BAE'ye enerji yatırımlarında 'özerklik'; rakip çıkmayacak!

BAE'ye enerji yatırımlarında 'özerklik'; rakip çıkmayacak!
Enerji Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Yatırım Bakanlığı şirketlerin imzaladığı enerji anlaşmasının detayları ortaya çıktı. Detaylarda BAE'li şirketlere tanınacak imtiyazlar gözden kaçmadı.Enerji Bakanlığı...

Enerji Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri Yatırım Bakanlığı şirketlerin imzaladığı enerji anlaşmasının detayları ortaya çıktı. Detaylarda BAE'li şirketlere tanınacak imtiyazlar gözden kaçmadı.

Enerji Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri şirketleri arasında imzalanan enerji anlaşmasında şirketlere, Türkiye’de ayrıcalıklı bir şekilde enerji tesisleri kurma hakkı verildiği ortaya çıktı. Anlaşmaya göre, BAE’li şirketlere rakip çıkmayacak, uyuşmazlıklar ‘dostane’ yolla çözülecek ve ÇED sürecinde ‘kolaylık’ sağlanacak.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Temmuz ayında Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ziyaretinde imzalanan işbirliği anlaşmalarından bir tanesi TBMM Dışişleri Komisyonu’na gönderildi.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti Arasında Enerji ve Doğal Kaynaklar Alanında Stratejik Ortaklık Çerçeve Anlaşması” isimli söz konusu anlaşma, BAE’li şirketlerin Türkiye’de nükleer, rüzgar, güneş alanlarında 28 bin 500 MW büyüklüğünde yatırım yapmasını öngörüyor. Anlaşmada öngörülen projelerin tamamının hayata geçirilmesi halinde 18 milyar dolara yakın yatırım yapılması gerekiyor.

Öte yandan, CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından bu anlaşmanın ayrıntılarını paylaşarak ‘BAE'ye ayrıcalıklı bir şekilde enerji tesisleri kurma hakkı’ verildiğine dikkat çekti.

"Rakip bir proje için kullanılmasına izin verilmeyecek"

Buna göre, anlaşmada “Türk tarafı ve yetkili makamı BAE tarafı ve tayin edilmiş kuruluşları dışında herhangi bir yatırımcı ile söz konusu proje için belirlenen sahalar üzerinde herhangi bir projenin geliştirilmesi için doğrudan veya dolaylı olarak müzakere etmeyece ve anlaşma yapmayacak veya söz konusu sahanın rakip bir proje için kullanılmasına izin vermeyecektir.” ifadeleri yer alıyor.

Anlaşmada aynı zamanda Türk tarafının çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecinin alınmasına kolaylık ve destek sağlayacağı açık bir şekilde yazıyor.

BAE’yle yapılan anlaşmada ‘uyuşmazlık’ durumunun çözümü ise mahkeme yoluyla değil, ‘dostane’ bir şekilde yapılması öngörülüyor.

"Gizlilik üst düzey"

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz anlaşmanın ayrıntılarını paylaşarak şu şekilde tepki gösterdi:

“AK Partili Enerji Bakanı’nın imzaladığı Birleşik Arap Emirlikleri’ne Türkiye’de ayrıcalıklı bir şekilde enerji tesisleri kurma hakkı veren anlaşmada; İhale yok. Rekabet yok.Uyuşmazlıklar durumunda mahkeme yok. Gizlilik üst düzeyde!”