Bilim Kurulu: Ne kadar çok kısıtlama o kadar düşük oran
Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerini paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki ölüm oranının 2.8 olduğunu duyurdu. Sosyal medya paylaşımında ABD Dışişleri Eski Bakan Yardımcısı Matthew Bryza’nın ifadelerini kullanan Koca, “Ölüm oranları da Ankara’nın başarısını ortaya koyuyor. 26 Mayıs itibarıyla Türkiye’de ölüm oranı yüzde 2,8. Bu oran İngiltere’de 14,1. İtalya’da 14,3. Fransa’da 15,5. ABD’de ise 5,9” dedi.
Gazete Pencere’ye konuşan Bilim Kurulu üyeleri Ateş Kara ve Hasan Tezer, Bakan Koca’nın paylaştığı verilerin alınan tedbirlerle ilişkili olduğunu belirtti ve önlemlerin gevşetilmesi noktasında dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Ölüm oranının; testi pozitif çıkan hasta sayısıyla, ölen hasta sayısının birbirine oranı olduğuna dikkat çeken Bilim Kurulu üyeleri, Bakan Koca’nın “Ankara’nın başarısı” diyerek nitelendirdiği oranda çeşitli faktörler olduğunu söyledi.
Özellikle 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağının ölüm oranına büyük etkisi olduğunu aktaran Ateş Kara, “65 yaş ve üzeri ile çocukların evde kalması bizim başarımızı pekiştirdi” dedi. Kısmi yasağın ne kadar çok uygulanırsa o kadar olumlu etkisi olacağını söyleyen Hasan Tezer de “Risk grubu ile bulaştırıcı grubun birbirinden uzak tutulması bu orana etki etti” dedi.
Ölüm oranı verilerinde bir diğer nokta, ülkelerin yaş oranına göre nüfus oranı. Örneğin, Avrupa’nın en yaşlı nüfusuna sahip olan İtalya, salgından en çok etkilenen ülkelerden biri. İtalya’da 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 22. Ülkenin yaş ortalaması ise 45,5. Türkiye’de ise yaş ortalaması 31.5, 65 yaş üstü nüfusun oranı sadece 7.79.