BM’den Tahıl Koridor’u açıklaması: Salı günü hiçbir gemi denetlenmedi

BM’den Tahıl Koridor’u açıklaması: Salı günü hiçbir gemi denetlenmedi
BM, Rusya’nın “alışılmadık” prosedür dayatması yaptığı gerekçesiyle Tahıl Koridoru’nda dün hiçbir geminin denetlenemediğini duyurdu.Birleşmiş Milletler (BM), Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında denetlenmesi gereken...

BM, Rusya’nın “alışılmadık” prosedür dayatması yaptığı gerekçesiyle Tahıl Koridoru’nda dün hiçbir geminin denetlenemediğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM), Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında denetlenmesi gereken gemilerin Salı günü denetlenmediğini açıkladı.

BM, söz konusu aksamanın Rusya kaynaklı olduğunu belirterek alışılmadık prosedürler öne sürdüğünü kaydetti.

Reuters’a konuşan bir kaynak, denetimlerin bugün itibarıyla tekrar başladığını bildirdi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, "Gemilerin küresel gıda güvenliği adına sorunsuz ve güvenli bir şekilde hareket etmeye devam etmesini sağlamak için ilgili herkesi sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullanarak Ukrayna limalarında harekete hazır 50 gemi olduğunu belirtti.

Reuters'a konuşan konuya yakın bir kaynağa göre Rusya'nın teftiş için seçilecek gemileri rastgele seçme konusunda ısrar etmesi sebebiyle denetim faaliyetlerinin aksadığı belirtildi. Oysa kurallar gereği gemiler, lojistik kısıtlamalar nedeniyle, denetlenmek için sıralarını beklemek zorundalar.

Kaynak, bu değişiklikten önce, Ukrayna'nın limanlarının, depolama ve kapasitesinin ihtiyaçlarına göre bir gün önceden denetim için öncelikli gemilerin bir listesini sunduğunu ve dört tarafın da genel olarak bunu onayladığını söyledi.