DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu’dan MESEM eleştirisi: Devlet kaynakları yolsuzluklarla sermayeye akıtılıyor
DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Projesi'ni sert bir dille eleştiren bir basın bildirisi yayımladı. Konukçu, projenin çocuk emeği sömürüsünü meşrulaştırdığını, denetimden uzak işletilmesi sonucu devlet kaynaklarının yolsuzlukla sermayeye aktarıldığını ifade etti. Özellikle Kocaeli ve Adana'daki yolsuzluk iddialarını gündeme taşıyan Konukçu, projeye yönelik kapsamlı bir soruşturma yapılması gerektiğini belirtti.
Kezban Konukçu, MESEM Projesi ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından patronlarla iş birliği içinde hayata geçirilen MESEM Projesi, örgün eğitimdeki çocuklarımızı sermayeye ucuz iş gücü olarak sunmakta ve devlet eliyle yasal kılıflarla çocuk işçiliğini meşrulaştırmaktadır” dedi.
Projenin, sadece çocuk emeği sömürüsü değil, aynı zamanda kamu kaynaklarının usulsüz bir şekilde sermayeye aktarılması anlamına geldiğini ifade eden Konukçu, özellikle Kocaeli’de yaşanan skandalı gündeme taşıdı. Konukçu, “Kocaeli’de Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde sahte kayıtlar yapılarak, 500 milyon liranın çeşitli şirketlere aktarıldığı iddiaları var. Buna rağmen İl Milli Eğitim Müdürlüğü herhangi bir soruşturma açmamış, sorumlular korunmuştur” diye konuştu. Konukçu, Şubat 2024'te iki idarecinin açığa alınmasının yetersiz olduğunu belirtti ve olayın daha kapsamlı incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Açıklamasına devam eden Konukçu, İzmit’te 563 milyon liralık bir yolsuzluk iddiasının olduğunu ve sahte kayıtlarla sınıfların oluşturulduğunu belirterek, “Bu yolsuzluk, kamu kaynaklarının çarçur edilmesidir. Müdür ve yardımcılarının görev yerlerinin değiştirilmesi, hesap vermelerinin önüne geçemez. Bu bir soygundur” ifadelerini kullandı.
Adana Ceyhan’daki yolsuzluklara da değinen milletvekili, burada 2,7 milyon liralık bir kamu kaynağının sahte çırak kayıtları üzerinden usulsüzce aktarıldığını belirtti. Konukçu, “Bir idarecinin, ‘Sistem 4 çırak kaydetmiş, devletin parasını Funda öğretmene iletin’ diyerek bu paraların nasıl başka hesaplara aktarıldığı kamuoyuna yansımıştır” dedi.
Sermayeye ucuz işgücü
Kezban Konukçu, MESEM Projesi’nin aynı zamanda işçilerin habersizce meslek lisesi öğrencisi olarak gösterilmesini de eleştirerek, “Zincir market çalışanları, tekstil sektörü emekçileri, fabrika işçileri, bilgileri dahi olmadan bu projeye dahil edilmiş. Bir vatandaş, e-devlet sisteminde kendisinin meslek lisesi öğrencisi olduğunu öğrendiğinde, şaşkınlıkla karşılaşmıştır. Bu durum, projenin denetimsizlikle nasıl sermayeye ucuz iş gücü sağladığını gözler önüne seriyor” diye konuştu. Konukçu, bu tür olayların peşini bırakmayacaklarını ve konuyu Meclis gündemine taşıyacaklarını belirtti.
Son olarak, Konukçu, “MESEM Projesi, amacından saptırılarak bir yolsuzluk ve çocuk işçiliği aracına dönüştürülmüştür. Bu ülkenin çocuklarını sömürmeye kimsenin hakkı yok” diyerek sözlerini sonlandırdı.
DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu'nun verdiği soru önergesi şu şekilde:
- Gazeteci Murat Ağırel’in kamuoyu ile paylaşmış olduğu zincir market çalışanları, tekstil sektörü emekçileri ve fabrika işçilerinin bilgileri dahi olmadan MESEM Projesi kapsamında okullara kaydedildiklerine ilişkin iddialar bilginiz dahilinde midir? Bilginiz dahilinde ise tarafınızca konu hakkında kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılması düşünülmekte midir?
- Bakanlığınızca Tasarruf Tedbirleri kapsamında Taşımalı Eğitimde öğrencilerin servis ve bir öğün yemek hakkı kaldırılırken Kocaeli, Adana, İzmir, İstanbul, Gölcük örneğinde olduğu gibi Türkiye’nin hemen her bölgesinde yaşanan MESEM yolsuzluğu Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?
- MESEM’lerin denetimleri hangi sıklıkta ve ne şekilde yapılmaktadır?
- Bakanlığınızca MESEM’lerle ilgili yolsuzlukların asıl nedeninin denetimsizlik olduğu düşünülmekte midir?
- MESEM uygulamasının hayata geçirildiği günden bu yana haksız kazanç elde eden kaç kişi ya da kurum tespit edilmiştir?
- MESEM uygulamasının hayata geçirilmesinden bu yana yapılan yolsuzluklar sonucu oluşan kamu zararı ne kadar olmuştur?
- MESEM’ler kapsamında haksız kazanç elde ettiği tespit edilen kişi ve kurumlar hakkında açılan soruşturma ve bu soruşturmalar sonucunda hakkında gerekli idari ve cezai işlem yapılan kişi ve kurum sayısı kaçtır?
- Uygulamanın başlamasından bu yana yıllar bazında MESEM’lere maaş ve sigorta ödemesi olarak aktarılan toplam ücret tutarı ne kadardır?
- MESEM’lere kaydedilip maaşları ve sigortaları ödenen şirket ve dernekler hangileridir?
- Öğretmenlerini büro personeli olarak gösterip maaş ve sigortalarını devlete ödeten kurumlar hangileridir?
(Yurdagül Şimşek)
Kaynak:Yurdagül Şimşek