AYM'nin Atalay kararı | "Karar verecek olan heyet başkanı adliyeden 'mazeretsiz' ayrıldı"

AYM'nin Atalay kararı | "Karar verecek olan heyet başkanı adliyeden 'mazeretsiz' ayrıldı"
Gazete Pencere Haber MerkeziAYM’nin kısa kararı ortaya çıktı, karara göre Can Atalay’a 50 bin lira tazminat da ödenecek. Öte yandan Atalay hakkında tutuklama kararı veren İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı dosya mahkemeye...

Gazete Pencere Haber Merkezi

AYM’nin kısa kararı ortaya çıktı, karara göre Can Atalay’a 50 bin lira tazminat da ödenecek. Öte yandan Atalay hakkında tutuklama kararı veren İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı dosya mahkemeye ulaşınca mazeretsiz şekilde adliyeden çıktı. Daha sonra adliyeye geri gelen heyet başkanı dosyayı görüşmeye başladı.



Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı verdiği TİP Milletvekili Can Atalay hakkında aldığı kısa karar ortaya çıktı.

Karara göre AYM üyeleri Atalay’ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddia ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiaları araştırmayı oy birliği ile kabul etti.

AYM ayrıca Can Atalay’a 50 bin lira tazminat ödenmesi kararı alırken yargılama giderlerinin de Atalay’a verilmesini hükmetti.

Oy bilirliği ile incelemeye alınan dosyadaki iddialara ilişkin kararlar oy çokluğu ile verildi.

Mahkeme başkanı adliyeden ayrıldı

Ayrıca Atalay’ın ve TİP'in avukatlarından Özgür Urfa, AYM’nin Can Atalay ile ilgili ihlal kararını değerlendirmesi gereken İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı mazeretsiz olarak adliyeden ayrıldığını duyurdu.

Dosya mahkeme başkanı olmadığı için görüşülemiyordu.

Heyet diğer davaları bitirdikten sonra öğle arasına çıktı. Mahkeme kaleminden edinilen bilgiye göre başkan Mesut Özdemir öğle arasından sonra adliyeden ayrıldı. Özdemir’in bugün adliyeye dönmeyeceği söylendi. 

Can Atalay’ın avukatları, sabah saatlerinden itibaren mahkemenin kaleminden AYM’nin kararını almaya çalıştı, ancak karar henüz UYAP sistemine işlenmediği için verilmedi. Avukatlar, mahkeme başkanı Özdemir adliyeden ayrıldıktan sonra karara ulaşabildi.

Avukat Özgür Urfa, "AYM’nin Can Atalay ile ilgili ihlal kararını değerlendirmesi gereken İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı mazeretsiz olarak adliyeden ayrılmış. Dosyaya çalışmayan AYM üyesinden sonra karar vermemek için duruşmaları bitince adliyeden “aniden” ayrılan mahkeme başkanı..." diyerek duruma tepki gösterdi.

Avukatlar nöbete başladı

Avukatlar Çağlayan’da Can Atalay için nöbet tutmaya başladı. Mahkeme heyeti içerde Atalay kararını görüşmeye başladı

Fotoğraf: Fırat Fıstık