Avukatlar adliye önünde Can Atalay için açıklama yaptı: “Ankara’da hakimler var dedirtecek gelişmeler bekliyoruz”

Avukatlar adliye önünde Can Atalay için açıklama yaptı: “Ankara’da hakimler var dedirtecek gelişmeler bekliyoruz”
Meslektaşları ve arkadaşları, milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay için adliye önünde açıklama yaptı. Eski İstanbul Baro Başkanı Durakoğlu, Gezi Davası'nda verilen kararı 'kara karar' olarak nitelendirdi...

Meslektaşları ve arkadaşları, milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay için adliye önünde açıklama yaptı. Eski İstanbul Baro Başkanı Durakoğlu, Gezi Davası'nda verilen kararı 'kara karar' olarak nitelendirdi ve "Ankara'da hakimler var dedirtecek gelişmeler bekliyoruz" dedi.

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu avukat Can Atalay için İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde meslektaşları ve avukatları basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında konuşan eski İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, Anayasa Mahkemesi kararını beklediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Kimimiz Hatay Ankara yollarında, kimimiz bulduğumuz meydanlarda milli iradenin tecellisini bekliyoruz. Biz hukukçuyuz, avukatız, kökleşmiş içtihat bizim için yasa maddesi kadar değerlidir. Anayasa Mahkemesi'nden birkaç kez yinelediği için kökleştiğini söyleyebildiğimiz kararını yeniden vermesini bekliyoruz."

AYM kararlarını, 'kökleşen kararlar' olarak nitelendiren Durakoğlu, şöyle devam etti:

"Bu kararların altında 10 Anasaya Mahkemesi üyesinin imzası olduğunu biliyoruz. Biz Anayasa Mahkemesi'nin 10 üyeyle toplanıp karar alabileceğini de biliyoruz. O yüzden 'Ödevimi yapamadım' türünden mazeretlerin kazandıracağı umulan zamanlarının aslında nasıl da büyük kayıplar oluşturacağını biliyoruz. Onun için meydanlardayız. Biz avukatız ve yaşanan bütün olumsuzluklara karşın umudumuzu yitirmeyiz biz. Dilimizin ucuna kadar gelenleri sakınmamız bundandır. Söylemediklerimizi, yazmadıklarımızı fikirlerimize dahil etmemiz bundandır. Bekleriz ki umudun en çok sönümlendiğini sandığınız noktada Ankara'da hakimler var dedirtecek gelişmeler olsun. Dün Ankara'da olduğunu bildiğimiz 10 üyenin hala orda olduğunu bilmemizdendir umudumuz. Onlar, en yetkili ağızlardan çürüdüğü söylenen yargıya yeniden itibar sağlayacak yerde durabilirler diye umuyoruz."

Durakoğlu, "Uğruna mücadele verdiğimiz ve hukukçuluğumuzun bütün müktesebati ile haykırmaktan çekinmediğimiz üzere; 13.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Gezi Davası'nda verilen karar, Türk yargı tarihine 'kara karar' olarak geçecek olan bir yargı garabetidir" dedi. Hukuki süreçle ilgili de bilgi veren Durakoğlu, şöyle devam etti:

"AYM'nin Can'a sağlayacağı özgürlüğün Can Atalay özelinde değil, yargı genelinde ifade edeceği anlamı anlatmaya çalışıyoruz. Gezi Davasında göbeğimizi biz keselim ki, bir tutamağımız olsun yargımıza dair. Yoksa biz biliyoruz, söylediğim gibi bütün müktesebatımızı koyarak ifade ediyoruz ki, bu karar kara karardır. Bunu biz söyleyelim, söyleyelim ki başka kara kararımız olmasın istiyoruz."

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Arkan ise yaptığı konuşmada 25 Ekim'de AYM'nin Atalay hakkında vereceği kararın Türkiye'nin hukuk devleti olup olmadığını belirleyecek nitelikte olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir kanun devleti, bir hukuk devleti olması mı yoksa gerçekten de bir tarikat, bir şeriat, bir cemaat devletine doğru yön alması mı önemli? Anayasa Mahkemesi'nin gerçek anlamda vereceği karar aslında bizim için bir umut ışığı olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğu vurgusu bu kararla çok önemli olacak. Toplumda anayasaya, mahkemelere, hukuka, devletin yönetimine olan güvensizlik bir anlamda yok olmuş olacak. Türkiye'de az önce de sevgili eski baro başkanımızın söylemiş olduğu gibi toplumda yeni bir umut yeşerecek ve gerçekten saygın kurumlar olduğunu hepimiz bir kez daha görmüş olacağız." (ANKA)