Ankara’nın gaz heyecanı

Ankara’nın gaz heyecanı
Rusya ve Ukrayna arasında barışın sağlanması için arabulucu olmayı birkaç kez gündeme getiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Astana’da yaptığı görüşmede, bu konunun hiç gündeme...

Rusya ve Ukrayna arasında barışın sağlanması için arabulucu olmayı birkaç kez gündeme getiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Astana’da yaptığı görüşmede, bu konunun hiç gündeme gelmediği açıklandı. İki liderin görüşme öncesi yaptığı açıklamada ise enerji konusu ön plana çıktı.

Erdoğan ve Putin, ''Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı''nın (CICA) 6. Zirvesi dolayısıyla Astana’da Bağımsızlık Sarayı'nda yaklaşık 1,5 saat süren bir görüşme yaptı. Kremlin'den "Putin ve Erdoğan Rusya-Ukrayna çatışmasını ele almadı" açıklaması geldi.

İki lider görüşme öncesi kısa birer açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye-Rusya işbirliği, tabii Akkuyu bizim yüzde 10 enerji ihtiyacımızı karşılarken ikinci Sinop, o da bir yüzde 10 karşıladığı zaman yüzde 20 gibi enerji ihtiyacımızı karşılamada bu iki nükleer enerji santralinin çıkaracağı ses dünyada çok çok farklı olacaktır" dedi.


PUTİN: TÜRKİYE EN GÜVENLİ GÜZERGAH
Doğalgaz tedarikinde Türkiye'nin en güvenli güzergah haline geldiğini belirten Putin ise şunları söyledi:
''Gaz tedarikinde bütün siparişleriniz anlaşma çerçevesinde tam kapsamlı olarak Türkiye üzerinden hem Avrupa'ya hem iç piyasasına yapılıyor. Türkiye, Avrupa için en güvenilir güzergah haline geldi. Sizin tutumunuz sayesinde gaz boru hattını çok daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz.

TÜRKİYE EN BÜYÜK GAZ MERKEZİ OLABİLİR
Rusya Enerji Haftası'nda enerji bakanınız ve BOTAŞ ile müzakereler yaptık. Bir gaz boru hattı daha inşa etme niyetimiz var. Türkiye’yi dünyanın en büyük gaz merkezi haline getirme niyetimizi belirledik. Tabii ki hem Avrupa piyasası için hem de eğer tabii onların böyle bir ilgisi ve istekleri olursa hem tedarik için hem fiyat belirleme konusunda güzel bir platform olur. Dünyadaki bu fiyat oynaklığını engellemek, daha net bir fiyat politikası belirlemek için çok güzel bir platform olur. Çünkü doğalgaz fiyatları çok yüksek seviyelere ulaştı. Türkiye böyle bir merkez haline gelirse normal piyasa fiyatlarından gazı satmak için güzel bir platform olacaktır.”