DEVA Dış Politika Eylem Planı’nı açıkladı: Türkiye’nin yalnızlık senfonisini bitireceğiz

DEVA Dış Politika Eylem Planı’nı açıkladı: Türkiye’nin yalnızlık senfonisini	bitireceğiz
DEVA Partisi, Dış Politika ve Güvenlik Eylem Planını açıkladı. Parti genel merkezinde düzenlenen tanıtım töreninde konuşan DEVA Partisi Genel Başkan Ali Babacan, seçimlere 22 alandaki eylem planıyla gideceklerini söyledi.‘TÜM...

DEVA Partisi, Dış Politika ve Güvenlik Eylem Planını açıkladı. Parti genel merkezinde düzenlenen tanıtım töreninde konuşan DEVA Partisi Genel Başkan Ali Babacan, seçimlere 22 alandaki eylem planıyla gideceklerini söyledi.

‘TÜM TAAHHÜTLERİMİZİ SEÇİMDEN SONRA UYGULAYACAĞIZ’
Açıklanan eylem planına ilişkin açıklamalarda bulunan Babacan, “Tüm taahhütlerimizi seçimden sonra tek tek uygulayacağız. Şu anda Türkiye’nin bir dış politikası yok. Bir kişinin dürtülerine bağlı şahsileştirilmiş dış ilişkiler seti var. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla yürütülüyor. Diplomasi son derece zayıfladı. Dış ilişkiler repertuarında neredeyse yalnızca silahlı gücümüz kaldı. Ülkemiz sözü dinlenmeyen bir duruma düştü. Neredeyse sıfır başarı dönemindeyiz. Son yıllarda dış politikada ne tarihsel sorunlarda çözüme ulaşabildik ne de güncel gelişmeleri lehimize çevirecek adımlar atabildik. Çok yazık, içimiz sızlıyor” ifadelerine yer verdi.

‘TÜRKİYE’NİN YALNIZLIK SENFONİSİNİ BİTİRECEĞİZ’
Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna değer kazandıracaklarını kaydeden Babacan, “Ülkemizin yalnızlık senfonisini bitireceğiz. Yalnızlığın Türkiye’ye ne kadar büyük kayıplar oluşturduğunu gördük. Türkiye’yi barışçıl, akıllı bir güç yapacağız. Akıl terk edilince bir kişinin duygu dünyasına terk edilince ne olacağını hep beraber gördük. Ülkemizin çıkarlarını akıl ve hukukla koruyacağız. İnanıyorum ki evlatlarımız, güçlü demokrasiye sahip, güçlü ekonomiye sahip, güçlü adalete sahip bir Türkiye’de büyüyecek. Evlatlarımız Avrupa’nın başı dik Türkiye’sinde büyüyecek” şeklinde konuştu.
Babacan, konuşmasının devamında şu başlıklara dikkat çekti:

HEDEFİMİZ EGE’NİN BARIŞ DENİZİ OLMASIDIR
“Yunanistan ile iyi komşuluk hedefiyle, Ege’de yaşanan karasuları, kıta sahanlığı, hava sahası, münhasır ekonomik bölge, Ege adalarının askerden arındırılmış statüsünün aşındırılmaması gibi konularda diyalog ve iş birliğine açık olacağız. Hedefimiz, Ege’nin barış denizi olmasıdır. Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızdan taviz vermeyeceğiz.”

SURİYE’DE KALICI ÇÖZÜM
“BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunuyoruz. Suriye’de kalıcı çözüm, tüm etnik ve dini grupların Suriye yönetiminde temsilinden geçer. Bunun için çatışmaları değil, Anayasa sürecini, siyasi ve diplomatik yöntemleri önceliyoruz. Sığınmacıların ülkelerine dönebilmeleri de buna bağlıdır. İran’la geleneksel komşuluk ve iş birliği ilişkilerimiz önem arz ediyor. Nükleer Anlaşma’nın aksamasını tehlikeli buluyoruz. Gerekirse bu maksatla başlatılacak yeni girişimlerde kolaylaştırıcılık rolü üstlenebiliriz. Böyle bir rol üstlenerek katkı sağlamaya hazır olacağız.”