Barış Pehlivan: Bakanlığın parası nereye gidiyor?

Barış Pehlivan: Bakanlığın parası nereye gidiyor?
Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, Barınamıyoruz Hareketi’nin hazırladığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ilettiği öğrencilerin en yıkıcı sorunu olan barınma krizine ilişkin yapılan tespitlere dikkati çektiği bugünkü...

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, Barınamıyoruz Hareketi’nin hazırladığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ilettiği öğrencilerin en yıkıcı sorunu olan barınma krizine ilişkin yapılan tespitlere dikkati çektiği bugünkü yazısında, “Bakanlığın parası nereye gidiyor?” diye sordu.

Maltepe Açık Cezaevi’nde tutuklu bulunan Pehlivan'ın köşesine taşıdığı raporda şu tespitler yapıldı:

- 2014 yılında KYK burs/kredileri asgari ücretin yaklaşık 3’te 1’i iken 2023 yılında bugün yüzde 11 gerileyerek yaklaşık 10’da 1’idir.

- 2014 yılında KYK burs/kredi miktarı 300 TL iken bu miktar 137 dolara denk geliyordu. Bugün, 2023 yılında KYK burs/ kredi miktarı 1250 TL iken dolar karşısındaki değeri ciddi şekilde düşerek 67 dolara geriledi.

- 2022 yılında KYK yurtları dışında kalan öğrenci sayısı 1 milyon 700 bin iken 2023 yılında bu sayı 6 milyon 100’e yükselmiştir.

- İstanbul’daki devlet yurtlarında yatak başına 59 öğrenci düşüyor. Ankara’da ise yatak başına 13 öğrenci düşüyor.

Pehlivan, “Rapor bu soruya da resmi verilerle yanıt veriyor. İnanmak zor geliyor ama Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 66 milyar TL’lik bütçesinin yüzde 2’si öğrencilere burs desteği vermek üzere harcanıyor” diye yazdı.