ÇEDES projesi okulların dışına taştı: Öğretmen ve öğrencilere sabah namazı organizasyonu

ÇEDES projesi okulların dışına taştı: Öğretmen ve öğrencilere sabah namazı organizasyonu
ÇEDES programı kapsamında Muğla’da ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmenlerin ve öğrencilerin katılımıyla sabah namazı organizasyonu yapıldığı ortaya çıktı."Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum"...
ÇEDES programı kapsamında Muğla’da ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmenlerin ve öğrencilerin katılımıyla sabah namazı organizasyonu yapıldığı ortaya çıktı.

"Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES) sloganı ile oluşturulan proje ciddi tepkilere neden olurken, Muğla’nın Dalaman ilçesinde proje kapsamında ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından cuma günü tüm öğretmenlerin ve öğrencilerin katılımıyla sabah namazı organizasyonu yapıldığı ortaya çıktı. Söz konusu etkinliğe ilçe kaymakamı ile belediye başkanının da katılacağı belirtiliyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü yoğun katılım istedi

Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından paylaşıldığı iddia edilen ses kaydında şu ifadeler yer aldı;

“Herkese hayırlı akşamlar. Cuma sabahı merkezi camisinde sabah namazı ÇEDES projesi kapsamında sayın kaymakam ve belediye başkanımızın da katılımlarıyla bir sabah namazı programı icra edilecektir. Yoğun katılımın sağlanması bizler için de sizler için de önemli. Bu konuda gerekli rehberlik çalışmalarımızı yarın itibariyle yapalım. Namazdan sonra da ufak bir ikram olacak. Hem birlik hem beraberlik hem de böyle ulvi bir görev için yarın mesaimiz bu olsun. Çocuklarımızla birlikte cuma sabahı Allah'ın izniyle merkez camiisinde buluşalım. Herkese kolaylıklar diliyorum”

Sesli mesaj yayılınca ikinci mesaj geldi: 'Gönüllülük' esası

Gazete Duvar'dan  Cihan Başakcıoğlu'nun haberine göre, Mesajın yayılmasının ardından ise ilçe milli eğitim müdürü gece saatlerinde okul müdürlerine ikinci bir mesaj atarak katılımın “gönüllülük” temelinde olacağını ifade etti. O mesajda da, “Çedes projesi kapsamında cuma günü yapılacak program gönüllük esasına göre gerçekleştirilecektir” ifadesi yer aldı.

Eğitim Sen: Laik, bilimsel eğitim istiyoruz

Eğitim Sen Yöneticisi Fevzi Yılmaz, projeye ve yaşanan duruma ilişkin, “Proje adı olarak 'Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum' cümle anlamıyla insanlara güzel geliyor ve karşı çıkarsan 'Çevreye ve değerlere sahip çıkmıyor musun?' gibi bir refleks yaratıyor. Bu cilalanmış süslenmiş şekilde din argümanlarının okullara yerleştirilmesidir. Çevreye duyarlıyım diyorlar her yerde doğa ve ağaç katliamı var. Milli eğitim müdürlerinden tek bir refleks yok. 'Değerlere sahip çıkıyorum' diyorlar; sevgi, saygı, empati, insan hakları, demokrasi konusunda hangi değere sahip çıkıyorlar? Değerden kast ettikleri tek şey din. Bu anlamda bu proje dini eğitimin okullara yaygınlaştırılması ve tek tip insan yetiştirilmesi projesidir. Tarikatların, cemaatlerin okullara girmesinden başka bir şey değil. Münferit bir olay gibi bakma şansımız yok. Laik ve bilimsel eğitim istiyoruz” dedi.