CANLI| Filistin-İsrail çatışmalarında 14’üncü gün: Mülteci kampına baskında 13 kişi öldü

CANLI| Filistin-İsrail çatışmalarında 14’üncü gün: Mülteci kampına baskında 13 kişi öldü
Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 14. gününde de devam ederken İsrail, Gazze Şeridi’nde yerinden edilenlerin sığındığı tarihi kiliseye saldırı düzenledi. Batı Şeria’da ise Nur Şems Mülteci Kampı’nda...
Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 14. gününde de devam ederken İsrail, Gazze Şeridi’nde yerinden edilenlerin sığındığı tarihi kiliseye saldırı düzenledi. Batı Şeria’da ise Nur Şems Mülteci Kampı’nda 13 Filistinli öldü

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını 14. gününde de sürdüren İsrail, yerinden edilen yüzlerce Filistinlinin sığındığı tarihi kiliseyi bombaladı.

Gazze’deki İçişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’de Rum Ortodoks Kilisesi’ni hedef aldığını duyurdu.

Yerinden edilen yüzlerce Filistinlinin sığındığı kilisede İsrail saldırısı sonucu “çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı” aktarıldı.

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail’in Gazze kentinin güneyindeki Ez-Zeytun Mahallesi’nde bulunan tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi’ne düzenlediği saldırıda 1 kız çocuğu hayatını kaybetti.

Saldırıda tarihi kilisede ciddi hasar meydana gelirken, kilisenin yakınında bulunan bir bina da yıkıldı.

Kudüs’teki Anglikan Kilisesi’ne bağlı Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, İsrail’in 17 Ekim’de bombaladığı ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açtığı El-Ehli Baptist Hastanesine yaklaşık 250 metre mesafede yer alıyor.

İsrail’in saldırdığı bölgede yaklaşık 1000 Hristiyan’ın yaşadığı ve evi yıkılanların korunmak için kiliseye ve ona bağlı binalara sığındığı biliniyor.

Gün içinde yaşananlar şöyle:

14.30 Hamas İsrail tankı vurdu

Hamas, İsrail’in tankını vurduğu görüntüleri paylaştı.

13.40| İsrail’de sansür düzenlemesi onaylandı

İsrail hükümeti, ‘olağanüstü hallerde yabancı haber kanallarının geçici olarak kapatılabilmesine’ izin veren sansür düzenlemesini onayladı. The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, bu düzenlemeyle birlikte, mevcut durumda Hamas ile devam eden çatışma gibi hallerde, söz konusu yayıncının ‘milli güvenliğe zarar verdiği’ değerlendirildiğinde haber kanallarının geçici süreyle kapatılması mümkün olabilecek.

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, daha önce yaptığı bir açıklamada, Katar merkezli Al Jazeera haber kanalının İsrail’in milli güvenliğine zarar verdiğini iddia etmiş, söz konusu düzenleme de böyle gündeme gelmişti.

13.20| BM Genel Sekreteri Refah Sınır Kapısı’nda

BM Genel Sekreteri Guterres Refah Sınır Kapısı’nda basın toplantısı düzenliyor. Guterres buradaki konuşmasında “Gazze halkının acilen her türlü yardıma ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. Öte yandan binlerce insan da Refah Sınır Kapısı’na yürüyüş düzenledi.

13.10| Nur Şems Mülteci Kampı’nda 13 Filistinli öldürüldü

Batı Şeria’da Mülteci Kampı’nda çatışma: 13 kişi hayaıtnı kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığı, Batı Şeria’nın Tulkerim kentindeki Nur Şems Mülteci Kampı’nda İsrail güçleriyle yaşanan çatışmalarda 5’i çocuk 13 kişinin öldüğünü duyurdu.

Bu da, İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim’de başlayan savaşın ardından, Batı Şeria’da ölen Filistinlilerin sayısını 81’e çıkardı.

Çatışma, aynı zamanda bir İsrail askerinin ölümüne ve birinin de yaralanmasına neden oldu.

12.30| Kudüs’te Cuma gerginliği: Gözaltılar var

İsrail, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da cuma namazı için Mescid-i Aksa’ya gelmek isteyen Filistinlilere yaş kısıtlaması getirdi. Polisler 65 yaş altı erkek ve 50 yaş altı kadınların Harem-i Şerif’e girişine izin vermiyor.

İsrail güçleri, Kudüs’ün Vadi El-Coz mahallesinde Mescid’i Aksa’ya ulaşmaya çalışan Filistinlilere gaz bombaları ile saldırdı

İsrail güçleri Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girmelerini engelledi. Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde 80 Filistinliyi gözaltına aldı.

12.10| Refah Sınır Kapısı’nın açılması bekleniyor

Mısır ve Gazze arasındaki Refah sınır kapısının bugün açılması bekleniyor.

Ancak Mısır Gıda Bankası’nın CEO’su Mohsen Sarhan BBC’ye yoğun bombardıman altındaki Refah kapısına saldırılar sürerse yardım dağıtımının aksayabileceğini söyledi.

Sarhan, “İçeri giremememizin sebebi İsrail ordusunun yoğun bombardımanı. Sekiz gündür sınırda bekliyoruz ve her dakika bir bomba düşüyor. İçeri girmek istiyoruz ama Mısırlı yetkililer anında öldürülmeyeceğimiz güvence altına alınmadan buna izin vermeyecek” diyor.

10.30| İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail Gazze’nin suyunu keserek 600 bin insanı temiz susuz bıraktı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail’in 11 Ekim’de Gazze’nin suyunu keserek 600 bin insanı temiz sudan yoksun bıraktığını duyurdu.

HRW’nin, X sosyal platform hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukasıyla Filistinli çocukları ve diğer sivilleri büyük bir risk altında bıraktığı kaydedildi.

İsrail’in 11 Ekim’de Gazze’nin suyunu keserek 600 bin insanı temiz sudan yoksun bıraktığı aktarılan açıklamada, su, yakıt ve elektrik girişine izin vermemenin insanların hayatlarını tehlikeye attığı ifade edildi.

Açıklamada, İsrail’in hukuksuz Gazze ablukasının çocuklar için ölümcül olduğu kaydedildi.

07.30 | Meta, bazı Filistinli kullanıcıların Instagram profilini “terörist” ifadesinin yerleştirilmesinin bir otomatik çeviri hatası olduğunu belirtti ve özür diledi.

İlk olarak 404media tarafından bildirilen sorundan profilinde İngilizcede Filistinli anlamına gelen “Palestinian”, Filistin bayrağı emojisi ve Arapça “elhamdülillah” kelimesi bulunanların etkilendiği belirtildi. İfadenin İngilizceye, “Elhamdülillah, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor” diye otomatik çevrildiği görüldü.

TikTok kullanıcısı YtKingKhan, sorunu geçen günlerde gündeme getirip kelime kombinasyonları değişse de çevirinin değişmediğine dikkati çekmişti.

Instagram, tepkilerin ardından sorunları çözerek, elhamdülillah kelimesinin artık “Tanrı’ya şükür” diye otomatik çevrildiğini bildirdi.

Meta sözcüsü, “Bazı ürünlerimizde uygunsuz Arapça çevirilere sebep olan bir problemi çözdük. Bunun için gerçekten üzgünüz” dedi.

İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Meta’nın Filistin’e destek içeren bazı paylaşımları sansürlediği iddia ediliyordu.

06.16 | Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, kilise saldırısından İsrail’i sorumlu tuttu ve kınadı

Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, saldırıyı “en sert şekilde kınadıklarını” ifade ederken, çoğunlukla sivillerin sığındığı kiliselerin hedef alınmasının “görmezden gelinemez bir savaş suçu sayılabileceğini” belirtti.

06.07 | Yemen, Filistin halkının desteklemesi için “acilen harekete geçme” çağrısında bulundu

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, İsrail’in açık saldırganlığına ve geniş çaplı bir savaş suçuna maruz kalan Filistin halkını desteklemek için acil eylem çağrısında bulundu.

Saba resmi haber ajansının verdiği bilgiye göre, Abdulmelik, ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking ve ABD’nin Sana Büyükelçisi Stephen Fagin ile Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya geldi.

Abdulmelik, görüşmede, Yemen yönetimi, hükümeti ve halkının Filistin meselesine yönelik sabit tutumunu vurguladı.

Görüşmede sırasında, “Açık bir saldırıya, tam kapsamlı bir savaş suçuna ve Siyonist işgal güçlerinin soykırım girişimine maruz kalan Filistin halkını desteklemek için acilen harekete geçilmesi” çağrısı yapan Abdulmelik, şunları kaydetti:

“Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesini hedef alan, yüzlerce çocuk ve kadının ölümüne ve yaralanmasına neden olan vahşi bombalama, tüm sözleşmeleri ve uluslararası insani hukuku ihlal eden iğrenç bir suçtur.”

05.49 | İsrail ordusu Gazze’de sivillerin bulunduğu 6 eve hava saldırısı düzenledi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde sivillerin bulunduğu 6 eve hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Gazze’deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde sivillerin yaşadığı 6 evi hedef aldığı belirtildi.

Açıklamada, hava saldırılarında 9 kişinin öldüğü, 60 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Filistin haber ajansı WAFA’dan geçen haberde ise “Han Yunus kentinde sivillerin yaşadığı 6 evin bombalanması sonucu çoğu çocuk ve kadın en az 21 kişi yaşamını yitirdi, 79 kişi de yaralandı.” bilgisine yer verildi.

05.29 | Filistin Kilise İşleri Yüksek Komitesi Başkanı Huri: “İsrail Gazze’de soykırım planı uyguluyor”

Filistin Devlet Başkanlığına bağlı Kilise İşleri Yüksek Komitesinin Başkanı Remzi Huri, İsrail’in, Gazze Şeridi’ndekilere karşı “soykırım” planı uyguladığını söyledi.

Huri, yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail’in Gazze’de Tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi’ni hedef alması bir savaş suçudur.” ifadelerine yer vererek, İsrail’in, Filistinli sivillere ve ibadethanelere karşı devam eden suçlarına bir yenisinin daha eklendiği belirtti.

“İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkımıza karşı soykırım planı uyguladığına dair resim tüm dünyaya açık hale geldi.” ifadesini kullanan Huri, şunları kaydetti:

“Müslüman ve Hıristiyanlardan oluşan yaklaşık 500 Filistin vatandaşının barındığı kilisenin hedef alınması, İsrail işgalinin ana hedeflerinin çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere savunmasız vatandaşlar olduğunu doğruluyor.”

Kilise İşleri Yüksek Komitesi de yazılı açıklamasında, kilisenin doğrudan hedef alındığına dikkati çekerek, “Bu, Cenevre Sözleşmesi ve birçok uluslararası anlaşma kapsamında bir savaş suçudur. Bu, Gazze Şeridi’nde, Kudüs’te ve işgal altındaki çeşitli Filistin topraklarında, Filistinli sivillere ve ibadet yerlerine karşı devam eden işgal suçlarına eklenmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Komite, Tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi’nin dünyanın en eski üçüncü kilisesi olduğunu ve orijinal inşaatının 425 yılına dayandığını kaydetti.

05.11 | İsrail, Gazze’de bir camiyi daha vurdu

İsrail ordusunun hava saldırılarında Gazze Şeridi’nde bir caminin daha tamamen yıkıldığı bildirildi.

Gazze’deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde hedef aldığı el-Ömeri Camii’nin tamamen yıkıldığı belirtildi.

Açıklamada, saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Gazze Şeridi’ndeki Hamas’a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, 18 Ekim’de “İsrail 10 camiyi yıktı, onlarca cami ve mabede de zarar verdi. Bunlar arasında 7 tarihi cami ve kilise de var.” açıklamasında bulunmuştu.

04.30 | Gazze’deki hastanelerin birkaç saatlik yakıtı kaldı

Gazze’deki hastaneler, yakıt istedikten sonra BM, bölgedeki son yakıtını bağışladı. Yakıtın bağışlandığı Gazze’nin en büyüğü Şifa hastanesi,  “birkaç saat daha elektriğimiz olacak” dedi.