Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis'te kabul edildi

Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis'te kabul edildi
Enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Yeni kanun düzenlemesiyle birlikte, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğu sadece "IV. Grup" maden işletme ruhsatları için geçerli olacak. Diğer maden grupları için bu zorunluluk ve mevcut taksir yaptırımı kaldırılacak. Bu düzenleme 28 Şubat 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, arama ruhsatı aldığı ve UMREK koduna göre rapor hazırlama zorunluluğu olmayan madenler için, MTA tarafından hazırlanan raporlarla buluculuk hakkını kazanacak.

Ayrıca, içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile Kıyı Kanunu kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri dışındaki denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göller, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen bölgelerde imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

İçme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile yasa kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri dışındaki baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerde de imar planı yapılmaksızın, Elektrik Piyasası Kanunu'na göre hidrolik kaynaklara dayalı önlisans veya üretim lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından yenilenebilir enerji kaynağına dayalı birden çok kaynaklı üretim tesisleri kurulabilecek.