AVRUPA’nın listesinde Türkiye yok

AVRUPA’nın listesinde Türkiye yok
Avrupa Birliği ülkeleri dış sınırlarını hangi ülkelere açıp açmayacağı konusunda görüşmelerini sürdürüyor. Son olarak 1 Temmuz’dan itibaren bazı şartların yerine getirilmesi koşuluyla Çin dahil 15 ülkeye sınırların...

Avrupa Birliği ülkeleri dış sınırlarını hangi ülkelere açıp açmayacağı konusunda görüşmelerini sürdürüyor. Son olarak 1 Temmuz’dan itibaren bazı şartların yerine getirilmesi koşuluyla Çin dahil 15 ülkeye sınırların açılması seçeneği ağırlık kazandı. 15 ülkenin bulunduğu söz konusu taslak listede bu kez Türkiye yer almadı.
Perşembe günü, yabancı kaynaklar AB yetkililerinden edindiği bilgiye dayandırarak yayımladığı taslak listede Türkiye yer almıştı. Ancak AFP haber ajansının görüşmelere ilişkin aktardığı son bilgiye göre Türkiye şimdilik listeden çıkarıldı.
Son taslak listede; Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay, Çin sınır açılabilecek ülkeler arasında yer aldı.
TÜRKİYE LİSTEDEN ÇIKARILDI
Taslak listede ABD ile Türkiye’nin yanı sıra Kovid-19 vakalarının en çok görüldüğü ülkelerden Rusya ve Brezilya da yer almadı. Schengen bölgesinde serbest bir şekilde dolaşılabildiği için Avrupa Birliği kendi içinde koordinasyonu sağlamaya çalışıyor.
Taslak listenin yanı sıra diplomatik kaynaklar ayrıca, hangi kriterlere göre listelerin hazırlanacağı yönünde ülkeler arasında anlaşmazlık olduğunu dile getirdi. Her iki haftada bir yeniden gözden geçirilecek olan tartışmalı listenin gelecek hafta resmi olarak yayımlanması bekleniyor.