Cumartesi Anneleri, İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya seslendi: "İşkence yaptıkları açıkça görünen personeliniz hakkında harekete geçecek misiniz?"

Cumartesi Anneleri, İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya seslendi: "İşkence yaptıkları açıkça görünen personeliniz hakkında harekete geçecek misiniz?"
Cumartesi Anneleri’nin geçtiğimiz hafta eylemlerinde Besna Tosun ters kelepçelenerek gözaltına alınmıştı. Cumartesi Anneleri, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, “Evlatlarımıza işkence yaptıkları açıkça görünen personeliniz...

Cumartesi Anneleri’nin geçtiğimiz hafta eylemlerinde Besna Tosun ters kelepçelenerek gözaltına alınmıştı. Cumartesi Anneleri, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, “Evlatlarımıza işkence yaptıkları açıkça görünen personeliniz hakkında harekete geçecek misiniz?” diye sordu.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yapmak isteyen Cumartesi Anneleri, 967. haftada yine gözaltına alınmıştı. Cumartesi Anneleri’ne gözaltı işlemi sırasında ters kelepçe uygulanmıştı.

Ters kelepçe ile gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun sosyal medya hesabında, “Bu sabah ağrıyla uyandım. İşime bile gidemedim o yüzden tekrar soruyorum: Bana işkence yaparken daha çok bağır diyen, direnmediğim halde bileğime 6 kelepçe takan polisler hakkında herhangi bir işlem yapıldı mı?  Yapılmadıysa neden yapılmadı?” şeklinde paylaşımda bulunmuştu.

Cumartesi Anneleri İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya sordu

Cumartesi Anneleri’de sosyal medya hesaplarından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya seslendi:

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soruyoruz: TCK,  işkence suçunu işleyenler gibi  suça azmettiren veya yardım edenlerin de cezalandırılacağını hüküm altına almıştır. Evlatlarımıza işkence yaptıkları açıkça görünen personeliniz hakkında harekete geçecek misiniz?”

HEDEP'li vekilden soru önergesi

HEDEP Milletvekili Özgür Saki de ters kelepçe uygulamasını Meclis’e taşıdı. İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde şunlar yer aldı:

"1- Cumartesi Anneleri’nin/İnsanları’nın eylemleri, Anayasa Mahkemesi’nin daha önceki eylemlere yapılan müdahaleler ile ilgili verdiği ihlal kararına rağmen hangi yasal gerekçe ile engellenmektedir?

2- Sosyal medyada yayılan video görüntülerinde açıkça göründüğü üzre, kayıp yakını Besna Tosun’a 6 adet ters kelepçe takılarak işkence edilmiştir. Görevini kötüye kullanan ve suç işleyen işkenceci polisler hakkında idari ve cezai bir soruşturma açıldı mı? Bakanlığınız işkenceci polisleri cezasızlık politikası ile ödüllendirmeye devam mı edecektir?

3- Şimdiye dek Cumartesi Anneleri/İnsanlarına karşı suç işleyen kolluk kuvvetleri ile ilgili tarafınızca herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

4- Bakanlığınız tarafından bugüne kadar gözaltında kaybedilen kişilerin akıbetini ortaya çıkaracak ve faillerin yargılanmasını sağlayacak bir çalışma yürütülecek midir?"