AYM, izinsiz drone uçuşlarına verilen para cezalarını iptal etti

AYM, izinsiz drone uçuşlarına verilen para cezalarını iptal etti
Anayasa Mahkemesi, izinsiz şekilde insansız hava aracı (drone) uçurulmasına yönelik kesilen idari para cezalarını Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından koyulan kuralda, sivil havacılığı...
Anayasa Mahkemesi, izinsiz şekilde insansız hava aracı (drone) uçurulmasına yönelik kesilen idari para cezalarını Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından koyulan kuralda, sivil havacılığı düzenlemek amacıyla koyulan kurallara uymayanlara bin TL'den 10 bin TL'ye kadar idari para cezası kesiliyordu.

Bu kapsamda gerekli izinlere uyulmadan yapılan drone uçuşları da para cezası kapsamındaydı.

Anayasa Mahkemesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen idari para cezalarını Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Yüksek Mahkeme tarafından yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:

"İtiraz konusu kuralda idari suç teşkil eden ve idari para cezası yaptırımına bağlanan eylemlerin konusunun Genel Müdürlüğün insansız hava araçları ile ilgili koyduğu kurallara ve bu kapsamda sivil havacılığı düzenlemek maksadıyla alacağı önlemlere uymamak olduğu anlaşılmıştır.

Kuralda Genel Müdürlük tarafından insansız hava araçlarıyla ilgili koyulacak kuralların ve sivil havacılığı düzenlemek maksadıyla alınacak önlemlerin neler olduğuna sayma suretiyle yer verilmemiştir. Bununla birlikte 2920 sayılı Kanun’da veya başka bir kanunda Genel Müdürlüğün insansız hava araçlarına ilişkin yapabileceği düzenlemelerin kapsamına ve koşullarına dair hüküm de bulunmamaktadır.

Kural, idari para cezası şeklinde yaptırıma bağlanan eylemlerin konusu olarak idari bir makamın koyacağı kural ve önlemlere atıf yapmakta ve yalnızca yaptırım uygulayacak yetkili makamı belirlemektedir. Ayrıca kuralda, yaptırıma konu olacak Genel Müdürlüğün insansız hava araçları ile ilgili yapacağı düzenlemelere ilişkin açık ve belirgin bir alan çizilmemekte, böylece idareye sınırları belirli olmayan bir düzenleme yetkisi verilmektedir. Dolayısıyla kuralla, temel hak ve özgürlüklere ilişkin bir alanda, doğrudan ikincil düzenlemeler vasıtasıyla, idare tarafından kurallar konulmasına imkân tanınmaktadır.

Sonuç olarak idari cezaların düzenlenmesi bakımından idarenin keyfî uygulamalarını önleyici, objektif nitelikte herhangi bir çerçeve hüküm getirmeyen kuralın suçta ve cezada kanunilik ilkesine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmiştir.

Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle kuralın Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir."