Cehennemin merkezi Mariupol

Cehennemin merkezi Mariupol
Rusya, kuşatma altına aldığı ve ağır silahlarla saldırdığı liman kenti Mariupol’ü cehenneme çevirdi. Çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırılar sonrası Rusya, şehrin teslim edilmesi halinde insani koridor açılmasına...

Rusya, kuşatma altına aldığı ve ağır silahlarla saldırdığı liman kenti Mariupol’ü cehenneme çevirdi. Çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırılar sonrası Rusya, şehrin teslim edilmesi halinde insani koridor açılmasına izin vereceğini bildirdi. Ancak Ukrayna yönetimi bu teklifi geri çevirdi.

TOS-1 çok namlulu roketatar sistemleri, önceki gece boyunca Harkov ve Mariupol’u vurdu. Çeçen askerler ise kuşatma altındaki Mariupol’da ilerliyor. Azov Taburu, şehrin sanayi sitesini tahkim etti. Yoğun çatışmalar yaşanıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Mariupol milletvekillerinden Dmitro Gurin, Rusya’nın teslim olmaları için kent halkını aç bırakmayı denediğini söyledi:
“Ruslar insani koridorlar açmıyorlar, insani yardım konvoylarının şehre girmesine izin vermiyorlar ve şimdi açıkça görüyoruz ki Rusların amacı, diplomatik konumlarını güçlendirmek için şehri aç bırakmaya başlamak. Eğer şehir teslim olmazsa ki şehir teslim olmayacak, insanları dışarı çıkarmayacaklar. İnsani yardım konvoylarını şehre sokmayacaklar.”

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mariupol’den Moskova saatiyle 10.00’da insani koridor açılabileceği; öncelikle Ukrayna askerlerinin ve “yabancı paralı askerlerin” şehirden çıkması durumunda 12.00’den itibaren de yolların mayınlardan arındırılabileceği belirtilmişti. Açıklamada, “Böylece gıda, ilaç ve diğer insani ihtiyaçları taşıyacak konvoylar şehre girebilir” denilmişti.

Ukrayna, stratejik önemdeki liman kentini teslim etmeyi reddetti.

Hava bombardımanı altındaki şehre gıda ve ilaç girişi yapılamıyor. Elektrik ve suyun da olmadığı şehirde yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.

Açıklamayı yayımlayan Rus General Mikhail Mizintsev, şehirde bir insani felaketin yaşandığını ve tekliflerinin kabul edilmesi halinde sivillerin ülkenin batısı ve doğusuna doğru şehirden çıkabileceğini söyledi.

Teklife yanıt, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk’tan geldi. Vereshchuk, Mariupol’ü savunmaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi:
“Teslim olmak ve silahları bırakmak söz konusu olamaz”.

MARİUPOL RUSYA İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Güneydeki liman kenti Mariupol, Rusya’nın Odessa’ya ilerlemesi için kritik önemde. Eğer Mariupol teslim olursa Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesiyle Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’ı karadan bağlayacak bir koridor açılacak.

Bu nedenle son dönemde en sert çatışmaların yaşandığı şehir oldu.

Birkaç haftadır Rus ordularının kuşattığı şehirde ısınma, su ve elektrik bulmak neredeyse imkansız.

ODESSA DENİZDEN VURULUYOR
Odessa’daki Ukrayna yetkilileri, Rus donanmasının şehrin dışındaki evleri denizden bombaladığını açıkladı. Liman kentinde binaların ilk kez vurulduğu belirtildi. Odessa’da şimdiye kadar diğer kentlerdeki gibi bir bombardıman ve çatışma yaşanmadı. Ancak Moldova sınırına çok uzak olmayan şehir, Moskova’nın Karadeniz’deki kontrolünü genişletecek stratejik limanlardan biri olarak görülüyor.

"UMARIM GÖRDÜKLERİMİ KİMSE GÖRMEZ"

Ukrayna’nın saldırı altındaki liman kentinden ayrılan son Avrupa Birliği diplomatı olan Yunanistan’ın Mariupol Başkonsolosu Manolis Androlakis, “Umarım benim gördüklerimi kimse asla görmez” dedi.

Androlakis, “Mariupol, savaş sebebiyle tamamen yok edilmiş şehirler listesinde yer alacak. Tıpkı Şam, Leningrad, Grozni, Guernica ve Coventry gibi” dedi.

Androlakis, yoğun saldırı altında olan şehirden birçok Yunan vatandaşının çıkmasına yardımcı olduktan sonra salı günü 10 Yunan vatandaşıyla birlikte ülkesine doğru yola çıktı. 4 gün süren yolculuğunda Androlakis, Moldovya üzerinden Romanya’ya geçti ve buradan Atina’ya uçtu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Androlakis’in Mariupol’de kalan son AB diplomatı olduğunu söylemişti.