Avukatlar, görüşme yasağı kalkan 6 gazeteciyle görüştü: Gazetecilere emniyette kötü muamele ediliyor

Avukatlar, görüşme yasağı kalkan 6 gazeteciyle görüştü: Gazetecilere emniyette kötü muamele ediliyor
İzmir’de dün sabah saatlerinde gözaltına alınan 6 gazeteci hakkında avukatla görüşme yasağı kalktı. Gazetecilerle görüşen MLSA Hukuk Birimi’nden avukat Muhammed Ünsal, Delal Akyüz’ün gözaltında boynunun polisler tarafından...
İzmir’de dün sabah saatlerinde gözaltına alınan 6 gazeteci hakkında avukatla görüşme yasağı kalktı. Gazetecilerle görüşen MLSA Hukuk Birimi’nden avukat Muhammed Ünsal, Delal Akyüz’ün gözaltında boynunun polisler tarafından sertçe sıkıldığını ve bu nedenle ağrılarının olduğunu belirtti.

İzmir Emniyeti tarafından yapılan baskınla dün sabah (13 Şubat 2024) Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS muhabiri Melike Aydın, Gazete Duvar muhabiri Cihan Başakçıoğlu ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) basın çalışanı Fatma Funda Akbulut gözaltına alındı. İlk bir gün uygulanan avukatla görüşme yasağı bu sabah (14 Şubat) saatlerinde sona erdi.

Gazetecilere ters kelepçe

Avukatlar görüşen gazeteciler, gözaltı sırasında ters kelepçe uygulandığını söylediler. Gözaltındaki gazetecilerle görüşen Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi avukatı Muhammed Ünsal, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Delal Akyüz ve Tolga Güney’in gözaltına alındığı sırada zorla başlarının eğildiğini ve gazetecilerin tepki göstermesi üzerine arbede yaşandığını aktardı. Akyüz’ün boynunda gözaltında polisler tarafından sertçe sıkıldığı için şiddetli ağrı olduğunu aktaran Ünsal, gazetecilerin evlerinden çıkarılırken başlarının öne eğilerek polis aracına bindirilmek istendiklerini, bu sırada polislerin kamera kaydı yaptığını paylaştı.

Savunma hakkı kısıtlanıyor

Gazetecilerin dijital materyallerine el konulmasının, gazetecilerin haber gizliliğinin de ihlali sayıldığını belirten Ünsal, gazetecilerin evlerinin aranmasının, gözaltına alınmasının, dosyanın gizli tutulmasının da savunma hakkına yönelik kısıtlama olduğunu söyledi.

Dosyada gizlilik kararı olduğu için hala gazetecilerin neyle suçlandığına ve neden gözaltına alındıklarına dair avukatların dahi bilgisinin olmadığını anlatan Ünsal, “Emniyet’te görevli memurların da pek bir bilgisi yoktu. Kimisi 24 saat, kimisi ise 72 saat gizlilik var, diyordu. Avukatlar olarak da dosyanın akıbetini bilmiyoruz” dedi.

Ünsal, gazetecilerin İzmir TEM Şube'de tutulduğunu söyledi. Ünsal, ayrıca ifade işlemlerinin ne zaman yapılacağına dair de bilgi verilemediğini aktardı.

Kaynak: MLSA