DEM Parti İstanbul hakkındaki kararını bu hafta verecek: Demirtaş aday çıkarılması yönündeki fikirlerini partiye iletmişti

DEM Parti İstanbul hakkındaki kararını bu hafta verecek: Demirtaş aday çıkarılması yönündeki fikirlerini partiye iletmişti
Basına konuşan DEM Parti yöneticileri Başak Demirtaş'ın adaylık sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başak Demirtaş'ın açıklamalarının parti çalışmalarını zora sokabileceğini ifade eden yöneticiler, "İstanbul'da...
Basına konuşan DEM Parti yöneticileri Başak Demirtaş'ın adaylık sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başak Demirtaş'ın açıklamalarının parti çalışmalarını zora sokabileceğini ifade eden yöneticiler, "İstanbul'da aday çıkarmaya karar verdiğimizde o ismin Başak Demirtaş olup olmayacağına kurullarımız karar verecek" ifadeleri kaydedildi.

Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” şeklindeki ifadesi DEM Parti'nin İstanbul'da aday çıkarıp çıkarmayacağı yönündeki merakları kuvvetlendirdi.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, bugün yayımlanan köşe yazısında parti içinde iki farklı görüşten yönetici ile görüştüğünü yazdı. Başak Demirtaş'ın adaylık çıkışını olumlu karşılayan isimler varken, Demirtaş'ın bu çıkışını DEM Parti'yi zora soktuğu yönünde görüşe sahip olanlar da bulunuyor.

DEM Parti'yi zora soktuğu görüşündeki bir yöneticinin Saymaz'a söyledikleri şu şekilde:

“Tabanımızda zaten ittifaka karşı güçlü bir muhalefet var. Hem yaz boyu süren tartışmalar nedeniyle hem de Kılıçdaroğlu’nun davranışlarından ötürü. Şimdi bu şuna dönüşecek: ‘Adayınız hazırdı, niyet de beyan ettik, siz göstermediniz.’ Bu, partiyi zora sokacak bir hamle.”

“Kurullarımızda aday çıkarma yönünde güçlü bir eğilim var. Halkımız da öyle istiyor. Devlet ve iktidar da kaşıyor. İttifaksız kalmamızı teşvik ediyor. Kendisinin kazanmasının oradan geçtiğini biliyor.”

Farklı görüşten bir isim ise, Demirtaş'ın adaylık çıkışını "Partinin önünü açmaktır" olarak yorumladı.

"‘Partinin önünü açmaktır, neden dayatma olsun?’  ‘AK Parti’ye kan verdi’ diyorlar. Ama size de can veriyoruz. Siz belediyeleri kazanıyorsunuz, biz bedel ödüyoruz. Koca bir seçimi yaşadık Kılıçdaroğlu ile. Kıytırık partilerle protokol yapıyor, bize gelince inşallah maşallah!" dedi.

"DEM Parti kararını bu hafta verecek"

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, DEM Parti İstanbul hakkındaki kararını bu hafta verecek.

Bayar, Başak Demirtaş'ın adaylıkla ilgili açıklamasının pek çok DEM Partili yöneticiye de sürpriz olduğunu ifade ederek, DEM Parti yöneticilerinin Başak Demirtaş'ın bu kararının Selahattin Demirtaş'tan bağımsız okunamayacağı yorumunu yaptığını ifade etti.

"Demirtaş aday çıkarılması yönündeki fikirlerini partiye iletmişti"

Daha önce Selahattin Demirtaş’la yapılan görüşmelerde Demirtaş’ın partinin kendi adayları ile yarışa girmesi görüşünü savunduğunu anlatan parti yöneticileri, “Kendisinin böyle bir fikri vardı, partiye de iletmişti. İstanbul dahil aday çıkarılmasından yana olduğunu ifade etmişti” bilgisini paylaştı.

"Başak Demirtaş'ın açıklaması çalışmaları zora sokabilir"

Demirtaş’ın taban üzerindeki etkisine dikkat çeken ve son açıklamanın partinin devam eden çalışmalarını zora sokabileceğini belirten parti kaynakları, partinin aday çıkarmama kararı alması halinde tabanın bir kısmının tepki gösterebileceğini ifade etti.

"Başak Demirtaş öne çıktı"

Aday çıkarmaya dair hazırlıklarını da sürdürdüklerini ve pek çok güçlü ismin gündemlerinde olduğunu anlatan bir DEM Parti yöneticisi, “Şimdi Başak Demirtaş ismi birden öne çıktı. Bizi zorlayan bir şey oldu” değerlendirmesini yaptı.

"İstanbul'daki seçmen büyük oranda aday çıkarmamızı istiyor"

DEM Parti, kararını vermek için sadece CHP ile görüşmeleri değil farklı parametreleri de gündemine alıyor. İstanbul’da diğer siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, yöre dernekleri ile temaslarını sürdüren DEM Parti, seçmeninin aday çıkarma konusundaki talebini ölçmek için çok sayıda saha çalışması ve anket yaptırıyor. Şimdiye kadar yapılan tüm anketlerde İstanbul’daki DEM Parti seçmeninin yoğun bir şekilde aday çıkarılmasından yana görüş bildirdiği kaydediliyor. DEM Parti’nin kendi adayını çıkarmasını isteyen DEM Parti seçmeninin oranının yüzde 60-65 civarında olduğu kaydediliyor.

"Tartışmayı Başak Demirtaş'tan ayrı yürüteceğiz"

İstanbul başta olmak üzere, İzmir, Aydın, Antalya, Bursa, Mersin Adana’da aday çıkaracakmış gibi hazırlıklarını yaptıklarını anlatan parti yöneticisi, İstanbul’da aday çıkarmaya karar verirlerse tartışmayı Başak Demirtaş’tan bağımsız yürüteceklerini söyledi ve “Aday çıkarmaya karar verdiğimizde o adayın Başak Demirtaş olup olmayacağının kararını kurullar verir” dedi.

"Bir partinin tabanını bir başka partiye yönlendirmesinin bir sınırı var"

DEM Partili bir başka yönetici de İstanbul’a ilişkin son kararlarının ne olacağına dair, “Toplumun gerçek anlamda isteği nedir, tabanın talebi nedir; buna bakacağız. Şöyle bir şey olmayacak; şurada bir belediye başkan yardımcılığı, şurada bir encümenlik. Bu bizim için kazanım değil. Ayrıca bir partinin tabanını bir başka partiye yönlendirmenin bir sınırı var” değerlendirmesini yaptı, sonucu Kent Uzlaşısının belirleyeceğini ifade etti.