Bakanlıktan AYM’ye Öcalan yanıtı: Elde olmayan sebepler

Bakanlıktan AYM’ye Öcalan yanıtı: Elde olmayan sebepler
Abdullah Öcalan’ın aile ve avukat görüşlerinin engellenmesine dair Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) görüş bildiren Adalet Bakanlığı, görüşmelerde "elde olmayan sebeplerden" dolayı aksaklık yaşandığını belirtti.İmralı F Tipi...

Abdullah Öcalan’ın aile ve avukat görüşlerinin engellenmesine dair Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) görüş bildiren Adalet Bakanlığı, görüşmelerde "elde olmayan sebeplerden" dolayı aksaklık yaşandığını belirtti.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki Öcalan, en son kardeşi Mehmet Öcalan ile 25 Mart 2021 tarihinde kısa bir telefon görüşmesi yaptı. Kesintili telefon görüşmesinden bu yana Öcalan ile aynı cezaevinde tutulan Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar’dan bilgi alınamadı.

Son 8 yıl içinde Asrın Hukuk Bürosu tarafından AYM’ye onlarca başvuru yapıldı. AYM'nin bu başvurulardan 23’üne dair Adalet Bakanlığı’ndan görüş istediği öğrenildi. Adalet Bakanlığı da İmralı Cezaevindeki ziyaretçi yasağı ile ilgili başvuruda görüş bildirdi.

BAKANLIK: KÖTÜ MUAMALE YOK

Mezopotamya Ajansı (MA), bakanlığın 24 Mart'ta AYM’ye sunduğu görüşe ulaştı. Bakanlık, mahkeme kararlarına işaret ederek, İmralı'daki tecridin "kötü muamele" olmadığını savundu. Öcalan ile diğer tutukluların aile, avukat, telefon, mektup alma ve gönderme haklarının mevzuata göre uygulandığını ileri sürdü.  Bakanlık yanıtında, ayrıca Öcalan ve diğer tutuklulara verilen ceza infazına dair, “benzer durumdaki diğer hükümlülerin cezasına göre nazaran daha fazla zorluğu içerisinde barındırmaktadır” denildi.

“MAKUL BİR DURUM”

Bakanlık, aile ve avukat görüşlerinin yaptırılmamasına dair, “Abdullah Öcalan ve onunla aynı ceza infaz kurumunda kalan diğer başvurucuların aileleri ve avukatları ile görüşmelerinde elde olmayan sebeplerden aksaklıkların yaşanmasının ve sıkı güvenlik tedbirlerinin alınmasının makul bir durum olduğu ve açıkça dayanaktan yoksun (...)" değerlendirmesi yapması dikkat çekti. Ancak söz konusu "elde olmayan sebeplerin" ne olduğuna dair herhangi bir bilgi sunulmadı.

MEKTUPLAR VERİLİYOR

Görüşme taleplerinin reddedilmesinin “keyfi” bir durum olmadığını iddia eden Bakanlık, Öcalan’a 2021 yıllında 162, 2022’de ise 77 mektup verildiğini iddia etti. Bakanlık, diğer tutuklara da mektupların verildiğini kaydetti.

AVUKATLAR: GERÇEĞİ YANSITMIYOR

AYM, Bakanlığın görüş bildirmesinin ardından 3 Nisan'da Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından görüş istedi. 18 Nisan’a kadar 23 dosya hakkında görüş bildiren avukatlar, Bakanlığın ileri sürdüğü argümanların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.