Çorlu davasında itiraf Allah’a emanet yapıyorduk

Çorlu davasında itiraf Allah’a emanet yapıyorduk
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin davanın duruşmasının 19 Temmuz’a ertelendi.Davanın...

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin davanın duruşmasının 19 Temmuz’a ertelendi.

Davanın 14’üncü duruşması, dün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Tren katliamında yakınlarını kaybeden aileler dava öncesinde Çorlu Santral’dan başlayarak “Adalet istiyoruz” yazılı pankartla ve “Gün gelecek, devran dönecek. Katiller halka hesap verecek” sloganlarıyla duruşmanın yapılacağı salona kadar yürüdü.



‘BİLGİLENDİRME YAPILMADI’ SAVUNMASI
Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan duruşmada, tanıklar dinlendi. Katliamın olduğu günde TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Bakım Servisi’nde jeoloji mühendisi olarak görev yapan Yasin Baba, SEGBİS ile katıldığı duruşmada; katliamdan önce menfezdeki hat kesimi ile ilgili kendisine bilgilendirme yapılmadığını söyledi. Baba, katliamdan önce hazırlanıp iptal edilen bakım programı ihalesinin ise ödenek yetersizliği nedeniyle yapılmadığını anlattı.

KAZADAN SONRA PERSONEl EKSİKLİĞİ İÇİN TALEP
Yine katliamın olduğu dönemde Edirne Demiryolu 15. Bölge Bakım Müdürü olarak görev yapan Tuncay Kahraman da tanık olarak dinlendi. Katliam bölgesinin kendi alanı olmadığını öne süren Kahraman, katliamdan önce Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine de günlük olarak bakılmadığını belirtti. Kahraman, katliamdan sonra personel eksikliğinin giderilmesine yönelik talepte bulunduğunu dile getirdi.

“KONTROLLERİ ALLAH’A EMANET YAPIYORDUK”
Katliamın yaşandığı zaman TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, duruşmada “Bakım Müdürü Mümin Karasu’nun talepleri reddetme yetkisi vardı. Biz yeni makine talep ettik ve taleplerimizi reddetti. Allah’a emanet yapıyorduk,” dedi.

GENEL MÜDÜRLÜK GÖREVLİLERİNE İLİŞKİN TALEP REDDEDİLDİ
Sanık avukatları, TCDD Genel Müdürlüğü görevlilerinin de davaya dahil edilmelerini talep etti. Heyet, talebi reddetti. Ara kararını açıklayan mahkeme duruşmayı 19 Temmuz 2023 tarihine erteledi.

“TAKİPSİZLİK KARARINI ANAYASA MAHKEMESİ’NE TAŞIYACAĞIZ”
Çağdaş Hukukçular Derneği’nden (ÇHD) avukat Seda Şaraldı, katliama ilişkin yargılanmanın 4 kişi ile başladığını ailelerin ısrarı ile 9 kişiye yükseldiğini ifade ederek “Dönemin TCDD Genel Müdürü, Genel Müdürlük teşkilatı bu davaya sanık olarak eklenmeden bu dosyada gerçeğe ulaşmak, dosyada gerçek faillerin cezalandırılmasını sağlamak mümkün değil,” dedi. TCDD Genel Müdürü ve Genel Müdürlük Teşkilatı hakkında yaptıkları suç duyurusunun takipsizlikle sonuçlandığını kaydeden Şaraldı, bu takipsizlik kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi. (anka)