'Devlet malı yemem' diyen öğretmen cezaya itiraz etti

'Devlet malı yemem' diyen öğretmen cezaya itiraz etti
Antalya Finike’de okul aile birliği bütçesiyle yemek davetine “Devlet malı yemem” dediği için disiplin cezası alan öğretmen Ercan Balkis, aldığı disiplin cezasına karşı Antalya Valiliği'ne başvuruda bulundu.Finike Cumhuriyet...

Antalya Finike’de okul aile birliği bütçesiyle yemek davetine “Devlet malı yemem” dediği için disiplin cezası alan öğretmen Ercan Balkis, aldığı disiplin cezasına karşı Antalya Valiliği'ne başvuruda bulundu.

Finike Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni ve Eğitim Sen Finike Baş Temsilcisi Ercan Balkis'a, okul aile birliği ödeneği ile öğretmenler için yapılan yemek davetini “Ben devlet malı yemem” diyerek reddettiği gerekçesiyle kınama cezası verilmişti.

Görev yaptığı okulun yönetimi tarafından olayla ilgili tutanak tutularak hakkında soruşturma başlatılmasını hukuksuz bir işlem olarak değerlendiren Balkis, inceleme kapsamında geçen hafta kendisine kınama cezası verilmesi üzerine Antalya Valiliği İl Disiplin Kurulu’na itiraz dilekçesi verdi.

"Kimseye hakaret etmedim"

Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre; Ercan Balkis yaptığı itiraz başvurusunda, okul müdürünün öğretmenler için organize ettiği programın ücretinin okul aile birliği bütçesinden ödeneceğini ima etmesi üzerine bu duruma tepki gösterdiğini belirtti. Okul yönetimi tarafından eğitime harcanması gereken aile birliği bütçesinin, bu yemeğe harcanmasına karşı çıktığını aktaran Balkis, soruşturmaya konu olan itirazının gerekçesini şöyle açıkladı: “Okul aile birliği gelirinin eğitime harcanması gerekirken böyle bir organizasyona harcanmasına tepki gösterdim. Kimseye hakaret etmedim, kimseye haksızlık etmedim, kimseyi rencide etmedim. Sadece 'devlet malı yemem' dedim. Bu söz, rencide etmek olarak yorumlanıyor.”

Eğitim Bir-Sen Eğitim-Sen'i suçladı

Olayın ardından eğitim sendikaları arasında karşılıklı açıklamalarla bir tartışma başladı. Eğitim Sen, öğretmen Ercan Balkis’e ‘devlet malı’ hassasiyeti nedeniyle kınama cezası verilmesine tepki gösterirken, Eğitim Bir Sen ise Balkis ve Eğitim Sen’i "okul yönetimine iftira ve hakaret"le suçladı.

Okul müdüründen davet mesajı

Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez “Okul Müdürü Zekeriya Atan, okul yönetimi ve öğretmenlerin yer aldığı WhatsApp grubundan 7 Eylül 2023 tarihinde, ‘Değerli öğretmenlerim, yarın saat 10.00’da okulumuz ön bahçesinde sucuk ekmek ikramımız olacaktır’ şeklinde bir yazı paylaşmıştır. Okul müdürü ayrıca sendika üyemiz ve Finike baş temsilcimiz olan Ercan Balkis’e giderlerin bir bölümünün okul aile birliği hesabından karşılanacağını belirtmiştir” diyerek konuyla ilgili belgeleri paylaştı.

Kurul görüş isteyecek

Hakkında soruşturma başlatılan öğretmenle ilgili İl Disiplin Kurulu’na yapılan itirazın sonucunu beklediklerini söyleyen Eğitim Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Biz bu karara itiraz ettik. Valiliğe dilekçe sunduk. Disiplin Kurulu önümüzdeki günlerde sendikamızdan bilgi ve görüş talep edecek. Öğretmene verilen disiplin cezasının iptalini talep ettiğimizi gerekçeleriyle kurula anlatacağız. Soruşturmanın öğretmen lehine sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi.

Eğitim Bir Sen iftira dedi

Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı ve Memur Sen İl Temsilcisi Eyüp Bülent Miran ise Ercan Balkis'in "meslektaşlarına yönelik hakaret ve iftira niteliğinde ifadeler kullandığı için" kınama cezası aldığını savunarak, Eğitim Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez’i "gerçeği saptırmakla" suçladı. Öğretmenin “Devlet malı yemem” sözünü sarf ettiğine kimsenin inanmayacağını ileri süren Miran, “Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı meseleyi çarpıtmış, okul yöneticilerine iftira niteliğinde suçlamalarda bulunup aile birliği üyelerini ve okulun öğretmenlerini rencide etmiştir” diyerek özür talep etti.

Eğitim Sen'den belge ile yanıt

Eğitim Sen ise Eğitim Bir Sen’in bu açıklamasına belge ile yanıt verdi. “Devlet malı yemem” ifadesini yalanlayan Eğitim Bir Sen’e cevaben yaptığı açıklamada, Finike Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zekeriya Atan’ın imzasının ve öğretmen Ercan Balkis “Ben devlet malı yemem” dediği için ifadesinin yer aldığı belge paylaştı. Eğitim Sen’in açıklamasında, “Eğitime bütçeden daha çok pay ayrılması gerektiğini, var olan kaynakların eğitimin kalitesinin artırılmasına, öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve her öğrenciye okulda bir öğün ücretsiz yemek verilmesine harcanmasını talep ediyoruz. Finike baş temsilcimiz de sendikamızın ilkeleri ve görüşleri doğrultusunda tutumumuzu belirtmiştir. Burada ilkeli bir duruş cezalandırılıyor. Yöneticilerin usulsüz harcamalarına kimse ses çıkarmasın isteniyor. Eğitim Sen olarak Finike baş temsilcimizin sözü bizim de sözümüzdür” denildi.