Avrupa kışa hazırlanıyor: Gazda tasarruf kararı

Avrupa kışa hazırlanıyor: Gazda tasarruf kararı
Rusya, Avrupa ülkelerine gönderilen gazı yeniden azaltırken Avrupa Birliği enerji bakanları da doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltma kararı aldı.Varılan anlaşmaya göre ülkeler, ağustos-mart ayları arasında gönüllü olarak...

Rusya, Avrupa ülkelerine gönderilen gazı yeniden azaltırken Avrupa Birliği enerji bakanları da doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltma kararı aldı.

Varılan anlaşmaya göre ülkeler, ağustos-mart ayları arasında gönüllü olarak tüketimi kısacak. AB açıklamasında, “Gaz talebini azaltmasının amacı, enerjiyi sürekli bir silah olarak kullanan Rusya’nın gaz akışını kesme olasılığına karşı kış öncesi yeterli tasarrufu yapmak” denildi.

Anlaşma, enerji arzının kriz yaratma ihtimali durumunda, gaz talebinin azaltılmasının zorunlu olacağını belirtiyor. Ancak BBC’nin ulaştığı anlaşma metninde, ülkelerin bazı istisnalardan faydalanabileceği görülüyor.

AB, başka ülkelerin doğalgaz boru hatlarına bağlı olmayan ve alternatif gaz kaynağı bulunmayan bazı üye ülkelerin zorunlu gaz talebi azaltımından muaf tutulabileceğini de ekledi.

Ayrıca Avrupa’nın elektrik sistemine doğrudan bağlı olmayan ve elektrik üretiminde doğalgaza bağlı olan ülkeler de olası bir elektrik krizinin önlenmesi için anlaşmadan muaf tutulacak.

Ülkeler ayrıca; Gazprom, gaz parasını Rus rublesi ile ödemeyi reddettikleri için  Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya, Hollanda ve Polonya’ya gaz akışını kesti. AB geçen yıl doğalgazının yaklaşık yüzde 40’ını Rusya’dan aldı. Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgalinden bu yana Avrupalı liderler doğalgaz ve petrolde Rusya’ya bağımlılığı azaltmanın yollarını arıyor.