Bekir Ağırdır: Oğan'ın oylarının tümü tek bir tarafa gitmez, "Ben şurayı desteklerim" demesinden ibaret değildir

Bekir Ağırdır: Oğan'ın oylarının tümü tek bir tarafa gitmez,  "Ben şurayı desteklerim" demesinden ibaret değildir
Konda Araştırma Şirketi sahibi Bekir Ağırdır, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 5,17 oy alan ve 2. tur için "kilit isim" haline gelen Sinan Oğan'ın seçmen kitlesine ilişkin olarak "Oğan’a oy veren 2 milyon 800...

Konda Araştırma Şirketi sahibi Bekir Ağırdır, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 5,17 oy alan ve 2. tur için "kilit isim" haline gelen Sinan Oğan'ın seçmen kitlesine ilişkin olarak "Oğan’a oy veren 2 milyon 800 bin oyun tümü Kemal Bey’e ya da Tayyip Erdoğan’a gitmez çünkü o oylar tek başına milliyetçilik üzerinden açıklanamaz. O bir kızgınlık, iki tarafa da yönelik. Bu insanların bir kısmı Erdoğan’a, bir kısmı muhalefete geçecektir. Sinan Bey’in “Ben şurayı desteklerim” demesinden ibaret değildir hikaye." dedi.

Gazete Oksijen'den İlke Gürsoy'a konuşan Ağırdır Sinan Oğan'a giden oylara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Kemal Bey’e destek vermesi muhalif seçmende duygu tetikleyici unsurlardan biri olur, umudu diriltir. Vermezse moral bozukluğu sürer. Oy bakımından ise Sinan Oğan’a oy veren 2 milyon 800 bin oyun tümü Kemal Bey’e ya da Tayyip Erdoğan’a gitmez çünkü o oylar tek başına milliyetçilik üzerinden açıklanamaz. O bir kızgınlık, iki tarafa da yönelik. Bu insanların bir kısmı Erdoğan’a, bir kısmı muhalefete geçecektir. Sinan Bey’in “Ben şurayı desteklerim” demesinden ibaret değildir hikaye. Bu konuda da 2019 yerel seçimi bir örnek olabilir. 31 Mart’ta sandığa gitmeyen ve iki tarafa da kızgın olan gençler, 23 Haziran’da oluşan 8 puan farkın 4-4.5’ini oluşturdu. Bu kez de AK Partili seçmenin bir kısmının “Fazla mı güçlendirdik” diyerek sandığa gitmeme ihtimali vardır. İlla böyle olur demiyorum, ihtimal vardır. Ve ilk turda sandığa gitmemiş kızgın seçmenin bir kümesi muhalefete doğru da gelebilir. O yüzden gelecek pazar çok şeye gebedir. Bitmiş bir şey yok."

"Kürt seçmenin tercihini etkilemez"

Ağırdır "Milliyetçiliği öne çıkaran Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu’nu desteklerse Kürtlerin oy tercihinde önemli bir değişiklik olur mu?" sorusuna ise "Sanmıyorum. Bu dönemin hem ekonomik hem siyasi bakımdan en yoğun mağduriyetini yaşayan insanlar Kürtler." şeklinde cevap verdi.

"Seçmende hala değişim umudu var"

"Seçmen şikayetçi sistemden. Ama bu sistemin içinde Erdoğan’ın yapabilme gücüne daha fazla inanmış durumda. Çünkü ortada somut şeyler var. Örneğin Kemal Bey “En düşük memur maaşını 21 bin 265 lira yapacağım” dedi. Tayyip Bey peşinden “22 bin lira yaptım” dedi. Kemal Bey “100 bin öğretmen ataması yapacağız” dedi, Tayyip Bey kurayı çekip 45 bin öğretmen atamasını yaptı. Yani birisi yapacağız diyor, birisi yapıyor. Deprem bölgesinde evet, bir sürü şikayet, eleştiri var ama az önce öğrendim ki geçici de olsa konut teslimatı yapılıyormuş bazı illerde. Bunlar seçmeni etkileyen şeyler. İktidar güvenlik ve istikrar arayışını tetikliyor, bu ortam ülkede kaygı ortamını çoğaltıyor, sonunda yine iktidar “Kaygı ortamına ben müdahale ederim, yönetirim” diyor. Bunu yaparkenki keyfiliği, hukuk dışılığı, partizanlığı seçmen de biliyor. Ama muhalefet bunları öne koymuyor. Burada en son suçlanacak kesim seçmen. Ve seçmende hâlâ değişim umudu var, gidişattan da şikayetçi. Hatta oluşan tablodan da çok da memnun olmayabilir."

"Kılıçdaroğlu'nun da Erdoğan'ın da fark atması mümkün"

Hâlâ bambaşka bir şey mümkün ama önce aktörlerin buna inanması ve güvenmesi lazım. Seçimin bitmediğini düşünüyorum. Hukuken de bitmiş değil zaten. Yani bilmiyorum kimse farkında mı ama… Hâlâ her şey mümkündür. Erdoğan’ın fark atması da Kemal Bey’in fark atması da mümkün. Sayılara baktığımızda AK Parti gerilemiş, 2002 noktasına geri dönmüş. Ama kopan seçmen muhalefete gelememiş. Bunca yorgun bir iktidar, açık ekonomik kriz, partizanlığın çoğalması… Bu tabloya rağmen 2018 seçimlerinden bu tarafa İYİ Parti’nin, CHP’nin, Deva’nın, Gelecek’in oylarında sıçrama yoksa ama Yeniden Refah Partisi’nde varsa herkesin düşünmesi lazım. Bunu düşünürken de hıza ihtiyaç var, ikinci tur geliyor. Ama herkes önce soğukkanlı şekilde hatırlamalı: Seçim bitmedi, sürüyor. Kimse bunun farkında değil gibi.