Ateş cinayetine ilişkin 17 kişi hakkında ek iddianame hazırlandı iddiası: 17 kişi kim neyle suçlanıyor?

Ateş cinayetine ilişkin 17 kişi hakkında ek iddianame hazırlandı iddiası: 17 kişi kim neyle suçlanıyor?
Sinan Ateş cinayetine ilişkin ilk iddianamede yer almayan isimler hakkında yeni bir iddianame hazırlandığı iddia edildi. Peki hangi isimler yer alıyor? Neyle suçlanıyorlar?

Gazete Pencere Haber Merkezi

Türkiye’de siyasetin ana gündem maddesi Sinan Ateş cinayeti ve bu cinayet sonrası Ankara’da kimi siyasetçilerin bu cinayete adının karıştığı iddiaları.

Cinayet işlendiği günden bu güne soruşturmaya ilişkin her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan bu bilgiler ise siyasette her gün yeni bir kriz doğuruyor.

Bundan 17 ay önce Ankara’da kimilerine göre Türkiye’nin yakın tarihinin en önemli siyasi cinayetlerinden biri işlendi.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in namaz çıkışı ofisine doğru giderken kurşunların hedefinde kalması Türkiye gündeminde bomba etkisi yarattı.

Cinayetin arkasında olan kişilerin MHP ve Ülkü Ocakları bağlantılı kişilerin çıkması ve hatta MHP’nin önemli yöneticilerin cinayet dosyasına adının karışması Ankara’da hareketli dakikaların yaşanmasına ve siyasi krizlerin doğmasına neden oldu.

Bu tartışmalar eşiğinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı cinayetten tam 16 ay sonra bir iddianame hazırladı.

İddianamenin detayları ortaya çıkınca cinayet şüphelisi olarak adları geçen kimi MHP’li isimlerin iddianamede ifadesinin alınmadığı ortaya çıktı.

Hatta Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in bu isimleri cinayet nedeniyle suçladığı ifadeleri savcılık tarafından kırpılmış bir şekilde iddianameye yerleştirildi.

İkinci iddianame hazırlığı

Bugün Ateş cinayetine ilişkin savcılığın hazırladığı 22 kişinin adının geçtiği iddianamenin eksiklikleri tartışılmaya devam ederek dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı.

MHP ve Ülkü Ocakları bağlantılı kişilerin yer almadığı hazırlanan ilk iddianamede “diğer şüpheliler için ayrı bir soruşturma yapılmakta” cümlesi yer almıştı.

Cumhuriyet'ten Aytunç Ürkmez'in haberine göre; bu cümlenin gereği olarak savcılığın 17 kişinin adının geçtiği ikinci bir iddianame hazırlıklarına başladığı iddia edildi.

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in kırpılan ifadelerinde cinayetin azmettiricileri olarak isimleri geçen kişi ya da kişilerin bu iddianamede yer aldığı düşünülüyor.

Ayşe Ateş MHP’nin kurumsal olarak cinayetin içinde yer aldığını ifade ederek “En başta Ahmet Yiğit Yıldırım ve Olcay Kılavuz, Ömer Şanlı, Burak Kılıç, Gürsel Horat ve Suat Yılmazzobu... Kiralık katil arayan bu isimler ilk iddianamede yok” demişti

Peki bu isimler neyle suçlanıyor

Savcılığın hazırladığı ilk iddianamede isimleri geçmeyen bu kişiler hakkında emniyet güçleri soruşturma yürütmüş ve Sinan Ateş dosyasında kişilerle ilgili iddialar ortaya çıkarılmıştı.

Ayşe Ateş’in cinayetin azmettiricilerinden biri olarak ismini saydığı Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın adı Ateş’i öldüren tetikçi Eray Özyağcı’nın ve cinayeti azmettirme suçu ile hakkında iddianame hazırlanan Tolgahan Demirbaş’ın Ankara’dan kaçırılmasında kullanılan araçla geçti.

Özyağcı ve Demirbaş emniyetin elde ettiği görüntülerde Ülkü Ocakları Başkanı Yıldırım’ın makam aracı olan 06 AT 5021 plakalı araçla kaçırıldı.

y9ysg5vmcpp18tst.jpg
Ahmet Yiğit Yıldırım ve makam aracı

Yıldırım’ın ayrıca Anadolu’daki Ülkü Ocakları Başkanlıkları üzerinden Sinan Ateş aleyhine çalışma yaptırdığı da iddialar arasında. Ayrıca Tolgahan Demirbaş, Sinan Ateş’in adresini bulmaya çalışırken Yıldırım’a mesaj atıp bilgi verdiği de hazırlanan iddianamede yer aldı.

Bahçeli’nin danışmanı, eski milletvekili Kılavuz

Cinayet ile ilgili suçlanan bir diğer ve belki de en önemli isimlerden biri Olcay Kılavuz..

Olcay Kılavuz, Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde koruma polisine tokat atmasından bu yana Türkiye’nin tanıdığı bir isim. Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevinden sonra MHP Mersin Milletvekili seçildi ve Bahçeli’nin danışmanı oldu.

Cinayete isminin karışması ise emniyetin hazırladığı HTS raporlarında ortaya çıktı. Kılavuz Tolgahan Demirbaş ile hem cinayetten önce hem de cinayetten sonra telefon görüşmeleri yaptı.

sinan-ates-cinayetinin-suphelisi-tolgahan-demirbas-mhp-li-olcay-kilavuz-un-evinde-gozaltina-alindi-2783.jpg
Tolgahan Demirbaş ve Olcay Kılavuz

Dosyadaki bilgilere göre cinayetten sonra 7 kez Ateş cinayeti azmettiricilerinden Demirbaş’ı aradı.

Kılavuz hakkında bir diğer önemli iddia ise Tolgahan Demirbaş’ın evinden gözaltına alınması. İddiaya göre HTS kayıtları ile hareket eden polisler Kılavuz’un evini bastı. Tolgahan Demirbaş’ı gözaltına almak isterken Kılavuz polislere direndi. Yaşanan arbede sonrası Kılavuz’un evini bassan memurlardan birinin tayin edildiği de iddialar arasında.

Tüm yaşanan bu olaylara ilişkin polis tutanağının kaybolduğu da iddia edilmişti. Olcay Kılavuz ise cinayetten 17 ay sonra yaptığı açıklamada tüm bu iddiaları yalanladı. Ancak MHP’deki danışmanlık görevine son verildi.

Ateş ailesinin avukatı ise polisin tutanakları kaybettiğini düşünmediklerini bunun kaydının durduğunu düşündüklerini aktarmıştı.

Ev adresi Yıldırım’ın yardımcısı Kılıç’tan

Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç ise Tolgahan Demirbaş’a Sinan Ateş’in evinin adresini veren kişi. Emniyetin Demirbaş’ın telefonundan çıkardığı bilgilere göre Kılıç, Demirbaş’a attığı mesajlarda Ateş’in Yenimahalle’deki evinin bulunduğu siteye giderek, buradan Demirbaş’a video ve fotoğraf gönderdiği anlaşılıyor.

Özdağ saldırısı ile Ateş cinayeti arasındaki bağlantı

Bir diğer isim ise Suat Yılmazzobu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’a yönelik soruşturmada adı geçen ancak hakkında takipsizlik kararı verilen Yılmazzobu bu kez de karşımıza Sinan Ateş cinayetinin planlama aşamasında çıkıyor.

Ülkü Ocakları yöneticisi Yılmazzobu Özdağ saldırısında kullanılan aracı kiraladığı iddia ediliyordu Ateş cinayetindeki rolü ise Ayşe Ateş ve Sinan Ateş’in adreslerini bulmak.

suatyilmazzobu.jpeg
Suat Yılmazzobu ve Olcay Kılavuz

Yine dosyada yer alan HTS kayıtlarına göre Tolgahan Demirbaş, Sinan Ateş’i takip ederken Suat Yılmazzobu’dan, Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in kimlik, ikamegah ve telefon bilgilerini istedi. Yılmazzobu da o bilgileri Tolgahan Demirbaş’a iletti.

Ayrıca Yılmazzobu, Demirbaş'a Ateş’in ismini vermeden bir “ekibi kurduk kafasına sıkacaklar” diyerek mesaj atan kişi.

Uçuş bilgilerini paylaşan Gürsel Horat

Yine ilk iddianamede adı geçemeyen Gürsel Horat Tolgahan Demirbaş’a 14 Mart 2022’de Sinan Ateş’in uçuş bilgilerini veriyor. Eski Ankara Çubuk Ülkü Ocakları Başkanı olan Gürsel Horat, Tolgahan Demirbaş’a, Sinan Ateş’in uçuş kaydını gösteren bilgisayar ekranından çekilmiş fotoğrafı da yolluyor. Ayrıca Horat Tolgahan Demirbaşı Ateş konusunda uyaran da kişi. Emniyet tarafından ortaya çıkarılan mesajlaşmalar ise şöyle:

Gürsel Horat: Başkanım siz daha iyi bilirsiniz Sinan silahla geliyordu limana. Haluk’un oradan geçebilir.

Tolgahan Demirbaş: Doğrudur reis. Bence de öyle olacak. Ona göre yapacağız planı.

Ülkü Ocakları Ankara il Başkanı Ömer Şanlı

Bir diğer MHP’li isim ise Ömer Şanlı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Şanlı’yı dosyaya ‘şüpheli’ olarak kaydetti. Ayrıca savcılığın talebiyle hakkında yurtdışına çıkış yasağı kararı verildi.

adsiz-tasarim-2024-05-27t152325713.webp
Ömer Şanlı ve Tolgahan Demirbaş'ın kullandıkları araçlar

Hazırlanan 22 kişilik iddianamede ismi geçmeyen Şanlı ayrıca cinayet sonrası tetikçilerin kaçırıldığı araçlardan birini kullanıyor.

Emniyetin ulaştığı PTS kayıtlarına göre Şanlı'nın kullandığı iddia edilen "06 DB 7018" plakalı VW Passat markalı araç Bolu’da Tolgahan Demirbaş’ın içinde olduğu ve Yıldırım’a ait olan tetikçinin kaçırıldığı “06 AT 5021” plakalı araçla aynı yerde görülüyor.

Özel'in çıkışı

Ateş’in isimleri saydığı isimlerin yanı sıra geçtiğimiz gün Özgür Özel’den dikkat çeken bir çıkış meydana gelmişti.

Bahçeli’nin grup toplantısında Kobane kararları üzerinden CHP’yi eleştirmesine yanıt veren Özel, Ateş cinayetini gündeme getirmiş ve isim vermeden MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ve İzzet Ulvi Yönter’i işaret etmişti. Daha sonra da Ateş ailesi de bu iki ismin cinayete dahli olup olmadıklarını gündeme getirdi ve bilgi istedi.

MHP Genel Başkan Yardımcıları iddialara karşı sert bir yanıt vererek Özel’i yalancılıkla suçladı.

Savcılığın hazırladığı iddia edilen ikinci iddianamede yer alan 17 kişinin henüz kim olduğu bilinmiyor ancak savcılığın soruşturma dosyasında yer alan MHP yöneticilerinin bu iddianamede adının geçmesi şaşırtıcı olmaz.

Önümüzdeki günlerde Ateş dosyasının siyasette daha çok tartışılacağı kesin öte yandan Ateş’in eşi kardeşleri ve çocukları adalet bekliyor.