CANLI | İsrail-Filistin çatışmalarında 27. gün | Cibaliye mülteci kampı saldırılarında 195 Filistinli sivil öldürüldü

CANLI | İsrail-Filistin çatışmalarında 27. gün | Cibaliye mülteci kampı saldırılarında 195 Filistinli sivil öldürüldü
Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 27. gününde de devam etti. İsrail, şimdiye kadar 15 askerin öldüğünü duyurdu. Mülteci kampına yönelik bombalayada tepkiler sürüyor. Mısır'dan da bir açıklama geldi;...

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 27. gününde de devam etti. İsrail, şimdiye kadar 15 askerin öldüğünü duyurdu. Mülteci kampına yönelik bombalayada tepkiler sürüyor. Mısır'dan da bir açıklama geldi; Gazze'deki yaralılardan ilk grup Refah Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı.

Hamas’ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar, 27. gününde de devam ediyor.

Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını aralıksız sürdüren İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısında ölü, yaralı ve kayıp sayısının 1000'e yükseldiği bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Facebook sayfasından yazılı açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Cibaliya katliamında şehit, yaralı ve kayıp sayısı 1000" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirilmişti. Sivil savunma ekipleri ve bölge sakinleri, arama kurtarma çalışması başlatmıştı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının açıklamasında, İsrail savaş uçaklarının saldırısında ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiği ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğu belirtilmişti.

ÖLÜ VE YARALI SAYISI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında şu ana dek 3 bin 648'i çocuk, 2 bin 290'ı kadın olmak üzere 8 bin 796 Filistinlinin öldürüldüğünü, 22 bin 219 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail basını ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda  315’i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

UNRWA: 7 EKİM'DEN BU YANA GAZZE'DE 70 ÇALIŞANIMIZI KAYBETTİK

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda 70 ajans çalışanının öldüğünü bildirdi.

Ziyaret için geldiği Gazze'de AA muhabirine açıklama yapan Lazzarini, bugün ilk kez Gazze'ye geldiğini söyledi.

Gazze'de son zamanlarda bombalanan ve bir kişinin öldüğü, 80 kişinin de yaralandığı çok kalabalık bir okul olan barınma merkezini ziyaret etmek istediğini dile getiren Lazzarini, "Gazze'deki insanları ve özellikle de çocukları görünce şoke oldum, yiyecek ve su istiyorlar. Gerilimin tırmanmasının ardından ziyaret ettiğim yerlerde Gazze'dekine benzer bir durumla hiç karşılaşmadım." diye konuştu.

Ziyaretinin amacının, ajansın çalışma ekibiyle tanışmak ve tüm ön saflarda çalışanlara saygısını ifade etmek olduğunu vurgulayan Lazzarini, "UNRWA personeli, özellikle 70 çalışanımızın ölümünün ardından Gazze'de ağır bir bedel ödüyor.” dedi.

UNRWA'nın Gazze'deki çalışmalarına devam edip etmeyeceğine dair soruya ise Lazzarini, “Tabii ki mesajım, UNRWA'nın Gazze'deki Filistinli mültecilerin yanında kalması.” cevabını verdi.

Gazze'deki gıda, su ve yakıt kıtlığı gerçeğine de değinen Lazzarini, "Gazze'de yakıtın her şey olduğunu biliyoruz, çünkü yakıt olmadan jeneratörleri, fırınları, hastaneleri çalıştıramayız ve su pompalayamayız." ifadesini kullandı.

DSÖ: GAZZE ŞERİDİ'NDEKİ ANA KANSER MERKEZİ ŞU ANDA FAALİYET GÖSTERMİYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek merkez olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin şu anda faaliyet gösteremediğini belirterek hayat kurtarmak için acil destek çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin hizmet vermeyi durdurmasına ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

Yakıt eksikliği ve civardaki son hava saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki ana kanser merkezi Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin şu anda hizmet dışı olduğunu kaydeden Ghebreyesus, "Hayat kurtarmak için acilen destek çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin İsrail saldırıları nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı.

Sınır Tanımayan Doktorların (MSF) sosyal medya platformu X hesabından yapılan paylaşımda, 30 Ekim'de Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'ne yönelik saldırı nedeniyle tesisin üçüncü katında ciddi hasar oluştuğu bildirilmişti.

Paylaşımda, "Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, yakıt sıkıntısı ve tesisi etkileyen çok sayıda saldırı nedeniyle bugün itibarıyla hizmet vermeyi durdurdu. Burası Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi olabildiği tek devlet hastanesi ve artık onlarca kanser hastasının hayatı ciddi risk altında." ifadeleri yer almıştı.

İsrail'in, hastanelere enerji sağlamak için gerekli olan yakıtın Gazze'ye girişini engellemeye devam ettiği belirtilen paylaşımda, Gazze'ye acilen su, gıda, yakıt, tıbbi malzeme ve yeterli insani yardımın girmesine izin verilmesi çağrısı yapılmıştı.

26. ve 27. günde yaşananlar şöyle:

07.46 | Hamas: Cibaliye mülteci kampı saldırılarında 195 Filistinli sivil öldürüldü

Hamas, İsrail'in salı ve çarşamba günleri mülteci kampına düzenlediği saldırılardaki can kaybını açıklarken, 120 kişinin hala enkaz altında olduğunu ve 777 kişinin de yaralı olduğunu bildirdi. 

07.28 | Biden, insani ara çağrısı yaptı

Seçim kampanyasına bağış toplamak için düzenlediği mitingde bir protestocunun kendisine "ateşkes çağrısında bulunması" için bağırmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de insani ara çağrısında bulundu. 

Protestocu, "Bir haham olarak sizin şu anda bir ateşkes çağrısında bulunmanız gerektiğini düşünüyorum" diye bağırdı. 

Biden, "Bence bir araya ihtiyacımız var. Ara demek, tutukluların çıkarılması için zaman demek" dedi.

Beyaz Saray, Biden'ın bu sözlerle Hamas'ın rehin tuttuğu insanlardan söz ettiğini belirterek açıklamaya açıklık getirdi.

07.00 | İsrail ordusu, Gazze'nin çeşitli bölgelerine yoğun saldırılarını sürdürdü

İsrail ordusu; savaş uçakları, topçular ve savaş gemileriyle Gazze Şeridi'nin kuzeyi başta olmak üzere çeşitli bölgelerini yoğun bombardıman ateşine maruz bıraktı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, kuzeydeki Beyt Hanun, Beyt Lahiye ve Keramet Mahallesi'ne ard arda şiddetli saldırılar düzenledi.

Kentin güneydoğu bölgesi havadan ve topçu atışlarıyla vurulurken, Şeyh Rıdvan, Nasr Mahallesi, Şatı Mülteci Kampı ve çevresine yönelik saldırılar sürdü.

İsrail topçu birlikleri, çalışmalarını durdurduğunu açıklayan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi çevresini onlarca top mermisiyle hedef almaya devam etti.

Gazze'nin güneyindeki Tel el-Heva Mahallesi'nde hizmet veren Filistin Kızılayına bağlı Kudüs Hastanesi çevresine de bir dizi hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu, hastaneyi vurma tehditlerini sürdürdü.

Filistin Kızılayı, hastanenin boşaltılması yönündeki İsrail tehditlerine karşı daha önce, yüzlerce yaralı ve hastanın tedavilerinin sürdüğünü ve 14 bin kişinin güvenli bir yer olarak sığındığı önemli sağlık merkezinin kesinlikle boşaltılmayacağını ve hizmete devam edeceğini duyurmuştu.

06.12 | İsrail ordusu, Hizbullah'ın İsrail dronu yok ettiği iddiasını reddetti.

Hizbullah, perşembe günü, Lübnan'ın güneyinde uçan bir İsrail dronunu vurduklarını ve yok ettiklerini söyledi. İsrail ordu sözcüsü ise dronda hasar olmadığını ve İsrail kuvvetlerinin drona ateş açan ekibe saldırdığını belirtti.

05.30 | ABD Temsilciler Meclisi, Filistin yanlısı Kongre üyesini kınamayı reddetti

ABD Kongresi'nin tek Filistin kökenli üyesi Rashida Tlaib, bir mitingde ateşkes çağrısı yapmıştı. Aşırı sağcı Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene, Tlaib'i "antisemit aktivite, terör örgütlerine sempati duyma ve ABD Kapitol kompleksinde ayaklanmaya liderlik etme" ile suçlamıştı.

Temsilciler Meclisi, Tlaib'i kınayacak tasarıyı 222'ye 186 oy ile reddetti.

3.21 | UNRWA: 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 70 çalışanımızı kaybettik

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda 70 ajans çalışanının öldüğünü bildirdi.

02.55 | Yemen'deki Husiler: Çok sayıda İHA'yı İsrail yönüne fırlattık

Yemen'deki Husiler, çok sayıda insansız hava aracını (İHA) İsrail içlerindeki birçok hedefe doğru fırlattıklarını duyurdu. 

Gazze'de İsrail saldırıları durana dek askeri operasyonlarının süreceğini belirten Husilerin askeri sözcüsü Seri, saldırıyı zulüm altındaki Filistin halkının zaferi, Yemen halkı ve ümmetin tüm halklarının istekleri ve çağrılarına icabet için yaptıklarını vurguladı.

00.22| Mısır: Gazze'deki yaralılardan ilk grup Refah Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı

Mısır Sağlık Bakanlığı, İsrail'in yoğun şekilde bombaladığı Filistin'in Gazze Şeridi'nden 117'si yabancı ülke vatandaşı çok sayıda yaralının olduğu ilk grubun Refah Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptığını duyurdu.

Mısır Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'den Mısır'a giriş yapan yaralılar hakkında bilgi verildi.

Açıklamada, "Gazze'deki olaylarda yaralanan Filistinli kardeşlerimizden ilk grubu Refah Sınır Kapısı'nda karşılandık" ifadelerine yer verildi.

Yaralıların tümünün Kuzey Sina kentindeki donanımlı hastanelere nakledilmeye başlandığı aktarıldı.

Gazze'den getirilen yaralıların olduğu ilk grupta toplamda kaç kişinin bulunduğuna ilişkin bilgi verilmezken, bunlardan 117'sinin yabancı olduğu belirtildi.

00.10| BM: İsrail'in Gazze'deki mülteci kampına saldırıları, "savaş suçu" sayılabilecek orantısız saldırılar

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin X hesabından yapılan açıklamada, "İsrail'in, Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının ardından meydana gelen çok sayıda sivil zayiatın ve yıkımın boyutu göz önüne alındığında, bu saldırıların savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar olduğuna ilişkin ciddi endişelerimiz bulunmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

00.00| Biden, ABD vatandaşlarının Gazze'den Refah Sınır Kapısı yoluyla ayrılacağını duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, yaralı Filistinliler ve yabancı uyrukluların Gazze'den Mısır'a gitmeleri için güvenli geçiş sağladıklarını belirtti.

 Biden, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Bugün Amerikan liderliği sayesinde yaralı Filistinlilerin ve yabancı uyrukluların Gazze'den güvenli çıkışını sağladık. Amerikan vatandaşlarının bugün çıkış yapmasını bekliyoruz ve önümüzdeki günlerde daha fazla çıkış görmeyi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

 ABD Başkanı Biden, "Amerikalıları Gazze'den çıkarmak için çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz." vurgusunu da yaptı.

 Biden'ın açıklaması, Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby'nin, "Hamas'ı ABD vatandaşlarının Gazze'den ayrılmasını engellemekle" suçlamasından bir gün sonra geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da günlük basın toplantısında, "Gazze'de iletişim halinde oldukları, ayrılma arzusunu ifade eden 400 civarında Amerikalının bulunduğunu" ve "Refah Sınır Kapısı'ndan geçen çok sayıda Amerikan vatandaşı olduğunu" açıkladı.

23.45| Angelina Jolie'den, Mülteci Kampının bombalanmasına tepki: Dünya liderleri bu suça ortak oluyor

Dünyaca ünlü sanatçı, kişisel Instagram hesabında mülteci kampının saldırı sonrası görüntülerini paylaşarak, "Bu yapılan, kaçacak hiçbir yeri olmayan hapsolmuş bir topluluğa yönelik kasıtlı bir saldırıdır." ifadelerini kullandı.

Angelina Jolie, Gazze'nin son 20 senedir açık hapishane olduğunu ve bugün hızlı bir şekilde toplu mezara dönüştüğünün altını çizerek, "Dünya olup bitenleri izlerken ve birçok devletin aktif desteğiyle, milyonlarca Filistinli sivil, uluslararası hukuka aykırı olarak gıda, ilaç ve insani yardımdan mahrum bırakılırken toplu halde cezalandırılıyor ve insanlıktan çıkarılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Taraflara ateşkes çağrısında bulunan Jolie, "İnsani ateşkes talebini reddedip, BM Güvenlik Konseyinin her iki tarafa da ateşkes dayatmasını engelleyerek dünya liderleri bu suçlara ortak olmaktadır." ifadelerine yer verdi.

23.22| İsrailli Likud partisi milletvekili Atbaryan: Gazze yeryüzünden silinmeli

İsrail’de iktidardaki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, “Gazze’nin tamamen yeryüzünden silinmesi gerektiğini" söyledi.

İsraillilere, “Birbirinizden nefret etmeyin. Canavarlar sizden yeterince nefret ediyor. Düşmandan nefret edin. Canavarlardan nefret edin.” şeklinde seslenen Atbaryan, şu ifadeleri kullandı:

İç çekişmenin en ufak bir kırıntısı, çıldırtıcı derecede aptalca bir enerji israfıdır. Bu enerjiyi tek bir şeye yatırın; Gazze'nin tamamını yeryüzünden silmek. Gazzeli canavarlar ya güneydeki çitlere gidecek ve Mısır topraklarına girmeye çalışacak ya da ölecekler. Gazze yeryüzünden silinmeli.

İşgal altındaki Batı Şeria’daki Filistinlileri de “Naziler” olarak tanımlayan ve onlar için “ateş ve duman” dileyen İsrailli milletvekili, “İntikamcı ve zalim bir İsrail ordusuna ihtiyaç var. Daha azı ahlaka aykırıdır. Tamamen etik dışıdır.” yorumunu yaptı.

20.30| İsrail ordusundan açıklama: Kara harekatında 15 askerimiz öldü

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda yaralanan 2 askerinin daha öldüğünü ve kara operasyonlarında şu ana kadar toplam 15 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu.

 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda yaralanan 2 askerinin daha öldüğünü açıkladı.

 İsrail ordusunun açıkladığı rakamlara göre, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında çıkan çatışmalarda öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 15'e yükseldi.

18.30| Gazze'den ayrılan yabancı pasaportlu kişi sayısı 335'e yükseldi 

Gazze Şeridi’nden, Mısır’a geçen yabancı pasaport sahibi yolcuların sayısı 335’e, tedavi için Mısır’a götürülen yaralıların sayısı da 76’ya yükseldi.

18.18 | BM'den İsrail'e kınama

Birleşmiş Milletler, Cibaliye Mülteci Kampı'nın yeniden bombalanarak yeni bir katliama sebebiyet verilme “vahşetini” kınadığını duyurdu.

17.56 | ‘Rusya-Ukrayna savaşında şimdiye kadar ölen sivil sayısı 9 bin, Gazze’de 25 günde ölenlerin sayısı ise 8 bin 525’'

Independent Türkçe'nin yer verdiği bilgilere göre, Filistin Hükümet Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Gazze'de yaşananlar ile Rusya-Ukrayna savaşındaki durumu karşılaştırdı. Maruf, “Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana 1,5 yıl içinde Ukraynalı ölen sivil sayısı 9 bin, bunlardan 500'ü çocuk, toplam yaralı sayısı 15 bin. Yalnızca 25 günde, Gazze'de 8 bin 525 ölü, bunlardan 3 bin 542'si çocuk, 2 bin 187'si kadın ve genç kız, 21 bin 543 yaralı var. Ayrıca 2 bin kişi kayıp” dedi.

Maruf, İsrail saldırıları sebebiyle Gazze'nin tüm bölgelerini ve kesimlerini kapsayan zararın 3 milyar dolar olduğunu ifade etti.

17.43 | Fransız milletvekili Panot: Netanyahu, işlediği savaş suçlarının hesabını UCM'de verecek

Fransa'da Boyun Eğmeyen Fransa Partisinin (LFI) Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılara ilişkin X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin Filistinlilere yönelik savaş suçu işlemeye devam ettiğini söyledi.

Panot, şunları kaydetti:

"Cibaliya'da bir mülteci kampı bombalandı. Netanyahu, Filistinlilere karşı işlediği savaş suçlarıyla rezilliğini sürdürüyor. Zamanı geldiğinde, işlediği suçların hesabını Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde vermek zorunda kalacak."

17.30| İsrail’e diplomatik yaptırım: Ürdün, Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çağırdı

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail'deki büyükelçilerini geri çekme kararı aldı. Açıklamada, elçinin Tel Aviv'e dönüşü için İsrail'in Gazze'deki saldırılarına son vermesi şartı koşuldu.

İsrail'in 2.2 milyon kişinin abluka altında yaşadığı Gazze'de ateşkes çağrılarını reddetmesinin ardından dün Bolivya da benzer bir karar açıklamıştı. Bolivya hükümeti, İsrail ordusunun Gazze'deki saldırganlığını ve orantısız adımlarını gerekçe göstererek İsrail'le diplomatik ilişkilerini askıya almıştı.

17.09| Hizbullah: ABD bize mesajlar gönderiyor

Lübnan Hizbullahı'ndan bir yetkili İran’ın Tesnim Ajansı’na, İsrail ile devam eden çatışmalara ilişkin açıklama yaparak, son günlerde ABD'nin Lübnan Hizbullahı'na mesajlar gönderdiğini duyurdu. Hizbullah yetkilisi, "Gerektiğinde şaşırtıcı bir şekilde davranacağız" diye konuştu.

İsmi verilmeyen yetkili, "Amerikalılar ve kimi işbirlikçileri, birçok ayrı ayrı mesajlarda Hizbullah'tan Siyonist rejim ile Hamas savaşına müdahil olmamasını istemiş durumda" dedi. "Hizbullah yanıtı açık ve netti" diye konuşan yetkili, "Biz bağımsızız ve üzerimize düşen görevimizi de yapmalıyız. Açık ve net olarak mevcutta sahada olmanın şart olduğunu, ister askeri ve istihbari ve örgütsel olarak bu sahada olacağımızı belirttik" ifadelerini kullandı.

16.33| Hamas lideri Haniye'den İsrail'e baskı uygulayın mesajı

Hamas lideri İsmail Haniye, yeni bir görüntülü mesaj yayımlayarak İsrail'e "katliamın durdurulması" için baskı yapılması çağrısında bulundu. Haniye, "İsrailli rehineler, bizim halkımızın maruz bırakıldığı aynı yıkıma ve ölüme maruz kalıyor" dedi.

16.30| BBC Gazze'de acil durum telsizi uygulamasına geçiyor

BBC, Gazze'deki dinleyicilere en son bilgi ve gelişmelerin yanı sıra barınma, yiyecek ve su kaynaklarına nereden erişilebilecekleri konusunda güvenlik tavsiyeleri sunacak.

16.03| Mülteci kampına yönelik ikinci saldırıda internet kesintisi nedeniyle haber alınamıyor

Cibaliye Mülteci Kampı'a düzenlenen ikinci saldırıda yaklaşık 25 konutluk bir yerleşim yerinin hedef alındığı saldırıyla ilgili kaynaklara internet ve telefon kesintisi nedeniyle ulaşılamıyor.

15.10| Çin'den Gazze açıklaması

Çin Dışişleri Bakanlığı, sivilleri hedef alan ve hayatlarını tehlikeye sokan tüm eylemleri kınayarak, tüm halkların olduğu gibi Filistinlilerin de yaşamlarının korunması gerektiğine dikkat çekti.

14.40| Can kayıpları artmaya devam ediyor

Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 3 bin 648'i çocuk olmak üzere 8 bin 796 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

14.05| İsrail Cibaliye Mülteci Kampı'nı tekrar vurdu

İsrail Cibaliye Mülteci Kampı'nı tekrar vurdu. Kampta onlarca inanın öldüğü belirtiliyor.

13.49| Netanyahu'dan açıklama: Zor bir savaşın içindeyiz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaştaki kayıplarla ilgili yaptığı açıklamada, "Zor bir savaşın içindeyiz. Bu uzun bir savaş olacak. Çok önemli başarılarımız var ama aynı zamanda acı kayıplarımız da var. Her bir askerimiz bizim için dünyalara değer. Hepimiz yanınızdayız. Askerlerimiz savaşların en haklısında, vatanımız için yapılan savaşta şehit düştüler. İsrail vatandaşlarına söz veriyorum, zafere kadar devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

13.47| Hamas: İsrail'in mülteci kampına saldırısında 7 rehine öldü

Hamas, İsrail'in dün Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırısında 7 rehinenin öldüğünü ve ölen rehinelerden üçünün yabancı olduğunu iddia etti.

13.46| İsrail sivil ölümleri kabul etti: Güneye gitmelerini söyledik

İsrail Savunma Bakanlığı Sözcüsü CNN’de katıldığı bir programda geçtiğimiz gün mülteci kampına yönelik saldırılar sonucu yaşanan sivil ölümleri savundu. CNN muhabirinin sorularını cevaplayan sözcü, Savaşın trajedisi, onlara güneye gitmelerini söyledik dedi.

13.45| Fidan, İranlı mevkidaşı ile ortak açıklama yaptı

Dışişleri Bakanı İrfan Fidan, İranlı mevkidaşı Hüseyin Abdullahiyan ile ortak açıklama yaptı. Fidan, kim yaparsa yapsın sivil ölümlerin karşısında olduklarını ifade ederek ‘Filistin ve İsrail için güvenliğin sağlanmasının yolu iki devletli çözümden geçiyor’ dedi.

Fidan "Garantör ülke olarak sorumluluğa hazırız" ifadeleri ile konuşmasını bitirirken. Bölgesel savaş riskini de hatırlattı. Abdullahiyan ise konuşmasında "Siyonist rejim  sivilleri öldürmeye devam ediyor" dedi.

13.10| Hamaney'den İsrail çağrısı: Ticaret yollarını kapayın

İran’ın dini lideri Hamaney Gazze’ye yönelik bombardımanlar derhal durdurulmasını isterken. İsrail’e petrol ve gıda ihracat yollarının Müslüman ülkeler tarafından kapatılmasını istedi.

Hamaney İsrail ile yapılan ekonomik anlaşmalardan da çıkılmasını talep ederken “Tüm İslam dünyasının İsrail rejimine karşı seferber olması gerekiyor.” dedi.

12.00| İsrail ordusu: Gazze'de 9 askerimiz öldürüldü

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde devam eden kara operasyonu sırasında çıkan çatışmalarda 9 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Haaretz gazetesi, bu askerlerin Salı günü araçlarına tanksavar mermisi isabet etmesi sonucu öldürüldüğünü bildirirken, Jerusalem Post gazetesi dokuz askerin isimlerini yayınladı.

Böylece Hamas hareketinin İsrail topraklarına düzenlediği benzeri görülmemiş saldırının ardından savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana öldürülen İsrailli asker sayısı 326'ya yükseldi.

11.30| Refah Kapısı'ndan ilk geçişler oldu

Hamas ve İsrail anlaşması sonucu yabancı uyruklular ve çifte pasaport sahipleri, Gazze'den Mısır'a Refah üzerinden çıkabiliyor.

11.05| İsrail Gazze'ye saldırılarına devam ediyor

İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nin en büyük hastanesi olan El Şifa Tıp Kompleksi yakınlarına hava saldırısı düzenliyor.

11.00| Reuters: Mısır, İsrail ve Hamas ağır yaralıların Gazze'den ayrılmasına izin veren bir anlaşma yapıldı

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre Katar; Mısır, İsrail ve Hamas arasında bazı kişilerin Gazze'den ayrılmasına izin veren bir anlaşmaya aracılık etti.

Kaynağa göre, ABD ile koordinasyon içinde yapılan anlaşma uyarınca, yabancı pasaport sahiplerinin ve bazı ağır yaralıların Gazze'den ayrılmasına izin verilecek.

10.35| Af Örgütü: İsrail Lübnan'da beyaz fosfor kullandı

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Lübnan'da beyaz fosfor kullandığına dair kanıtları açıkladı

Açıklamada, İsrail'in 16 Ekim'de "sivil ayrımı gözetmeksizin" Lübnan'ın sınır hattındaki Dahayra beldesine yaptığı saldırının hukuka aykırı olduğu için savaş suçu olarak soruşturulması gerektiği bildirildi.

Af Örgütü açıklamasında, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği bombardımanlarda şu ana kadar en az 4 sivil ve 48 Hizbullah üyesinin öldürüldüğü kaydedildi.

10.30| BM'de Gazze istifası

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği New York Ofisi Direktörü Craig Mokhiber, Volker Turk’e bir mektup yazarak istifasını sundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Turk'e yazdığı mektupta, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının örgüt tarafından 'görmezden gelindiğini' söyledi.

Filistinlilere yönelik soykırım yapıldığını söyleyen Mokhiber, BM’ni,n bu durum karşısında güçsüz olduğunu ifade etti.

10.00| İsrail ordusu: Gazze'de 11 bin hedef vuruldu

İsrail ordusu, sosyal medya platformu X'te yayımladığı kısa bir güncellemede "Gazze Şeridi'ndeki kara faaliyetlerinin devam ettiğini" ve bir aydan kısa bir süre içinde Gazze'de 11 bin "hedefi" vurduğunu belirtti.

Açıklamada ayrıca "IDF'nin birleşik güçleri gece boyunca Gazze Şeridi boyunca Hamas teröristlerinin operasyonel karargahları ve birlikleri de dahil olmak üzere çok sayıda terörist hedefe saldırdı" denildi.

06.30 | Gazze'de iletişim ve internet yeniden tamamen kesildi

Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi'ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu.

01.10 | İnsani yardım taşıyan 59 tır daha Gazze'ye ulaştı 

İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye insani yardım taşıyan 59 tır daha ulaştı

Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana gönderilen yardım tırı sayısı 217 oldu ancak bölgeye

01.10| Yaralılarının kaldırıldığı hastaneden yardım çağrısı: Tıbbi malzemeye ihtiyacımız var

İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıdan yaralı kurtulanların nakledildiği Endonezya Hastanesi tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle yardım istedi.

Hastane Müdürü Atıf el-Kahlut, İsrail bombardımanında Cibaliya Mülteci Kampı’nda ilk belirlemelere göre ölen ve yaralıların toplam sayısının 400 ila 450 arasında olduğunu belirtti.

Kahlut, hastanenin yetersizliğine de dikkati çekerek, “Yaralıların tedavisi yerlerde ve koridorlarda yapılıyor. Hastanenin kapasitesi bu kadar büyük sayıdaki yaralıya hizmet vermek için yeterli değil, yaralıların sayısı elimizdeki tüm imkanları aşıyor.” dedi.

00.30| Refah Sınır Kapısı yaralı Filistinliler için açılıyor!

Mısır ile Gazze’yi birbirine bağlayan Refah Sınır Kapısı’nın bugün yaralı Filistinliler için açılacağı duyuruldu.

Mısır’ın kontrolünde olan Refah Sınır Kapısı, İsrail’in ablukası altında bomba yağan Gazze’deki yaralıların tedavisi için bugün açılacak.

00.22 | Netanyahu, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katıldı

00.06 | İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombaladığını kabul etti

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda iki binanın yıkıldığı ve çok sayıda sivilin can verdiği saldırıyı kendilerinin düzenlediğini söyledi.

23.55 | İsrail güçleri, Batı Şeria'da Filistinli bir çocuğu öldürdü

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria'nın El Halil kentine bağlı Beyt Emr beldesinde İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu 16 yaşındaki Abdullah Muhammed Mukbil'in hayatını kaybettiği belirtildi.

23.41 | ABD, Gazze'ye erişim için Refah Sınır Kapısı'nı açmaya "odaklandıklarını" belirtti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Miller, İsrail'in ağır saldırılarını devam ettirdiği Gazze'ye insani yardımların daha kolay ulaşması ve Gazze'deki Amerikan vatandaşlarının tahliyesi için Refah Sınır Kapısı'nın açılmasına "yoğun şekilde odaklandıklarını" ifade etti.

23.20 | ABD, "Filistinlilerin Gazze dışına zorla yerleştirilmesini" desteklemeyeceğini bildirdi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Filistinlilerin Gazze dışına zorla yerleştirilmesini desteklemeyeceğimizi açıkça ifade ediyoruz" diye konuştu.