CANLI BLOG | Saraçhane'den Taksim'e çıkmak isteyen kitleye biber gazlı müdahale!

CANLI BLOG | Saraçhane'den Taksim'e çıkmak isteyen kitleye biber gazlı müdahale!
İstanbul'da 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Saraçhane'de bir araya gelip Taksim Meydanı'na yürümek isteyen kitleye, Bozdoğan Kemeri önünde biber gazıyla müdahale edildi.

istanbul-sarachane-meydaninda-toplanma-47553-3.jpg

Saraçhane Meydanı'nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısı ile erken saatlerde güvenlik önlemleri alınırken, alanda toplanmalar başladı. Taksim'e çıkan yollar polis tarafından kapatıldı.

istanbul-sarachane-meydaninda-toplanma-47553.jpg

1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplanmaya başladı.

istanbul-sarachane-meydaninda-toplanma-47553-2.jpg

Alana girmek isteyen vatandaşlar, üst aramasından geçirildi. Valiliğin kararıyla yasaklanan Taksim Meydanı'na yürüyüş noktaları ise bariyerler ve TOMA araçlarıyla kapatıldı. (DHA)

tkp.jpg

TKP'liler alanda toplandı

Türkiye Komünist Partililer de Saraçhane Meydanı'na geldi.

"Kemer sıkma, yumruğunu sık" yazılı pankart açan TKP'liler "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları attı.

DİSK Basın-İş korteji toplandı

DİSK Basın-İş üyeleri de Saraçhane'de bir araya geldi.

Gazeteci İrfan Değirmenci de, kortejde yer aldı.

Basın-İş üyeleri, "Gazetecilere, habere, emeğe özgürlük" pankartıyla alandaki yerini aldı.

TİP'liler Saraçhane'de

Türkiye İşçi Partisi üyeleri de Saraçhane'de toplanmaya başladı.

tip.jpg

"Saray saltanatını, din sömürüsünü, yağma düzenini işçiler değiştirir" yazılı pankart açan TİP'liler, tutuklu üyeleri Umut Polat için de döviz ve afişler hazırladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane'ye geldi

Saraçhane'den Taksim'e yürüme çağrısı yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel de alana giriş yaptı. Özgür Özel'e İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de eşlik ediyor.

ekran-goruntusu-2024-05-01-101309.png

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Özgür Özel, "Bir ülkenin herhangi bir noktasına emekçiler, güvenlik güçleri kullanılarak sokulmuyorsa orada bir iktidardan değil bir tedirginlikten bahsetmek lazım" dedi.

Özel'in açıklaması şu şekilde:

"Bir ülkenin dünyaca bilinen meydanında 1 Mayıs kutlanmıyorsa, o ülkede demokrasi sorgulanır. Bir ülkenin herhangi bir noktasına güvenlik güçleri kullanılarak emekçiler ya da göstericiler sokulmuyorsa orada bir iktidardan değil bir tedirginlikten bahsetmek lazım. Tedirgin iktidarlar özgüvensiz iktidarlardır. Kaba kuvvetle sağlanan iktidar, git gide sonu yaklaşan iktidardır.

İçişleri Bakanı'nın üzerindeki bir irade tüm uzlaşma ve bayramı bayram gibi kutlamak için müzakere imkanlarını ortadan kapatıyor. Yoksa İçişleri Bakanı kişisel gayreti tamam ama her konuda, her aşamada bir yerde tıkanılıyor. Bir yerde Taksim'i kendisinin egemenlik sancağı olarak görüyor ve oraya girince egemenlikleri sarsılacak sanıyorlar."

"Saraçhane, zorluklarla mücadelenin simgesi oldu"

ekran-goruntusu-2024-05-01-103204.png

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise şu açıklamalarda bulundu:

"Saraçhane'deyiz. Saraçhane zorluklarla mücadelenin simgesi oldu. Bazen demokrasiye müdahalenin simgesi, bazen özgürlüklere müdahalenin simgesi oldu. Muhtemelen bugün de emekçinin 1 Mayıs'ta Taksim'de olma arzusuna ses veren İstanbulluların simgesi oldu. Saraçhane böyle özel bir konuma evrildi. Umarım bunlar olmaz ve genel başkanımızın ifade ettiği gibi bir an önce 1 Mayıs'taki şölene kavuşuruz."

Polisten, TİP üyelerine biber gazlı müdahale

Saraçhane'den Taksim'e yürümek isteyen TİP üyeleri ve polisler arasında arbede yaşandı. Polis, TİP'lilere biber gazıyla müdahale etti.

"Biz CHP, kimsesizlerin kimsesizi, sendikasızların sendikasıdır"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Saraçhane’de işçilerle birlikte açıklama yaptı.

ekran-goruntusu-2024-05-01-105742.png

Özgür Özel’in açıklaması şöyle:

"Elbette hedef 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’dır. Geçtiğimiz senelerde 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nı açıp bunla övünenler şu an bunu yapıyorlar. 2023 Aralık ayında AYM kararın başına Türk milleti adına yazarak Taksim anlamlı bir meydandır o gün isteyen herkes orada bulunabilmelidir. Yasaklama düşüncesi yasaklamak diyor. Bitti. Anayasa mahkemesi kararı herkes için bağlayıcıdır. AYM kararı ile meydan emekçilerindir. Buna rağmen sokmayız dersen bu suçtur. Bu maddeler uygulanmazsa devlet düzeni ortadan kalkalar. Bugünkü inat yetki aldığı anayasayı inkâr etmektir.
Biz Saraçhane’ye 1977 sendikasız işçi ile buradayız. 12 Eylül solu ezdi, sendikaları ezdi ve demokrasiyi ezdi. Darbe öncesinde bu meydanlarda bulunan her 4 işçiden 3’ü sendikalıydı. Biz CHP kimsesizlerin kimsesi sendikasızların sendikasıdır.

Yaşasın 1 Mayıs yaşasın Türkiye ve Dünya işçi sınıfının mücadelesi"

TIKLAYIN l Özgür Özel Saraçhane'de

DİSK korteji yürüyüşe geçti

Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu (DİSK), kalabalık bir kortejle Taksim Meydanı'na yürümek üzere yürüyüşe geçti.

Polis, Taksim Meydanı'na yürümek isteyen kitleyi, Bozdoğan Kemeri'ne kurulan barikat ile engelledi.

Saraçhane'de yürümek isteyen kitlenin önü, polis tarafından kesildi.

Bariyerleri aşıp Taksim'e yürümek isteyen gruplar ve polis arasındaki gerginlik yükseldi.

Taksim'e yürümek isteyen kalabalığa, Bozdoğan Köprüsü önünde biber gazıyla müdahale edildi.

Kitle, "Her yer Taksim her yer direniş" sloganlarıyla karşılık verdi.

Saraçhane'de toplanan kitleyi izleyen gazeteciler de polis müdahalesinden etkilendi.

Gazeteciler, müdahale sırasında ezilme tehlikesi geçirdi.

"'Çekildi' demek doğru değil"

KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz, "KESK'in yürüyüşten çekildi iddialarına ilişkin açıklama yaptı. "Çekildi demek bize haksızlık olur" diyen Yılmaz, şunları söyledi:

" 'Çekildi' demek doğru değil bu açıklama bize haksızlık olur. Barikatı aşmak konusunda bir sıkıntı yaşıyoruz. Taksim Meydanı’na yürüyemiyoruz. Burada bir şiddet uygulanıyor, polis gaz ile saldırıyor. Biz kaygı duyuyoruz istemediğimiz olayların önünü açmasınlar. Yürüyemiyoruz, polisin geri çekilmesi lazım"

TİP'ten açıklama: Taksim'e yürüme kararlılığımız sürüyor

İstanbul Saraçhane Meydanı'nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısı yürüyüşe geçenlere polis müdahalesi aralıklarla sürüyor. Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından yapılan açıklamada “TİP Taksim'e yürüme kararlılığını sürdürüyor” denildi.

İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları sırasında Saraçhane'deki toplanma noktasından Taksim'e yürümek isteyen grup Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında barikat kuran polisle karşı karşıya geldi. Gruptaki bazı kişiler barikatı zorlarken, polis biber gazı ile müdahale etti. Barikatı aşma girişimleri ve polisin müdahalesi aralıklarla devam ediyor. "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atılıyor. Polis de eylemlerin kanunsuz olduğuna ilişkin uyarı anonsları yapıyor. Aynı saatlerde Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından basına yapılan açıklamada, “Çok sayıda siyasi parti ve sendika üyelerinin de bulunduğu Saraçhane Bozdoğan Kemeri'nde, polisin biber gazlı müdahalesine karşı TİP, Taksim'e yürüme kararlılığını sürdürüyor” denildi. (ANKA)