CANLI| İsrail -Hamas çatışmasında kritik saatler| Gazze'nin dünya ile bağlantısı kesildi, İsrail saldırıları genişleteceğini duyurdu

CANLI| İsrail -Hamas çatışmasında kritik saatler| Gazze'nin dünya ile bağlantısı kesildi, İsrail saldırıları genişleteceğini duyurdu
Hamas’ın Aksa Tufan’ı saldırıları sonrası başlayan çatışmalar 21 gün olduİsrail abluka altındaki Gazze’ye yönelik saldırılarını ve kısmı kara harekâtlarına devam ederken Hamas ve Gazze içinde bulunan diğer örgütler...

Hamas’ın Aksa Tufan’ı saldırıları sonrası başlayan çatışmalar 21 gün oldu

İsrail abluka altındaki Gazze’ye yönelik saldırılarını ve kısmı kara harekâtlarına devam ederken Hamas ve Gazze içinde bulunan diğer örgütler İsrail’e füze atmaya devam ediyor.

Gün içinde yaşananlar şöyle:

00.30| Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Sözcüsü, Biden yönetimine 'İsrail'e bu savaşı durdurması için baskı yapması' çağrısında bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Sözcüsü Nebil ebu Rudeyne, Gazze'deki savaşın sadece Batı Şeria'ya değil aynı zamanda daha geniş bölgeye yayılmasından korktuklarnı açıkladı.

00.15| Ürdün Dışişleri Bakanı: İsrail Gazze'ye kara savaşı başlattı

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, "İsrail Gazze'ye kara savaşı başlattı. Gazze Şeridi’ne yönelik kara savaşının sonucu, gelecek yıllar için büyük boyutlarda insani felaket olacaktır" açıklaması yaptı.

00.05| İsrail'den AFP ve Reuters'a mektup

İsrail ordusu, Gazze'deki çalışanları için güvenlik garantisi isteyen AFP ve Reuters'a gönderdiği mektupta, "Çalışanlarınızın güvenliğini garanti edemeyiz" dedi.

Reuters'ın aktardığına göre, İsrail ordusunun mektubunda "Hamas'ın Gazze çapındaki tüm faaliyetlerinin hedef alındığı" belirtilirken, "örgütün askeri faaliyetlerini kasten gazetecilerin ve sivillerin yakınında yürüttüğü" savunuldu. İsrail ordusu mektupta ayrıca, Hamas hedeflerine yönelik yoğun hava saldırılarının çevredeki binalarda hasar yaratabileceğini itiraf etti; aynı zamanda Hamas'ın roket atışlarında terslik yaşanabileceğini ve Gazze içinde insanların ölümüne yol açabileceğini belirtti.

23.55| Diyarbakır'da Starbucks Şubesine saldırı

Gazeteci Altan Sancar'ın verdiği bilgilere göre, Diyarbakır’da İsrail’in saldırılarını protesto edenler, Ceylan AVM’deki Starbucks şubesine taş ve sopalarla saldırdı.

23.32| The Washington Post: Biden İsrail'i 'cerrahi' operasyonu tercih etmeye çağırdı

The Washington Post: ABD'li yetkililere göre Biden yönetimi, İsrail'i Gazze Şeridi'ne büyük bir kara saldırısı planlarını yeniden düşünmeye, bunun yerine Hamas hedeflerine ve altyapısına yönelik daha "cerrahi" bir operasyonu tercih etmeye çağırdı.

23.30| İskoçya Başbakanı Yusuf ailesine ulaşamıyor: ‘Artık yeter’ demek için daha kaç çocuk ölmeli?

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, Gazze’de üç haftadır mahsur olan ailesine ulaşamadığını açıkladı. Yusuf “Dünyanın artık yeter demesi için daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?” diye isyan etti.

İsrail’in bugün ağır bombardımanı başlattığı Gazze’de iletişim ve internet tamamen kesilirken, kayınvalidesi ile kayınpederi kentte mahsur olan İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, X (Twitter) hesabından isyan etti.

23.05| Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (WHO): Gazze'deki personelimiz, sağlık tesisleri ve tüm insani yardım alanlarında çalışan ortaklarımızla irtibatımızı kaybettik

23.00| İran'dan 'İsrail'e: 'Saldırıların durmaması halinde bölgede her ihtimal mümkün'

ABD'nin Ulusal Halk Radyosu'na (NPR) konuşan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Bu çatışmanın yayılmasını gerçekten istemiyoruz. Aslında herkese İsrail'in işlediği savaş suçlarının bir an önce durdurulması yönünde harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

23.18| BM'den ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes" çağrısında bulundu ve çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını onayladı;

120 ülke kabul
45 çekimser
14 ülke de red oyu kullandı.

22.50| Siyasilerden İsrail'in Gazze'ye yoğun bombardımanına tepki

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı: "Sayın Cumhurbaşkanım, siz dünyayı ayağa kaldıracak İslam Ülkeleriyle İsrail’e had bildirecek, ağır yaptırım kararlarıyla zalimi durduracak yetkiye sahipsiniz. Şuan adım atmalısınız. Yarın değil. Gazze yok oluyor. Devletimizi aciz gösteriyor bu adımlarınız. Devlet miting yapmaz,…"

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: "İsrail-Filistin savaşında yaşamını yitirenlerin sayısı on bine yaklaşırken, devletler ateşkes ihtimalini dahi konuşamıyor, gerçekçi bir sorumluluk almak yerine herkes muğlak ve pragmatist bir davranış sergiliyor. İsrail yönetimi, şimdi kara harekatıyla savaşı derinleştiriyor. Bizler, Filistin-İsrail arasında on yıllardır yaşanan savaş ve işgalin neden olduğu şiddet ortamına karşı adil, demokratik çözümün ve barışın tarafıyız."

HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları:İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik günlerdir sürdürdüğü ağır bombardımandan sonra bu gece genişleteceğini söylediği kara operasyonu çok daha büyük bir katliama neden olacaktır. Mazlum Filistin halkına yönelik saldırıların durması çağrımızı yineliyoruz. Tüm dünyayı savaşa ve işgale karşı barışın sesini yükseltmeye çağırıyoruz. Birleşmiş Milletler şimdi bile görevini yapmıyorsa ne zaman yapacaktır? Tüm sorumluları derhal harekete geçmeye davet ediyoruz.

22.10| Ramallah'ta halk sokağa çıktı

Hamas’ın seferberlik çağrısı sonrası halk, Ramallah’ta sokaklara çıktı.

22.00| Filistin Kızılayı: Yoğun saldırılar nedeniyle Gazze'deki ekiplerimizle iletişim tamamen kesildi

Filistin Kızılayı, "İşgal yetkililerinin sabit hatları, cep telefonlarını ve internet iletişim ağlarını tamamen kesmesi nedeniyle Gazze'de çalışan tüm ekiplerimizle iletişim tamamen koptu" açıklamasını yaptı.

21.30| Kılıçdaroğlu: Bu gece, bu katliama sessiz kalan herkesin eline masum kanı bulaşır

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dış dünyayla bağlantısı koparılan Gazze, ağır bir bombardıman altında… Gazze'de masumlar katlediliyor, yetmezmiş gibi, İsrail Başbakanı hala hastaneleri hedef gösteriyor. Bu gece, bu katliama sessiz kalan herkesin eline masum kanı bulaşır. Dünya, ya bu katliama 'dur' diyecek ya da ortak olacak, bunun ortası yok! Dualarım mazlum Filistin Halkı için…" ifadelerini kullandı.

21.00| Hamas tüm Filistinlilere 'teyakkuz' çağrısı yaptı

Hamas, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve doğu Kudüs'un yani sıra '1948 sınırları'nda ve diasporada yaşayan tüm Filistinlilere İsrail'e karşı 'teyakkuza geçme' çağrısı yaptı

20.59| 7 Ekim’den bu yana en şiddetli hava saldırısı

İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana en şiddetli hava saldırılarını düzenlendiği belirtildi.

Akşam saatlerinde obüs saldırılarıyla Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun Mahallesi’ne yoğun saldırılar gerçekleştirdi. Obüs saldırılarının ardından İsrail ordusu, Beyt Hanun başta olmak üzere Gazze’nin kuzeyine yoğun hava saldırısı başlattı.

İsrail hava araçları yaklaşık 1 saat boyunca bölgeye arka arkaya bombalar bıraktı.

Patlama sesleri, İsrail tarafındaki Sderot şehrine kadar ulaşırken, bölge sakinleri, İsrail’in bu akşam başlattığı saldırıların 7 Ekim’den bu yana düzenlenen en yoğun bombardıman olduğunu ifade ediyor.

20.10| Filistin Telekomünikasyon şirketi: İletişim tamamen kesildi

Filistin telekomünikasyon şirketi "Jawwal", sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'deki tüm telefon ve internet hizmetlerinin sona erdiğini duyurdu.

Paylaşımda, İsrail'in düzenlediği yoğun bombardıman nedeniyle bölgedeki altyapının zarar gördüğü ve "Gazze'nin dünya ile bağlantısının kesildiği" belirtildi.

Küresel internet erişimini izleyen Netblocks adlı kuruluş, 19:30 itibarıyla internet erişiminin tamamen sona erdiğini belirtti.

Filistin Kızılayı da yaptığı açıklamada sahadaki ekipleriyle iletişimlerinin koptuğunu, bunun da acil sağlık hizmetlerinin sağlanmasını engelleyebileceğini duyurdu.

Kuruma göre acil bir durumda aranması gereken “101” hattı çalışmadığı için yaralılara ulaşmakta zorluk yaşanabilir.

20.57| BM Genel Sekreteri Guterres'ten 'Gazze' çağrısı: Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki insani krize ilişkin "Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bu bir kader anı. Tarih hepimizi yargılıyor" çağrısı yaptı.

20.50|

20.50| İsrail: Bu gece operasyonları genişletiyoruz, Gazze halkı güneye gitsin

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, “Kara kuvvetleri bu akşam operasyonları genişletiyor. Gazze sakinlerine güneye gitme çağrısı yapıyoruz” açıklaması yaptı.

Hagari, “İsrail’in güvenliğini korumak için her cephede hazırlıklıyız” diye konuştu. Ordu Sözcüsü, ‘rehineleri geri getirme ulusal görevine bağlı olduklarını’ söyledi.

İsrail akşam saatlerinde Gazze’ye ağır bombardıman başlattı. Bombardımana Gazze Şeridi’ndeki Kassam Tugayları’nın İsrail şehirlerine ve hedeflerine çok sayıda füze atarak yanıt verildiği belirtildi.

Gazze’deki hükümet, bölge genelinde internet ve iletişimin kesildiğini açıkladı.

Bölgedeki NTV muhabiri Osman Terkan saldırı için “Gazze şu ana kadar hiç görülmemiş bir bombardıman altında. Gece aydınlandı” ifadesini kullandı.

18.20| Hamas ve İsrail'den karşılıklı açıklamalar

İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze’deki hastaneleri "kalkan" olarak kullandığını ileri sürerek, Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerin boşaltılmasını istedi.

Hamas ise yaptığı açıklamada İsrail'i yalanlayarak "İsrail'in Şifa Hastanesi'ne ilişkin iddialarını reddediyor, saldırıların durdurulması için BM ile Arap ve İslam ülkelerini acil müdahaleye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı

17.10| Hakan Fidan'dan açıklama: İsrail barış çağrısına kulak versin

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Danimarka Dışişleri Bakanı ile ortak açıklama yaptı İsrail Filistin çatışmalarına ilişkin ifadelerde bulunan Fidan, “Gazze’de yaşananlara göz kapayamayız. İsrail’den istediğimiz barış çağrısına kulak verilmesidir. Krizin yayılmasını önlememiz lazım. Bağımsız Filistin devleti kurulmalı” dedi

16.00| Hizbullah İsrail’e ait 2 askeri hedefi vurdu

Hizbullah, Lübnan’ın güney topraklarından İsrail sınırı üzerindeki askeri hedeflere düzenlediği saldırı hakkında Telegram hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail’in El Sadih ve Misgav askeri noktalarının güdümlü füze ve uygun silahlarla hedef alındığı ifade edildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise, Lübnan tarafından sınırdaki iki ayrı bölgede yer alan askeri noktalara ateş açıldığı belirtildi.

15.00| Can kayıpları artıyor

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana Gazze'de öldürülenlerin sayısının 3 bin 38'i çocuk, 1726'sı kadın ve 414'ü yaşlı olmak üzere 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.

12.55| BM'den açıklama: Gazze'de kanalizasyon sokaklara taştı

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'ndan (UNRWA) Philippe Lazzarini, Gazze'deki son duruma ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bölgeye acilen daha fazla insani yardım gönderilmesi gerektiğini söyleyen Lazzarini, "Gazze'nin boğulduğunu" ve halkın "dışlanmış ve terk edilmiş hissettiğini" söyledi. "Biz burada konuşurken Gazze'de insanlar ölüyor, temel hizmetler çöküyor" diyen Lazzarini, gıda ve suyun tükendiğini, "kanalizasyonun sokaklara taştığını" söyledi. Lazzarini, "Gazze büyük bir sağlık tehlikesinin eşiğinde ve hastalık riski giderek artıyor" dedi

12.50| Mescid-i Aksa etrafında toplanan Filistinlilere İsrail polisi saldırdı

Kudüs'te Cuma Namazı için toplanan Filistinlilere İsrail TOMA ile müdahale edildi. İsrail polisleri bir çok Filistinliyi de gözaltına aldı.

12.10| Gazze'de gergin Cuma

Gazze’ye yönelik saldırıların ardından Kudüs’te 3’üncü Cuma günü de gergin geçiyor. İsrailli askerler Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girişini engellerken gözaltına alınanlar var

12.00| Mısır'ın İsrail yakınındaki Taba kentinde İHA düştü: 6 yaralı

Mısır basını İsrail yakınında yer alan Nuveyba'ya 'tanımlanamayan bir cismin' düştüğünü aktardı. Mısır, 6 kişinin yaralandığı olayı İHA düşmesi olarak açıklarken, İsrail 'bir hava tehdidinin tespit edildiğini' bildirdi.

Mısır Ordu Sözcüsü, hava aracının hastane yakınına düştüğünü söyledi.

10.55| ABD: Suriye'de İran'a ait iki merkezi vurduk

ABD ordusu Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları tarafından kullanılan iki merkezin vurulduğunu duyurdu.

Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı açıklamada, saldırıların meşru müdafaa amaçlı yapıldığını ifade etti. Bakan Austin bunların Irak ve Suriye’deki ABD güçlerine yönelik saldırılara yanıt olduğunu da kaydediyor.

ABD Savunma Bakanlığı, Pentagon, bu ay içinde ABD ve müttefiklerine yönelik Irak ve Suriye içinde 16 saldırı olduğunu açıkladı. Bu saldırılarda 21 askeri personelin yaralandığı kaydediliyor.

10.00| İsrail: Savaşı genişletmek istemiyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün, İsrail'in Hamas dışında hiçbir rakiple savaşa girmekle ilgilenmediğini ve Gazze'deki kara operasyonunun uygun zamanda gerçekleşeceğini söyledi.

Gazetecilerin İran ile çatışma ile olasılığına ilişkin bir soruya Gallant, “Güney cephesinde Hamas'a karşı savaş yürütüyoruz ve kuzeydeki her türlü gelişmeye hazırlıklıyız. Hizbullah çok sayıda kayıp yaşıyor. Ancak savaşı genişletmek bizim çıkarımıza değil” ifadelerini kullandı.