CHP'li Günaydın: Askerliği toplumun en yoksul kesimine havale ettiniz

CHP'li Günaydın: Askerliği toplumun en yoksul kesimine havale ettiniz
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın bugün TBMM'de yapmış olduğu konuşmada szöleşmeli askerlerin almış olduğu düşük ücrete değindi. Günaydın, "Bu çocuklar dışarıda iş bulamadıkları için herhangi bir eğitim de almadan...
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın bugün TBMM'de yapmış olduğu konuşmada szöleşmeli askerlerin almış olduğu düşük ücrete değindi. Günaydın, "Bu çocuklar dışarıda iş bulamadıkları için herhangi bir eğitim de almadan en kötü koşullarda en riskli bölgelere konuluyor. Böylece gerekli eğitimlerden geçirilmeyen bu çocuklar adeta riskin önüne atılıyorlar." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın bugün Meclis'te sözleşmeli askerlerin almış olduğu düşük maaşa değindi. Günaydın, "Bu çocuklar dışarıda iş bulamadıkları için herhangi bir eğitim de almadan en kötü koşullarda en riskli bölgelere konuluyor. Böylece gerekli eğitimlerden geçirilmeyen bu çocuklar adeta riskin önüne atılıyorlar." dedi.

Günaydın'ın konuşmasından öne çıkanlar bu şekilde:

Önce bedelliyi çıkardınız. Parası olanlar tehlikeli bölgelere gitmediler askerlikten önemli ölçüde kurtardılar. Bununla yetinmediniz bir sözleşmelilik çıkarttınız. 2023 fiyatlarıyla bir sözleşmelinin aylık ücreti operasyonlarlar dahil Kuzey Irak’ta görev yapıyorsa 17.000 TL, şimdi zam yaptınız 23.000 TL.

"Bu çocuklar adeta riskin önüne atılıyor"

Yani çocuklar dışarıda iş bulamadıkları için herhangi bir eğitim de almadan en kötü koşullarda en riskli bölgelere konuluyor. Böylece görüyoruz ki ordu içinde aldığımız yanıt hayır olmakla beraber gerekli eğitimlerden geçirilmeyen bu çocuklar adeta riskin önüne atılıyorlar.

Bir de sınıfsal değerlendirme yapalım arkadaşlar sözleşmeliler uzman onbaşı, uzman çavuş uygulamasıyla askerliği toplumun en yoksul kesimlerine havale etmiş etmiş oldunuz. Bir Yemen türküsünün gerçekliğini 100 yıl sonra bu memleketin sokaklarına mahallelerine yoksul evlerine kazıdınız. Yemen yolu çukurdandır bakırdandır zenginimiz bedel verir, askerimiz fakirdir. Benim hemşerimin evine asılan Albayrak geceleri beni uyutmuyor o evden çıkan çocuklar şehit oluyorlar ve buralarda hamaset atılmaya devam ediliyor ve birileri de çoluğunu çocuğunu kendisini sahte çürük raporlarının arkasına saklamaya devam ediyor.

"Milliyetçilik nutukları buralarda atılmaz"

Milliyetçilik nutukları buralarda atılmaz. Gerçekten yurtsever bir tutuma indirebiliyor musun buna bakılır. Toplumun vicdanı kanamaya devam ediyor.