Ekonomik kriz Beştepe yapımı yerli ve millidir

Ekonomik kriz Beştepe yapımı yerli ve millidir
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. Babacan, ülkedeki yüksek enflasyon ve ekonomik krizin sorumlusunun hükümet olduğunu söyledi. Babacan,...

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. Babacan, ülkedeki yüksek enflasyon ve ekonomik krizin sorumlusunun hükümet olduğunu söyledi. Babacan, 'Bu kriz Beştepe yapımı yerli millidir' dedi. Babacan, Türkiye'de aşırı yükselen akaryakıt fiyatlarının altında enflasyonun değil yüksek döviz kurunun olduğunu ifade etti. Babacan, "Bugün 20 lirayı bulan akaryakıttaki 3-4 lira enflasyondan 10 lirası yüksek döviz kuru yüzünden" diyerek sorunun ekonomi yönetiminden kaynaklandığını vurguladı.

Babacan, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına tepki gösterdi. Türkiye’nin artık kronik enflasyon sürecine girdiğini belirten Babacan, "TÜİK'in açıkladığı makyajlı rakamlar bile acınası durumu gözler önüne sermiştir" dedi. Babacan’ın değerlendirmelerinden öne çıkan başlıklar şöyle:

KRONİK YÜKSEK ENFLASYON
“Türkiye, kronik yüksek enflasyon dönemine girmiştir. Kronik yüksek enflasyon sorununu çözmek her babayiğidin harcı değildir. Türkiye o çukurdan 34 sene çıkamamıştır. Enflasyonun 34 seneden sonra ilk defa tek haneye indiği yıl 2004 yılıdır.”

“Biz, bu milletin sofrasındaki ekmeği büyüteceğiz. Bu iş çözülecek. Hiç endişeniz olmasın. Önümüzdeki seçimlerden sonra bu iş bitecek. Enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere indireceğiz. Türkiye’de hiçbir çocuk yatağa aç girmesin diye çalışacağız. Asgari ücret, açlık sınırının altında kalmayacak.”

ELEKTRİĞE, DOĞAL GAZA, AKARYAKITA ZAM YAPAN KİM?
“Fiyatlar konusunda vicdansızlık yaparak milletin aşına, ekmeğine göz dikenlere acımayacağım, diyor. Bu ülkede elektriğe, doğalgaza, akaryakıta zam yapan kim? Cumhurbaşkanı. Şeker fiyatlarını belirleyen kim? Erdoğan’ın kendisi. Mazotundan gübresine tüm tarımı haşat eden o.”

UTANMADAN ALDATMAYA ÇALIŞIYORLAR
Enflasyonu dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslayan Babacan şöyle devam etti: “Şu an yıllık enflasyon Kenya’da yüzde 5 buçuk. Uganda’da 3,7. Türkiye’de TÜİK’in örttüğü enflasyon yüzde 61. G20 ülkeleri arasında en yüksek enflasyon bizde. Enflasyonla mücadeleyi kim başaramıyor? Japonya, ‘Yüzde 1’e çıktı’ diye panik oluyor. Amerika’da enflasyon yüzde 7 küsur olunca ‘40 yılın en yüksek enflasyonu’ diye acil tedbirler almaya başladılar. Biz yüzde 7’yi bir haftada, 10 günde yaşıyoruz. Hiç utanmadan ‘Dünyanın her yerinde enflasyon yüksek’ diyerek sözüm ona bilmeyen vatandaşlarımızı aldatmaya çalışıyorlar.”

EKONOMİSTSEN DÜZELT
Orta Vadeli Program’da dolar kurunun 2022’de 9,30, 2023’te 9,80, 2024’te ise 10,30 olarak konulduğunu hatırlatan Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: “3 yıllık ekonomik program açıklıyor, 3 ay sonra programın yerinde yeller esiyor. ‘Biz ne yaptığımızı biliyoruz’ diyen Sayın Erdoğan’a sesleniyorum: Ne yaptığını bilmek bu mu? İki lafın başı ‘Ben ekonomistim’ diyor. O zaman düzelt şunu. Elini tutan mı var? Zamanında bu ülke bir başarıdan diğerine koşarken bizleri kastederek ‘Ben imza atmasam onlar yapamazdı’ diyor. Hikmet imzadaysa, at o imzayı da ülke düzelsin bakalım.”