Berkin Elvan cinayeti: İstinaf onadı, sırada Yargıtay var

Berkin Elvan cinayeti: İstinaf onadı, sırada Yargıtay var
10 yıl önceki Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz bombasıyla başından vurulduktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan dosyası İstinaf'ta onaylandı. Berkin Elvan'ın avukatları "nitelikli kasten öldürme" maddesinden...

10 yıl önceki Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz bombasıyla başından vurulduktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan dosyası İstinaf'ta onaylandı. Berkin Elvan'ın avukatları "nitelikli kasten öldürme" maddesinden ağırlaştırılmış müebbet isterken, polis memuru Fatih Dalgalı, "olası kasıtla kasten öldürme" suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Cezayı Yargıtay da onaylarsa Dalgalı'nın hapis cezası kesinleşecek ve kendisi cezaevine girecek. Elvan ailesi polis Dalgalı'nın ağırlaştırılmış müebbet öngören "nitelikli kasten öldürme" maddesinden cezaya çarptırılmasını talep ediyordu.

10 YILDA İSTİNAFTAN ÇIKTI, SIRADA YARGITAY VAR

Medyascope'un haberine göre, davaya bakan ilk derece mahkemesi İstanbul 17. Ağır Ceza, 14 yaşında başından vurulup 1 yıl hastanede yaşama tutunmaya çalışan Berkin Elvan'ın ölümünden 8 yıl sonra; 18 Haziran 2021'de polis memuru Fatih Dalgalı'yı 16 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı. Taraf avukatları dosyayı istinafa taşıdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi avukatların itirazlarını 2 yılın sonunda karara bağladı.

BERKİN'İN AVUKATLARI AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTİYORDU

Elvan ailesinin avukatları polis Fatih Dalgalı'nın "nitelikli kasten öldürme" suçundan cezalandırılmasını talep ediyordu. Bu talepleri reddedildi. Çocuğa karşı işlenmiş bu suçun cezası Türk Ceza Kanunu'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis. İstinaf, ilk derece mahkemesinin, “olası kasıtla kasten öldürme” maddesinden verdiği kararı oyçokluğuyla onadı ve sanığa 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. İstinaf mahkemesi, oyçokluğuyla, kararda usul ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılık olmadığına, delil ve işlemlerde bir eksiklik bulunmadığına, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğuna ve dosyaya göre kurulan hükümde bir isabetsizlik görülmediğine hükmetti.

BİR HAKİMDEN KARŞI OY: SANIĞA EKSİK CEZA VERİLDİ

Heyetteki hakimlerden Eray Utku, karşı oy kullandı. Berkin Elvan’ın olay tarihinde çocuk yaşta olduğunu vurguladı, sanık polisin eylemini, görerek ve hedef gözeterek, meydana gelebilecek neticeyi de kabullenerek gerçekleştirdiğini savundu. Sanığın eylemi sonucunda meydana gelen neticenin ise “Çocuğu olası kastla öldürme” suçunu oluşturduğunu vurguladı. Hakim Eray Utku, cezanın "nitelikli kasten öldürme" maddesinden verilmesi gerektiğini belirterek, sanığa eksik ceza verildiğini kayda geçirdi. Hakim Utku, bu hukuka aykırılığın da CMK’nın 280/1-g maddesi uyarınca duruşma açılarak giderilmesi gerekiğini dile getirdi.