Arap ülkelerinden ABD'ye 'ateşkese veto' tepkisi: Tam bir utanç lekesi

Arap ülkelerinden ABD'ye 'ateşkese veto' tepkisi: Tam bir utanç lekesi
ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze'de acil ateşkes talep eden karar tasarısını veto etmesine Arap ülkeleritepki gösterdi.İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken Birleşmiş Milletler Güvenlik...

ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze'de acil ateşkes talep eden karar tasarısını veto etmesine Arap ülkeleritepki gösterdi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürerken Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, Gazze’de acil ateşkes için toplanmıştı. İsrail'e şartsız desteğini sürdüren ABD, acil ateşkes talep eden karar tasarısını veto etti. ABD'nin kararına Arap ülkelerinden tepki geldi.

"Çifte standardın bir uzantısı"

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD'nin vetosu sebebiyle BMGK'nin, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana ikinci defa ateşkes talep eden karar tasarısını kabul etmekte başarısız olduğu belirtildi. Açıklamada, bunun, "sefil" uluslararası çifte standardın bir uzantısı olduğu kaydedildi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de BMGK'nin, ABD'nin vetosu nedeniyle söz konusu karar tasarısını geçirememesinin, bir "utanç lekesi" ve İsrail'e kan dökme, yıkım ve tehcire devam etmesi için verilmiş "yeni bir onay" olduğunu belirtti.Iştiyye, "Vetonun kullanılması, sivillerin hayatlarından edişe edildiği yalanını deşifre ediyor" ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan: ABD'nin kararı büyük hayal kırıklığı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Amerikan kanalı PBS'ye yaptığı açıklamada, ABD'nin kararına muhalif olduklarını ve BMGK'nin kararlı duruş sergilememesinden ötürü de büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi ise X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Washington'un masum sivillerin hayatını hiçe saymasından üzüntü duyduğunu" ve "kullanılan vetonun, insani kıstaslara yönelik bir hakaret olduğunu" kaydetti