Emeklilerden ‘zam’ isyanı

Emeklilerden ‘zam’ isyanı
Enflasyon farkıyla birlikte yüzde 5 ile 5,5 arasında zam alması beklenen emeklilerden zam isyanı geldi. Türkiye Emekliler Derneği yayınladığı raporda SSK ve Bağ-Kur sigortalılarının taban emekli aylıklarının asgari ücret seviyesine...

Enflasyon farkıyla birlikte yüzde 5 ile 5,5 arasında zam alması beklenen emeklilerden zam isyanı geldi. Türkiye Emekliler Derneği yayınladığı raporda SSK ve Bağ-Kur sigortalılarının taban emekli aylıklarının asgari ücret seviyesine yükselmesini talep etti.


Koronavirüs salgını nedeniyle gelen ekstra zamlardan dolayı ekonomik sıkıntılar yaşayan emeklilerin aylıklarına ne kadar zam yapılacağı henüz kesinleşmedi. Yüksek enflasyondan dolayı yılbaşından bu yana alım gücü yaklaşık yüzde 20 düşen emekliler, maaşlarına reel hayatla bağdaşacak zam yapılmasını istiyor. Yayınladığı değerlendirme raporunda düşük emekli aylıklarına dikkat çeken Türkiye Emekliler Derneği Araştırma Merkezi, TÜFE yüzdelerine göre yapılan artışla emekli aylıklarının reel olarak korunamadığını gözler önüne serdi.


Gerçekçi yeni bir artış sisteminin getirilmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda, “Taban aylıklar asgari ücret seviyesine çekilmelidir” denilerek, “TÜİK, enflasyon sepeti ve madde grupların hesaplamalara yansıma yüzdeleri hayatın gerçekleriyle bağdaşmıyor” ifadelerine yer verildi.
AB ülkelerinde yapılan genel enflasyonla birlikte “ücretliler geçinme endeksi” ile gerçekçi hesaplamaların yapıldığının belirtildiği raporda, Türkiye’de de aynı endeksin oluşturularak bilimsel hesaplama yöntemine geçilmesi gerektiği dile getirildi.
Raporda şu değerlendirmeler yer aldı:
“TÜİK’in rakamları, çarşıdaki fiyat artışlarının çok altında. Örneğin; sarımsak, soğan ve patatesin piyasa fiyatı, TÜİK’in iki katına yakın. TÜİK’in harcama sepetinde temsil yüzdeleri de gerçekçi değil. Gerçekçi bir değerlendirmede gıdanın payı yüzde 23 değil 35, konutun payı yüzde 14 değil 25 olmalı.”

Beklenen zam yüzde 5-5,5
Öte yandan yaklaşık 13 milyon 400 bin emekliye yapılacak zam oranı temmuz ayında belli olacak. TÜİK, ocak-mayıs aylarına ait 5 aylık enflasyon oranını yüzde 4.57 olarak açıklamıştı. İlk 6 aylık enflasyon ortalamasının da yüzde 4’ün üzerinde olması beklenirken, tahminlere göre emeklilere temmuz ayında enflasyon farkıyla birlikte yüzde 5 ile 5.5 arasında zam yapılması bekleniyor.