Bu defa Uğur Şahin söz verdi

Bu defa Uğur Şahin söz verdi
Tam kapanmanın ardından yapılan Bilim Kurulu Toplantısı’na Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci de katıldı. Uğur Şahin, 120 milyon doz BioNTech aşısı için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bakan Koca ise bu aşıların...

Tam kapanmanın ardından yapılan Bilim Kurulu Toplantısı’na Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci de katıldı. Uğur Şahin, 120 milyon doz BioNTech aşısı için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bakan Koca ise bu aşıların hepsinin 4 ay içinde Türkiye›ye geleceğini belirtti.
Bakan Koca, BioNTech aşılarının tedariğinde sorun yaşanmazsa haziran ayında aşılamada 20 yaşa kadar inilebileceğini ifade etti. Koca, “Özellikle kapanma dönemi sonrası bugün uzun bir aradan sonra günlük vaka sayımız 10 binin altına düştü. Bu düşüşün bundan sonra da devam edeceğini öngörüyoruz. En son 120 milyon dozluk anlaşma imzalanmış oldu.” dedi.
BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Bakanımın anlattığı gibi aralıktan beri konuşuyoruz. 120 milyon doz olarak imza attık. Çok mutluyum çünkü şimdi Türkiye’ye, haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz-Ağustos ve Eylül ayında 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz. Bizim aşımız mutasyonlara karşı güzel etki gösteriyor. Hastalığı geçirmiş kişiler için üç aydan sonra bir doz yeterli olabilir. Üçüncü doz en erken 6 ay sonra ama 9 ay sonra ikinci dozdan sonra verirsek yeter. Türkiye’de yapılan aşı kampanyasında en çok kişi 6. 7. 8. ayda aşı olacağı için 2022’de üçüncü doz olabilir. Türkiye’de hem aşı üretmek istiyoruz, hem AR-GE yapmak hem de klinik yapmak istiyoruz.”
“VATANDAŞIMIZ ARTIK AŞIYA ULAŞMAK İSTİYOR”
Uğur Şahin’in ardından Bakan Koca, şu bilgileri verdi:
“Özetle 120 milyon doz aşının şu ana kadar 6.1 milyonu bize teslim edildi. Haziran ayında 30 milyon olmak üzere Temmuz-Ağustos-Eylül’de 120 milyon toplam aşı Türkiye’ye gelmiş olacak. Artık ‘gelecek, olacak’ demekten öte somut icraatı görmek istiyoruz, vatandaşımız artık bu aşıya ulaşmak istiyor.
“63 BİNDEN 9 BİNE İNMİŞ OLDUK”
Bundan sonraki süreçte 10 binin altına bugünden itibaren düşen bir vaka sayımız var. Tam kapanmayla birlikte bu önemli bir düşüş. 63 binden 9 bin 385’e inmiş olduk. Bizim bu kazanımı kaybetmemiz gerekiyor. Bundan sonraki süreçte yasaklamaları daha azaltan ama kişisel koruyucu tedbirleri daha yoğunlaştıran, bununla birlikte yaygın aşılamayı yaparak bu dönemi normale döndürmek istiyoruz. Genel mantığın kapatmaktan ziyade kişisel kontrolleri, önümüzdeki dönemleri aşıyla birlikte sürdürmekten yanayız. Ana gündem maddemiz, pandemiyi gündemden çıkarmaktan, yaygın aşıyı yapmaktan başka gündemimiz olmayacak.”