DEM Milletvekili İrmez, Roboski paylaşımı yaptıktan sonra sürgün edilen öğretmenleri sordu

DEM Milletvekili İrmez, Roboski paylaşımı yaptıktan sonra sürgün edilen öğretmenleri sordu
Şanlıurfa'da, Roboski Katliamı'na ilişkin paylaşımda bulunduktan sonra ifadeleri alınan 3 öğretmen, önce kınama cezasına çarptırıldı ve ardından görev yerleri değiştirildi. DEM Parti Şırnak Milletvekili Zeki İrmez, konuyu...

Şanlıurfa'da, Roboski Katliamı'na ilişkin paylaşımda bulunduktan sonra ifadeleri alınan 3 öğretmen, önce kınama cezasına çarptırıldı ve ardından görev yerleri değiştirildi. DEM Parti Şırnak Milletvekili Zeki İrmez, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

DEM Parti Şırnak Milletvekili Zeki İrmez, Halfeti ilçesinde görev yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyesi üç okul müdürünün, Roboski Katliamı'nın 12. yıl dönümü dolayısıyla Whatsapp üzerinden yaptıkları paylaşımlar nedeniyle kolluk kuvvetleri tarafından ifade vermeye çağrıldığını belirtti. Öğretmenlere daha sonra kınama cezası verildiği ve görev yerlerinin değiştirilerek sürgün edildikleri ifade edildi. Şırnak Milletvekili İrmez, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den konuya dair açıklama talebinde bulundu.

'Dosya Ankara'nın delhizlerinde kaybedildi'

İrmez şunları kaydetti:

“Roboski Katliamı, Şırnak'ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011 gecesi Türkiye – Irak sınırının sıfır noktasında Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçaklarının yaptığı bombardıman sonucunda 19’u çocuk yaşta olmak üzere 34 Kürt yurttaşın yaşamını yitirdiği katliamın adı olmuştur."

İrmez, aradan geçen 12 yıla rağmen katliamın aydınlatılmadığını, ve dosyanın “Ankara’nın dehlizlerinde” kaybedildiğini ifade etti. Toplumun kolektif hafızasında unutulmayan ve acı içinde anılan bu katliam hakkında kişilerin anma, eleştirme vb. eylemlerde bulunması ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirten İrmez bu fiilin aleyhine alınan kararların katliamın üstünün örtülmesine yönelik politikaların bir sonucu olduğunu vurguladı.

'Söz konusu yaptırımın yasal dayanağı ne?'

İrmez Milli Eğitim Bakanı Tekin'in cevaplaması istemiyle şu soruları sordu:

"Eğim Sen üyesi eğitimciler hangi soruşturma ve hangi nedenlerle kınama cezası almış ve sürgün edilmişlerdir?

Verilen bu cezalarda müdürlerin Eğitim Sen üyesi olmalarının bir etkisi var mıdır?

Keyfi disiplin cezası veren yetkililer hakkında herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?

Roboski Katliamı’nı anan veya eleştiren paylaşımlar ifade özgürlüğü kapsamında iken söz konusu yaptırımların yasal dayanağı nedir?