Anayasa uzmanı Kerem Altıparmak’tan Ömer Çelik’e ‘Fazıl Say’ hatırlatması: Sanatçının konuşma özgürlüğünü hoşunuza gitmediğinizde de tanıyacaksınız

Anayasa uzmanı Kerem Altıparmak’tan Ömer Çelik’e ‘Fazıl Say’ hatırlatması: Sanatçının konuşma özgürlüğünü hoşunuza gitmediğinizde de tanıyacaksınız
Avukat Kerem Altıparmak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ın Filistin konusunda sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle Avrupa'da vereceği bazı konserlerin iptal...

Avukat Kerem Altıparmak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ın Filistin konusunda sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle Avrupa'da vereceği bazı konserlerin iptal edilmesine sosyal medya hesabından tepki göstermesine, Say'ın twitter üzerinden paylaştığı Ömer Hayyam rubaisinde "dini değerleri alenen aşağıladığı" iddiasıyla açılan davada yargılandığını anımsattı.

Fazıl Say'a Hayyam twitinden 10 ay hapis cezası verilmişti. Kerem Altıparmak, bir palaşımında Fazıl Say'ın hakkını o zamanlar Ömer Çelik'in yanında Bülent Arınç, Ahmet Davutoğlu ve Hüseyin Çelik isimlerin tanımadığını ve ve cezalandırılması gerektiğini savunduklarını vurguladı.

Ömer Çelik'in Fazıl Say'ın destek açıklaması şu şekilde: "Dünyada şimdiye kadar itibarlı bilinen bazı yayın organları, utanç verici hedef göstermelerin ilan tahtası durumuna dönüşmüş durumdadır. Bu şebekeler tarafından hedef alınmak her sanatçı ve aydın için onurdur. Sayın Fazıl Say’ın masum sivillere sahip çıkan, Netenyahu’nun canice siyasetine karşı olan, herkes kesime dönük hakkaniyetli bir çözüm için gayret gösteren Sayın Cumhurbaşkanımızın barıştan yana olan yaklaşımını desteklemesi takdir edilmesi gereken bir tavırdır."

Anayasa uzmanı Kerem Altıparmak ise Çelik'in paylaşımına "Fazıl Say, paylaştığı şiir için yargılandığında Ömer Çelik Kültür Bakanıydı ve "Makul şekilde düşünen hiç kimse o ifadelerin, ifade hürriyeti kapsamına gireceğini savunamaz'' demişti. Mesele sanatçının özgürce konuşabilmesiyse bunu hoşunuza gitmediğinizde de tanıyacaksınız. Fazıl Say'ın hakkını o zamanlar Çelik yanında Bülent Arınç, Ahmet Davutoğlu ve Hüseyin Çelik de tanımamış ve cezalandırılması gerektiğini savunmuşlardı." sözleriyle Fazıl Say'ın Hayyam twitinden dolayı ceza aldığını yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fazıl Say’ın 10 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin “Onlarla bizi meşgul etmeyin”, dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Ömer Hayyam'ın dörtlüğünü paylaştığı için ceza alan Fazıl Say’ın sözlerinin toplumu rencide ettiğini öne sürerek, “Kimse fikir özgürlüğü ile küfür özgürlüğünü birbirine karıştırmamalıdır” şeklinde pek çok AK Partili siyasetçi tepki göstermişti.

Ne olmuştu?

Fazıl Say, X eski adıyla (Tweeter) hesabından Ömer Hayyam’ın “Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cenneti ala meyhane midir? Her müminine 2 huri vereceğim diyorsun, cenneti ala kerhane midir?” dizelerini paylaşmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da Fazıl Say’a ‘dini değerleri alenen aşağılamak’ suçundan 1.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Davaya bakan İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, 15 Nisan 2013’te Fazıl Say’a, “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan 10 ay hapis cezası verilmişti.

Twitter mesajlarına yer verilen iddianamede, Say'ın kullandığı ifadelerin "kamusal barışı bozmaya elverişli olduğu" iddia edilerek, "Yeryüzünde yaşayanların büyük çoğunluğunun mensubu oldukları üç büyük dinin mensuplarının ortak değerleri olan Allah, cennet ve cehennem gibi kavramlara yönelik hislerini nedensiz yere incitecek ve bu kavramların anlamsız, gereksiz ve değersiz olduğu kanaatini uyandıracak şekilde dini değerleri aşağılamak kastıyla yazıldığı kanaatine varılmıştır" deniliyordu.