Ankara'daki selde Devlet Opera ve Balesi sular altında kaldı: Malzeme, kostüm, arşiv zarar gördü

Ankara'daki selde Devlet Opera ve Balesi sular altında kaldı: Malzeme, kostüm, arşiv zarar gördü
Ankara'da etkili olan sağanak nedeniyle oluşan selde Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin salonları sular altında kaldı. Su baskınında çok sayıda malzeme, kostüm ve DOB'un arşivi zarar gördü. Günlerdir kuvvetli sağanak yağışın...

Ankara'da etkili olan sağanak nedeniyle oluşan selde Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin salonları sular altında kaldı. Su baskınında çok sayıda malzeme, kostüm ve DOB'un arşivi zarar gördü.

Günlerdir kuvvetli sağanak yağışın hakim olduğu Ankara'da 11 Haziran pazar günü çok sayıda su baskını olayı yaşandı. Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin (DOB) ek binası da su baskınına uğradı.

soL'dan İrem Yıldırım'ın haberine göre, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin alt katında bulunan salonlar sular altında kaldı. ASKİ’nin suyu çekmesinden sonra DOB’da yaşanan su baskının faturası ortaya çıktı. Zararın büyük olduğu DOB’da nota arşivi tamamen yok oldu. Aynı zamanda Modern Dans Topluluğu’nun tüm kostümleri kullanılamaz hale geldi. Şu anda her yeri çamur kapladığı için temizlik yapılırken Modern Dans Topluluğu’nun salonundaki halılar, soyunma oldalarındaki ahşap dolaplar ve kişisel eşyalar kullanılamaz hale geldi.

DOB Ankara koreograflarından İhsan Bengier, sosyal medya hesabında görüntüleri "ANKARA DOB bütün salonları su kapladı. Kostümler ve belgelerin bir kısmı perişan oldu. Hasar tespiti yapılamıyor. Ankara Çayı’nın yanlış ıslahı ve DOB yeni ek binasının akıl dışı olarak çay yatağının altına yapılması bu duruma neden oldu. Motorlar suyu tahliye edemedi” diyerek paylaştı.

Yaşanan felakete dair 'Senelerdir geliyorum diyordu' diyen Bengier paylaşımlarında, “1992 de bir kere daha olmuş ve butun DOB arşivi yok olmuştu” dedi. Balet Erhan Güzel duruma "İnanılmaz bir şey bu. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün haline bakın. Gitti arşivler ve onlarca kostüm. Ben tez yazmak için zorla 1-2 tane fotoğraf ve belge bulmuştum. Şimdi kimse bulamayacak. İşte bu tam bir sanat katliamıdır" sözleriyle tepki gösterdi.

'Bu yaşanan altyapısı eksikliği ve sağlıksız kentleşmenin sonucudur'

Sel felaketlerinin ana sebebini soL'a anlatan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, üç maddede durumu özetledi: sağlıksız planlama, kentleşme politikaları ve altyapı eksikliği.

Candan, “Altyapıyı düzgün yapmadığınız zaman gelen suyu deşarj edemediğinizde sel oluyor. Ankara Çayı değil de Büyük Esat Vadisi’nde de olur bu yani her yerde olur. Çünkü siz yanlış politika izleyip sağlıksız bir kentleşme ve betonlaşmaya yol açıyorsunuz. Planlama sürecinde; kentleşme politikaları, mekan üretimi yapılırken her şeyi dikkate almak zorundasınız. Son 20 yılda ilk defa bu kadar çok yağmur yağıyor olabilir, fakat bunu hesaba katarak kentleşmeyi yapacaktınız. O olmadığı için bugün her yerde sel felaketi ile karşı karşıya kalıyoruz” dedi.