CANLI l İsrail - Filistin çatışmalarında 33. gün: Kızılhaç konvoyu vuruldu, Gazze'de abluka sürüyor

CANLI l İsrail - Filistin çatışmalarında 33. gün: Kızılhaç konvoyu vuruldu, Gazze'de abluka sürüyor
7 Ekim’den bu yana ağır bombardıman altında olan Gazze’de durum gittikçe kötüleşiyor. İsrail askerleri Gazze Şehri'nin merkezine girdiği açıklandı.  İsrail Başbakanı Netanyahu ise yeni bir açıklama yaptı. Netanyahu,...

7 Ekim’den bu yana ağır bombardıman altında olan Gazze’de durum gittikçe kötüleşiyor. İsrail askerleri Gazze Şehri'nin merkezine girdiği açıklandı.  İsrail Başbakanı Netanyahu ise yeni bir açıklama yaptı. Netanyahu, rehineler serbest kalana dek Gazze'ye saldırıları süreceklerini ve bölgeye yakıt girişine izin vermeyeceklerini belirtti.

Hamas'ın saldırıları sonra İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyine düzenlediği kara harekâtında bölgeyi ablukaya aldı.

İşte çatışmaların 33. gününde yaşananlar:

15.50| Can kaybı 10 bin 569 insana yükseldi

Israil’in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı 10 bin 569'a yükseldi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze’ye düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı, 4 bin 324'ü çocuk olmak üzere 10 bin 569'a yükseldi.

14.35| Sınır Tanımayan Doktorlar çalışanı İsrail saldırısında hayatını kaybetti

Sınır Tanımayan Doktorlar çalışanı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybetti MSF'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, MSF'ye bağlı çalışan Muhammed el-Ahel ve çok sayıda yakınının, İsrail'in Eş-Şati Mülteci Kampı'na yönelik saldırılarında 6 Kasım'da hayatını kaybettiği bildirildi.

13.35| Filistin Sağlık Bakanlığı: 18 hastane hizmet dışı

Filistin Sağlık Bakanı Mai El Kaila, Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin yarısından fazlasının İsrail bombalaması, yakıt eksikliği ve elektrik kesintisi sebebiyle hizmet dışı kaldığını söyledi. Kaile, düzenlediği basın toplantısında, Gazze'deki 35 hastaneden 18'inin hizmet dışı olduğunu bildirdi.

13.00| G7'den Gazze açıklaması: İnsani arayı destekliyoruz

Dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisinin oluşturduğu G7 ülkeleri, Gazze’de insani ara verilmesi ve insani koridor oluşturulmasını destediklerini söyledi.

ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Kanada’nın oluşturduğu G7 ülkelerinin dışişleri bakanları Tokyo’da bir araya geldi.

Yapılan ortak açıklamada aynı zamanda İsrail’in “uluslararası hukuk kapsamında” kendisini savunma hakkına sahip olduğu da ifade edildi.

Açıklamada ateşkes çağrısı yapılmadı. İnsani ara, genellikle daha uzun süren ve siyasal sürecin bir parçası olan ateşkeslere göre daha kısa bir zaman dilimini kapsıyor.

10.25| İngiltere'de Gazze'de ateşkes çağrısı istifa getirdi

İngiltere'de ana muhalefet İşçi Partisi vekili Imran Hussain, Gazze'de ateşkes çağrısı yaparak Çalışanlar İçin Yeni Anlaşmadan Sorumlu Gölge Bakanlık görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Imran Hussain, sosyal medya platformu X hesabından parti lideri Keir Starmer'a hitaben yazdığı istifa mektubunu paylaşarak gölge bakanlıktan istifasını duyurdu. 8 yıla yakın süredir partinin farklı gölge bakanlıklarında görev yaptığını belirten Hussain, Starmer'ın İsrail-Filistin çatışmaları konusundaki açıklamaları ve Gazze'de ateşkes karşıtı söylemleri nedeniyle istifa ettiğini bildirdi.

10.20| İsrail Gazze'de Şifa Hastanesi'ne doğru ilerlemek istiyor

İsrail güçleri, şiddetli çatışmalara rağmen, Gazze şehrine doğru Şati kampının kuzeyinde ve Tel el-Hava mahallesinin güneyinde olmak üzere iki önemli eksende ilerledi.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre yaptıkları açıklamada, İsrail ordusunun girdiği her yerde şiddetli çatışmalar yaşandığını, ancak bunların en şiddetlisinin, İsrail güçlerinin ilerleyişinin ardından El Şati kampının kuzeyinde ve Tel El Hava’nın güneyinde yaşandığını bildirdi.

İsrail, şehri kuşatarak Selahaddin ve Raşid Caddelerini kontrol altına alıp, Gazze Şeridi’nin kuzeyi ile güneyi arasındaki tüm iletişimi kestikten sonra Gazze şehrinin merkezine ulaşmaya çalışıyor.

Kaynaklara göre, İsrail’in ilerleyişi ve El Şati Kampı ile Tel El Hava’ya odaklanılması, İsrail’in Gazze’deki El Şifa Hastanesi’ne ulaşmak için bir girişimde bulunduğunu gösteriyor.

10.10| İsrail askerleri Batı Şeria'da 2 gazeteciyi gözaltına aldı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın birçok kentinde gece boyunca baskınlarını sürdürdü, aralarında 2 gazetecinin de olduğu çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu Ramallah'taki Birzeit Üniversitesi kampüsüne askeri araçlarla baskın düzenledi.

El Halil kentinde evlere baskın düzenleyen İsrail askerleri, Muhammed el-Atraş ve Amir Ebu Arafe adlı 2 gazeteciyi gözaltına aldı. Ayrıca, El Halil kentinin Devra, Harsa, Halhul beldeleri ve El-Arub Mülteci Kampı'na da baskınlar düzenleyen İsrail güçleri birçok Filistinliyi gözaltına aldı.

01.47| Hamas’ın saldırısında yakınlarını kaybeden İsraillilerden Netanyahu’ya istifa çağrısı

Batı Kudüs'teki İsrail Meclisi önünde 7 Ekim'in birinci ayındaki anma töreni için yüzlerce kişilik grup toplandı. Törende Hamas’ın düzenlediği saldırının tarihi 7 Ekim için "7.10" ve Yahudiliğin sembolü "Davut Yıldızı" biçiminde dizilmiş mumlar yakıldı.

Anma törenine katılanların Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirler için "Onları evine getirin" pankartlarının yanı sıra hükümet karşıtı dövizler taşıdığı dikkati çekti.

Anma törenine katılanlar, Netanyahu'ya taşıdıkları pankartla "Evine git" diye seslendi. Hükümetteki iktidar koalisyonundaki 64 milletvekiline atıfla "64'ü verip Gazze'deki esirleri geri alalım" yazılı dövizler taşındı.

01.30 | ABD'den, İsrail'e silah yardımı açıklaması: Uluslararası hukukla uyumlu şekilde kullanmalı

ABD Savunma Bakanlığı, Washington'un İsrail'e yaptığı askeri yardımlarla ilgili olarak "Bu yardımları alan her ülkenin bunları uluslararası insancıl hukukla uyumlu şekilde kullanması gerekmektedir." açıklamasını yaptı.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh'e, "İsrail'e verilen silahların savaş suçlarında veya sivillere karşı kullanılıp kullanılmadığını takip ediyor musunuz?" sorusu soruldu. Singh, "ABD'den herhangi bir silah ve askeri yardım alan herhangi bir ülkenin bunları uluslararası insancıl hukukla uyumlu şekilde kullanması gerekmektedir." diyerek, bu maddenin her silah anlaşmasında yer aldığının altını çizdi

01.14 | Kızılhaç: ICRC'nin insani yardım konvoyuna Gazze'de ateş açılmasından endişe duyuyoruz

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) Gazze Şeridi'nde insani yardım taşıyan konvoyuna ateş açılmasından büyük endişe duyduklarını belirtti.

01.00 |Netanyahu açıklama yaptı

İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail ordusunun havadan ve karadan saldırılarını sürdürdüğü Filistin'in Gazze Şeridi'ndeki gelişmelere ilişkin Tel Aviv’de basın açıklaması yaptı.

Bombardıman altındaki bölgede büyüyen insani kriz nedeniyle yapılan ateşkes çağrılarına karşı Gazze'yi yöneten Hamas’ın elindeki İsrailli rehinelere işaret eden Netanyahu, "Kaçırılanların tamamı serbest bırakılana kadar ateşkes olmayacak" dedi.

İsrail ordusunun 31 Ekim’de Gazze’ye başlattığı kara harekatında ilerleme kaydettiğini ileri süren Netanyahu, "Hamas, asla ulaşamayacağımızı düşündüğü yerlere ulaştığımızı görüyor. Gazze şehri kuşatıldı. İçinde faaliyet gösteriyoruz, Hamas üzerindeki baskıyı her gün, her saat derinleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı, Hamas'ın elindeki esirler serbest bırakılmadan Gazze’ye yakıt girişine de izin vermeyeceklerini söyledi.

Lübnan sınırında İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmaları da değerlendiren Netanyahu, Hizbullah’tan gelecek "her türlü saldırıya ağır ateşle karşılık vereceklerini" belirtti.

Netanyahu, "Hizbullah savaşa girmeyi seçerse en büyük hatasını yapmış olacak" diye konuştu.

00.47 | İsrail ordusu Kızılhaçın konvoyuna saldıranın kendileri olup olmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı

İsrail ordusu, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin (ICRC) Gazze'deki insani yardım konvoyuna yapılan saldırıyı kendilerinin düzenleyip düzenlemediği sorusunu, "olayın tam koordinatlarını ve zamanını" bilmedikleri gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.

00.16 | Yemen'deki Husiler, İsrail'e saldırı amacıyla gönderilen 10 İHA'nın görüntülerini yayımladı

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'deki bazı bölgeleri hedef aldıklarını ileri sürdükleri 10 insansız hava aracının (İHA) görüntülerini paylaştı. Husilere ait El-Mesira televizyonunda, İHA'ların gönderilmesine ilişkin kısa bir video yayımlandı. Videoda, gece gönderilen 10 İHA görüldü.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, X sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, 6 Kasım 2023'te İsrail'deki farklı hedeflere doğru bir grup İHA gönderdiklerini bildirdi. Sözcü Seri, dün de İsrail'e ait hassas hedeflerin çok sayıda İHA ile hedef alındığını belirtmişti.