CHP'li Zeybek: Asgari ücretlinin alım gücü 3 ayda 2 bin lira düştü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ekonomik verileri değerlendirdi. “Milyonlar geçinemiyor, vatandaş can çekişiyor” başlığıyla yaptığı açıklamada, zamların etkisini hızla yitirdiğini ve ekonomik göstergelerin endişe verici olduğunu vurguladı.
Zeybek’in dikkat çektiği verilere göre, 2025 yılı başında yapılan maaş artışları, daha yılın ilk çeyreğinde büyük ölçüde eridi. Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zamla 22 bin 104 liraya yükselen tutarın alım gücü, üç ay içinde 2.020 lira azalarak, fiilen Aralık 2024 seviyesine, yani 20 bin 84 liraya düştü. Memur ve emekli maaşlarındaki artışlar da benzer şekilde hızla etkisini yitirdi.
Gerçek işsizlik rekor kırdı
TÜİK verilerine dayanan Şubat ayı işgücü istatistiklerine göre, geniş tanımlı işsizlik oranı yıllık bazda 4,4 puan, aylık bazda ise 0,2 puan artarak yüzde 28,4’e yükseldi. Gerçek işsiz sayısı bir yıl öncesine göre 1 milyon 880 bin, bir önceki aya göre ise 68 bin kişi artarak 11 milyon 397 bine ulaştı. Bu sayı, şimdiye kadar ölçülen en yüksek seviye oldu.
Dış ticaret açığı büyüyor
Zeybek’in açıklamasında yer verdiği bir diğer çarpıcı veri ise dış ticaret açığına ilişkin. Mart ayında 7,3 milyar dolarlık açık veren Türkiye, yılın ilk üç ayında toplamda 22,6 milyar dolarlık açık verdi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5’lik artış anlamına geliyor.
Merkez Bankası döviz rezervleri eriyor
19 Mart haftasında yaşanan gelişmelere dikkat çeken Zeybek, Merkez Bankası’nın sadece iki hafta içinde 26,6 milyar dolar rezerv kaybı yaşadığını belirtti. Aynı dönemde altının ons fiyatındaki yükseliş etkisinden arındırıldığında, bankanın 29 milyar dolara yakın döviz satışı yaptığı hesaplandı. Dövize yönelik talep hem vatandaşlar hem de şirketler tarafından artırılırken, gerçek kişilerin döviz mevduatı 4,4 milyar dolar artışla 133,8 milyar dolara ulaştı.
Borçlar büyüyor, krediler batıyor
Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının takibe düşme oranı hızla artarken, bankaların tahsil edemediği batık kredilerin tutarı yalnızca iki haftada 7,4 milyar lira artarak 349,1 milyar liraya çıktı. Yıl sonuna göre bu kalemdeki artış yüzde 21,4’e ulaştı.
Tarım sektöründe de tablo iç açıcı değil. Şubat ayında bankalara olan kredi borcu 46,2 milyar lira artarak 935,9 milyar liraya çıktı. Yılın ilk iki ayında toplam borç artışı 67,3 milyar lira olurken, geri ödenemediği için takibe alınan krediler 5 milyar liraya ulaştı. Bu rakam, yıl başındaki 1,3 milyar liralık seviyenin neredeyse dört katı.
Zeybek, “Vatandaş geçinemiyor, maaşlara yapılan zamlar daha cebine girmeden eriyor. Ekonomideki kırılganlıklar her geçen gün daha da derinleşiyor” sözleriyle değerlendirmesini tamamladı.
Kaynak:ANKA