AYM 'sansür yasasının' iptal talebini reddetti

AYM 'sansür yasasının' iptal talebini reddetti
Anayasa Mahkemesi, CHP tarafından yapılan "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunun iptali talebini oy çokluğuyla reddettiAnayasa Mahkemesi (AYM) CHP tarafından yapılan ve gazeteci Tolga Şardan'ın yayınladığı bir haber...

Anayasa Mahkemesi, CHP tarafından yapılan "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunun iptali talebini oy çokluğuyla reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM) CHP tarafından yapılan ve gazeteci Tolga Şardan'ın yayınladığı bir haber nedeniyle tutuklanmasının ardından gündemine aldığı kamuoyunun sansür yasası olarak tanımladığı "Halka yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu ile ilgili başvuruyu reddetti. AYM hapis öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 6'ya karşı 8 oyla aldı.

Basın meslek örgütleri, Anayasa Mahkemesi'nin bugün görüşeceği "Dezenformasyon Yasası" hakkında süreci takip etmek amacıyla nöbete başlamıştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de destek vermek için AYM önüne gelmiş ve "bu yasa tasarısı iptal edilmez ise AYM Türkiye'yi dünyada zor duruma sokar" demişti.

Dezenformasyon yasası nedir?

Kamuoyu tarafından sansür yasası ve dezenformasyon yasası olarak bilinen ilgili madde anayasada "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır." şeklinde yer alıyor.

Basın meslek örgütleri ise bu yasanın gazeteciler için 'sansür sopası' olarak kullanıldığını söylüyor.

Şardan tutuklanmıştı

Geçtiğimiz hafta T24 yazarı Tolga Şardan "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sonrası hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanıp ardından tahliye edilmişti. Şardan'ın ardından Halk TV'den Dinçer Gökçe gözaltına alınmıştı. Yine aynı yasayla BirGün gazetesine soruşturma açılmıştı.

TIKLAYIN:AYM ‘dezenformasyon yasasını’ görüşüyor: Gazeteciler ‘Basın Nöbeti’nde