Cengiz Erdinç adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Cengiz Erdinç adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
Dün Ayvalık’ta gözaltına alınan gazeteci Cengiz Erdinç, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla...
Dün Ayvalık’ta gözaltına alınan gazeteci Cengiz Erdinç, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Cengiz Erdinç, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Edinilen bilgiye göre, dün Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki evinde gözaltına alınan Erdinç, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına ifade verdi.

Erdinç, ifade işleminin ardından, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yurtdışı çıkış yasağı ve haftada bir gün imza şartı

Cengiz Erdinç hakkında savcılık, yurt dışı çıkış yasağı ve imza yükümlülüğü şeklinde adli kontrol talep etti. Erdinç hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve haftada bir gün imza atma şartı getirilirken, telefon ve bütün dijital materyallerine de el koyuldu.

Erdinç’ten ilk açıklama

“Sırf gazetecilik yaptığı için Tolga Şardan tutuklandı. Bugün, asıl odaklanmamız gereken şey onu özgürlüğe kavuşturmak” diyen Erdinç yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Dün tam saati hatırlamıyorum, saat 11.30 gibi eve geldiler. Kapıyı annem açtı. Hemen kapıdan iki kamera ile kayıt yapmaya başladılar. Açtım iki kamerayla kaydediyorlardı. ‘İçeri gelin’ dedim. Her yeri aramayla başladılar. Polislere ‘avukatımı arayacağım’ dedim. Vural Ergül ile konuşurken araya girip kestiler, telefonu elimden aldılar.

Evdeki bütün dijital eşyalara el koydular. Ivır zıvır, eskiden kalan, atmaya kıyamadığım USB’ler, hard diskler dahil her şeyi aldılar. Arama bayağı uzun sürdü.

Televizyona, balkona yasak, kollara kelepçe

Bir ara televizyonu açtım, gözaltına alındığım haberini gördüm. Hemen kapattırdılar. Balkona bile çıkmama izin vermediler. Çıkarırken apartman kapısında kelepçe taktılar ve arabaya kadar kelepçeyle götürdüler.

Önce “Ankara’ya götüreceğiz” dediler, sonra vazgeçtiler

Önce hastaneyle götürdüler, kontrolden geçtim. Sonra Ayvalık Emniyeti’ne götürdüler. Başlangıçta bana Ankara’ya götüreceklerini söylediler. Hatta gözaltına alan polislerin içinde Ankara’dan gelen bir ekip vardı. Bütün dijitalleri o ekip aldı. Ancak akşam saat 7-8 gibi durum değişti. ‘Burada kalacaksın, SEGBİS ile ifade vereceksin’ dediler. O sırada üzerimdekileri çıkartıp tutanak tuttular.

Sadece CMK avukatı ile görüştürüldüm

Gece nezarethanede kalırken dışardan içinde ismimin de geçtiği bazı konuşmalar olduğunu duydum. ‘Beni mi soruyorlar’ dediğimde ‘Hayır’ dediler. Şimdi öğrendiğime göre görüşmek için gelen avukat arkadaşlara orada olmadığım, Ankara’ya götürüldüğüm söylenmiş. Gece boyu gelen avukatları bana söylemediler. Sonra ’Barodan CMK avukatı ister misin?’ diye sordular.

‘Evet’ dedim. Bir avukat geldi. ‘Bu konulara hakim değilim ama siz gazetecilik yapmışsınız’ dedi. Bu avukatın polislerin tanıdığı bir avukat olduğunu düşünüyorum. Ama herhangi bir olumsuzluk yaşamadık.

“Tweetler haber yapıldı” suçlaması

Sabah SEGBİS sorguma da o avukat girdi. Savcı doğrudan adli kontrol istedi ve hakim de yurt dışına çıkış yasağı ve haftada bir gün imza atmama karar verdi.

Bana suçlama konusu olarak bir kitaptan yaptığım alıntı soruldu. Savcı, bu paylaşımı bazı sitelerin haber yaptığını söyledi. Oysa ben zaten tweetimde de diyorum, ‘bu konuyu yeni yazmıyorum, daha önce de yazdım’ diye…

Suçlama konusu olarak 2 tweet gösterdiler ama onlarla bağlantılı üçüncü bir tweet daha vardı, ondan hiç bahsetmemişler. Onu hatırlattım savcıya. O tweette “Çağlayan ve Bakırköy’den hiç söz etmeyen İsmail Uçar’ın dilekçesinin de bu noktada bu soruşturmalara ön almak için basına sızdırıldığını düşünüyorum. Yerel seçimler öncesi muhtemel operasyonun yıldızı kim olacak? Burada herkesin bildiği ama kimsenin sesini çıkarmadığı akçalı işler, asansör meseleleri, televizyon kanalları önlerine konduğunda Yerlikaya güzellemelerini ve o yenilen hurmaları hatırlamak gerekir” diyorum. Bunu hatırlattım savcıya, ama hiçbir şey söylemeden üzerinden geçti.

Tutanağa “Ben gazeteciyim” şerhi

Tutanağa “Atılı suçla orantısız biçimde bütün dijitallere el konulmuştur. Ben gazeteciyim, bu şekildeki bir el koyma işlemi hukuka aykırıdır. Yasal haklarım saklıdır” şeklinde bir şerh düştüm.”

Ne olmuştu?

Ayvalık’tan bazı avukatlar ise Emniyet’e giderek bilgi almaya ve Erdinç ile görüşmeye çalıştı. Ancak Ayvalık Emniyeti’nden avukatlara Erdinç’in Ankara’ya götürüldüğü bilgisi verildi.

Bu gelişmeler yaşanırken DHA, Cengiz Erdinç’in ifadesinin SEGBİS ile alınacağı haberini servis etti.

Bunun üzerine devreye giren Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu ve Balıkesir Barosu yetkililerine Emniyet tarafından “dosya Ankara’da olduğu için araçla yola çıkarmışlar, Ayvalık’ta işlem yapılmıyor” bilgisi verildi.

Avukat Kaya: Erdinç tüm gece nezarethanede tutuldu

Dün gözaltına alınan Cengiz Erdinç hakkında 17 saat boyunca haber alınamamıştı. Ayvalık Emniyeti ise Erdinç’in durumuna ilişkin olarak “Bizde değil Ankara’nın dosyası ama sabah savcılıkta olacak” bilgisini paylaşmıştı.

Avukat Baran Kaya’nın paylaştığı bilgiye göre Erdinç, dün geceyi Ayvalık Emniyeti’nin nezarethanesinde geçirdi.