DİSK Basın-İş'ten 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı

DİSK Basın-İş'ten 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı
DİSK Basın-İş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için  yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlamıyoruz, tüm meslektaşlarımızı mücadeleye çağırıyoruz" mesajı verildi.DİSK...
DİSK Basın-İş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için  yazılı açıklama yaptı. Açıklamada "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlamıyoruz, tüm meslektaşlarımızı mücadeleye çağırıyoruz" mesajı verildi.

DİSK Basın-İş tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, gazetecilerin uydurma iddianameler ve dayanaksız yargılamalarla özgürlüklerinden alıkonulduğuna dikkat çekildi.

DİSK Basın-İş'in 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için yayımladığı açıklama şu şekilde:

Bu sene de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü basın özgürlüğü açısından karanlık bir tablo ile karşılıyoruz. Bugünü maalesef bir kutlama günü olarak değil, tutuklu üyemiz Dicle Müftüoğlu başta olmak üzere cezaevinde esaret altındaki meslektaşlarımızla dayanışmak ve basın özgürlüğü için verdiğimiz mücadeleyi daha da büyütmek için vesile olarak görüyoruz.

Ekonomik krizin etkisi ve artan siyasi kutuplaşma, Türkiye’de asgari ücretin olağan ücret haline geldiği medya sektöründeki krizi her geçen gün daha fazla derinleştiriyor. İktidar tarafından basın ve ifade özgürlüğüne nefes aldıracak bir yaklaşım ve mevzuat ortaya koyulmazken, gazetecilerin özlük hakları, iş güvencesi ve refah düzeyi açısından da bir çalışma yapılmıyor.

"Hapisteki gazetelcilerin özgürlüğü uydurma iddianamelerle gasbediliyor"

Sahada görev yapan gazetecilerin kolluk kuvvetleri tarafından keyfi olarak engellenmesi, gözaltına alınması, fiziksel şiddete maruz bırakılması, tehdit edilmesi ve hedef gösterilmesi gibi saldırılar sürerken; hapisteki gazetecilerin özgürlüğü ise uydurma gerekçelerle hazırlanan iddianameler ve dayanaksız yargılamalar yoluyla gasbediliyor.

Halkın haber alma ve haber olma hakkına sahip çıkarak bir kamu görevi ifa eden gazeteciler Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Toplantı Gösterişleri Yürüyüşleri Kanunu, Terörizmin Finansmanı Kanunu gerekçe gösterilerek yargılanıyor.

Dezenformasyonla mücadele bahanesi...

“Dezenformasyonla mücadele” bahanesiyle TBMM’den geçirilen Sansür Yasası’nda suç olarak tanımlanan “halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılan gazeteci sayısı günden güne artıyor.

Türkiye’de hâl bu iken, dünyada ise Rojava’dan Karabağ’a, Ukrayna’dan Filistin’e gazeteciler ölümü göze alarak çalışıyor.

"Gazetecilere sahip çıkmadan, basın özgürlüğüne sahip çıkılamaz"

İşte bu yüzden, iş güvencesine sahip olamayan, mesleki dayanışmadan yoksun ve derinleşen ekonomik krizi hayatının her alanında hissederek her türlü baskıya açık hale gelen gazetecilere sahip çıkmadan basın özgürlüğüne de sahip çıkılamayacağını biliyoruz.

Basın özgürlüğüne ve gazetecilere yönelik saldırılara karşı susmayacak, haberin ve gazeteciliğin “potansiyel suç ve suçlu” olarak gösterilmesine karşı mesleğimize sahip çıkacak ve medyanın halkın demokrasiye katılımını kolaylaştıran temel unsurlardan birisi olarak görülmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Gerçeğin peşinden koşan ve yalnızca hakikate bağlı kalan tüm meslektaşlarımızla örgütleneceğiz, sendikal mücadele vereceğiz ve yan yana yürüyeceğiz.

Yaşasın sınıf dayanışması, yaşasın özgür basın!"