Binlerce yıl hapis cezası istendi Amasra’da hesap yakın

Binlerce yıl hapis cezası istendi Amasra’da hesap yakın
Amasra’da 42 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin soruşturma tamamlandı. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı fezlekeyi Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.Fezlekede, madenin genel müdürü...

Amasra’da 42 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin soruşturma tamamlandı. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı fezlekeyi Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Fezlekede, madenin genel müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekçi, iş güvenliği ve eğitim baş mühendisi Volkan Soylu ve baş mühendis Mehmet Tural'ın, olası kastla öldürme ve yaralama suçundan yüzlerce yıl, diğer 19 sanığın bilinçli taksirle öldürme ve yaralama suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Yürütülen soruşturma kapsamında 31 Ekim'de tutuklanan 8 şüpheli, halen cezaevinde. Fezlekede, tutuklu şüphelilerden dördünün olası kastla öldürme ve yaralama, kalan 19 şüphelinin ise taksirle öldürme ve yaralama suçundan cezalandırılmaları talep ediliyor.

Hazırlanan fezlekede, tutuklu şüphelilerden Cihat Özdemir, Selçuk Ekmekçi, Volkan Soylu ve Mehmet Tural'ın olası kastla öldürme suçunu işledikleri gerekçesiyle, 42 kez ayrı ayrı olmak üzere bin 50'şer yıla kadar, olası kastla yaralama suçunu işledikleri gerekçesiyle 10 kez ayrı ayrı olmak üzere 30'ar yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları gerektiği belirtildi. Bu da dört sanık için 1080 yıl hapis talebi anlamına geliyor.

AVUKATLAR ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİN KORUNDUĞU KANISINDA

Hayatını kaybeden madencilerin yakınlarının avukatlarından Derviş Aydın, fezlekede ilk bakışta göze çarpan üç önemli durum olduğunu belirterek, "Bilirkişilerce sorumluluğu tespit edilen TTK Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı ve Bakanlık denetçilerinin hâlâ soruşturmaya dahil edilmediği görülüyor. Burada ilginç olan fezlekedeki sorumluluk tariflerinin kapsamı bu kişileri de içine alsa da hâlâ soruşturmaya dahil edilmemeleri" dedi.