Atina’da 20 bin kişi özel üniversite yasa tasarısını protesto etti

Atina’da 20 bin kişi özel üniversite yasa tasarısını protesto etti
Atina’da yaklaşık 20 bin kişi, Miçotakis hükümetinin özel üniversite yasa tasarısını protesto etti.Yunanistan'da Kiryakos Miçotakis hükümetinin gündeme taşıdığı özel üniversite yasa tasarısı, iktidarı üniversite camiası...
Atina’da yaklaşık 20 bin kişi, Miçotakis hükümetinin özel üniversite yasa tasarısını protesto etti.

Yunanistan'da Kiryakos Miçotakis hükümetinin gündeme taşıdığı özel üniversite yasa tasarısı, iktidarı üniversite camiası ile karşı karşıya getirdi. Komşu ülkede özel üniversitelerin kurulmasına karşı çıkan akademisyenler ve öğrenciler sokaklara çıkıp seslerini yükseltti.

Atina'da eylemciler ve polis karşı karşıya geldi

Gazete Duvar’ın haberine göre, Geçtiğimiz saatlerde başkent Atina'da 20 bine yakın akademi camiası mensubu özel üniversite yasa tasarısını protesto etti. Meclis Binası'na doğru yürüyen kalabalık ile polis güçleri bir kez daha karşı karşıya geldi. Restleşme sonucunda Atina'nın merkezinde kısa süreliğine tansiyon yükseldi.

Ülke genelinde tansiyon yüksek

Akademi camiasının protesto etkinlikleri sadece Atina ile sınırlı değil. Ülke genelinde eylemler düzenleniyor. Pazartesi günü kuzeydoğu kenti Komotini'de (Gümülcine) polis bir üniversite yerleşkesini basarak 28 öğrenciyi gözaltına aldı. Söz konusu gelişme Yunanistan genelinde yankı buldu.

İşgal eylemleri

Yunanistan genelinde yaklaşık 150 fakülte, beşinci haftasına giren protestoların bir parçası olarak öğrenciler tarafından işgal ediliyor. Eylemcilerin hedefinde hükümetin özel üniversite planı var. Plana göre, kar amacı gütmeyen özel üniversiteler, Eylül 2025'te öğrencilerin başvurularını almaya başlayacak. Birçok üniversite profesörü, öğrencilere yüksek ücretler karşılığında daha düşük giriş şartları getireceğini ve daha düşük kalite sunacağını savundukları özel kurumlara karşı çıkıyor. Yaklaşık 200 profesör, bu hafta hükümetin reforma karşı direnişin üstesinden gelmeye yönelik 'kötü niyetli' çabalarını kınayan bir dilekçe imzaladı ve öğrencilerin oturma eylemi düzenlediği fakültelerde yapılan çevrimiçi sınavlara katılmayı reddetti.

Hükümet ne diyor?

Hükümet, reformun Yunan devlet üniversitelerinin prestijli yabancı akademik kurumlarla ortaklıklar kurmasını sağlayacağını ve uluslararası cazibelerini arttıracağını ileri sürüyor. Hükümet, özel kurumların işleyişine ilişkin katı kurallar getirme sözünü de vermiş durumda. Halihazırda Yunanistan'da faaliyet gösteren özel mesleki yüksek öğrenim kuruluşları tam diploma değil sadece mesleki diploma verebiliyor.

Yunanistan Milli Eğitim ve Dinler Bakanı Kiryakos Pierrakakis, özel üniversite yasasını 'tabu yıkıcı' olarak nitelendiriyor. Bakan, şubat ayı sonuna kadar yasalaşmasını umduğu revizyonun binlerce Yunan öğrencinin diğer Avrupa ve Amerikan üniversitelerinde okumak üzere ülkeden ayrılmasını engelleyeceğini görüşünde.

İhmal edilen yüksek öğrenim

Yunanistan'da yüksek öğrenimde ücretsiz devlet üniversitesi anayasal güvence altında. Buna rağmen yüksek öğrenim kuruluşları mali çöküş yıllarında büyük darbelerle ve ilgisizlikle karşı karşıya kaldı. Devlet üniversiteleri köhne altyapı, siyasi partilerin öğrenci işlerine karışması, şiddet ve vandalizm gibi sorunlarla boğuşuyor.

Dünya Bankası'na göre Yunanistan 2020 yılında hükümet bütçesinin yüzde 7,1'ini eğitime harcadı; bu oran, son 25 yılın en düşüğü oldu.