Başak Demirtaş neden aday oldu ve neden adaylıktan çekildi? İşte kulislerde konuşulan ihtimaller

Başak Demirtaş neden aday oldu ve neden adaylıktan çekildi? İşte kulislerde konuşulan ihtimaller
Başak Demirtaş'ın adaylık çıkışı da bugünkü geri çekilişi de tartışılmaya devam ediliyor. Neden böyle bir açıklama yaptığına dair ise kulislerde birçok senaryo dolaşıyor.Helin YILMAZSelahattin Demirtaş'ın eşi Başak...
Başak Demirtaş'ın adaylık çıkışı da bugünkü geri çekilişi de tartışılmaya devam ediliyor. Neden böyle bir açıklama yaptığına dair ise kulislerde birçok senaryo dolaşıyor.

Helin YILMAZ

Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, Artı Gerçek'ten İrfan Aktan'a yaptığı açıklamada “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” diyerek adaylık için kendini öne sürmüştü.

Neden adaylıktan çekildi?

Demirtaş’ın adaylığının seçimlerde kilit rol alacağını anket şirketleri bir bir açıklarken sürpriz bir gelişme yaşandı. DEM Parti İstanbul’da aday çıkaracağını açıkladıktan bir gün sonra Başak Demirtaş adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Demirtaş'ın adaylıktan çekilmesine ilişkin ise iki ayrı kulis bilgisi var. Bunlardan biri eşi Selahattin Demirtaş'ın adaylıktan çekilmesini istemediği. Parti ve aileye yakın kaynakların aktardığı bilgilere göre; dün Edirne Cezaevi'nden avukatı aracılığıyla Selahattin Demirtaş, Başak Demirtaş'ın adaylığını istemediğini belirtti.

CHP ile görüşme var mı?

Diğer kulis ise bu adaylığın DEM Parti tarafından da istenmediğine yönelik. Parti içerisinde yetkililer, CHP ile görüşmelerin devam ettiğini ve İstanbul'da çıkartılacak adayın geri çekilmesinin söz konusu olabileceğini belirttiler. Bu sebeple DEM Parti, Başak Demirtaş gibi bir ismin adaylığının geri çekilmesinin daha çok tepkiye dönüşeceği düşünülerek aday adaylığının geri çekilmesi onayladı.

Partinin resmi açıklamasında bu iki ihtimalden de söz edilmedi.

Demirtaş yerine kimler düşünülüyor?

Başak Demirtaş'ın yerine ise kulislerde hem Ankara için ismi anılan Meral Danış Beştaş hem de beklenmedik bir isim konuşuluyor. DEM Parti’nin aday havuzunda Ahmet Kaya’nı eşi Gülten Kaya da yer alıyor. İsmi geçen Kaya'ya kendisine bir teklifin ulaşıp ulaşmadığını sorduğumuzda ise Kaya, yorum yapmayacağını söyledi ve 9 Şubat'ı işaret etti.

Ayrıca gazeteci Dilek Odabaş'ın konuştuğu parti yetkilileri İBB aday havuzu içinde Ömer Öcalan isminin de yer aldığını aktardı.

Adaylık tartışmaları

Başak Demirtaş’ın 21 Ocak günü yaptığı açıklamanın ardından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)'nden bu konuda birçok açıklama geldi. İlki 26 Ocak günü Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan'dan geldi. Doğan, İBB adayı çıkarılıp çıkarılmayacağına ilişkin net bir cevap vermeden şunları dile getirdi:

"Sevgili Başak Demirtaş bizim arkadaşımız ve yoldaşımız. Hep birlikte hatırlayalım 14-28 Mayıs seçimlerinde sahalarda seçimler için çalıştı, mitinglere katıldı. Başak Demirtaş bir gün bir yerden siyaset yapmak ve dahil olmak isterse elbette orası burasıdır, DEM Parti’dir. Aksi şaşırtıcı olurdu. Bunun böyle tartışılıyor olmasını da garip karşıladığımızı belirtmek isterim. Başak Demirtaş’ın kendisin de ifade ediyor zaten. İçindeki durumu net şekilde ifade ediyor."

İlk önce yalanlandı, sonra sözü yeterli denildi

30 Ocak günü ise Başak Demirtaş'ın resmi başvurusunun yapıldığı haberleri ise parti yetkilileri tarafından yalanladı. Ardından Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit resmi başvurunun olmadığını ancak yapılan açıklamanın başvuru niteliğinde olduğunu söyledi. Parti Sözcüsü Doğan ise en güçlü aday adaylarından olduğunu söyleyerek Demirtaş'ın aday havuzunda olduğunu ifade etti.

Bu tartışmaların sonucunu ise tüm Türkiye 9 Şubat’ta DEM Parti’nin yapacağı açıklama ile öğrenecek.