Erdoğan, Selman Öğüt'ü rektör olarak atadı

Erdoğan, Selman Öğüt'ü rektör olarak atadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Selman Öğüt'ü İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörlüğüne atadı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.Çeşitli bakanlıklarda başmüfettiş...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Selman Öğüt'ü İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörlüğüne atadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Çeşitli bakanlıklarda başmüfettiş ve müfettiş atamalarının yapıldığı kararnameyle Prof. Dr. Selman Öğüt, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Güliz Muğan İstanbul Okan Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Mehmet Yazıcı Antalya Belek Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. İsmail Boz ise Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.Play Video

Selman Öğüt, Ahmet Davutoğlu'nu başbakanlık koltuğundan eden "Pelikan" iddialarının yanı sıra katıldığı televizyon programlarında yaşadığı polemiklerle özellikle Atatürk’le ilgili sözleri ile tartışma yaratmıştı. "Kemalizm virüstür" diyen Selman Öğüt “Elini keselim deyince de insan hakları diyorlar." sözleri ve "yabancı dil bilmeden doçent olunabilir" savunmasıyla da gündem olmuştu.

"Bay Kemal" yazmış

Öğüt, atama kararından bir gün önce, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ofisinde çekilen bir fotoğrafı paylaşıp Erdoğan gibi seslenerek, "Bay Kemal yeni ofisinde kabullere başlamış. İlk giden ise altılı masada oturmasına rağmen hâlâ adı bilinmeyen parti lideri ve arkadaşları" yazmıştı. Bir dönem "AKP içindeki Pelikancı grubun önde gelen isimlerinden olduğu" iddia edilen Öğüt, TÜRKAD Başkan Yardımcısıyken, Erdoğan'ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 2020 yılında görevden alınmasının ardından Medipol Üniversitesi'ndeki görevinden uzaklaştırılmıştı. Öğüt'ün, 2015 yılında jüri üyelerini ve dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ı "kendisini yetersiz buldukları" iddiasıyla, Berat Albayrak'a mail atarak şikâyet ettiği Wikileaks belgeleri de gündem olmuştu. Öğüt, söz konusu mailde, "AK Parti iktidarından önce paraleli, masonu, ırkçısı doçentliğini jürileri ayarlayıp aldı. Yekta hoca sağolsun otomatiğe çevirdi" yazmıştı.

Selman Öğüt kimdir?

Selman Öğüt, 1984 yılında Mekke’de doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Kültür Üniversitesi’nde tamamladı.

Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü Hukuk Bölümünden yüksek lisans derecesini aldıktan sonra aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Bölümü doktora programına girdi. 2013 yılında doktora derecesi alan Selman Öğüt, 2009-2014 yılları arasında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Temmuz 2014 itibari ile İstanbul Medipol Üniversitesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. “BM Güvenlik Konseyi’nin Yeniden Yapılandırılması” ve “Uluslararası Örgütlerin Sorumluluğu” adlı kitapların yazarı olan Öğüt’ün uluslararası hukukun farklı konuları ile ilgili yayınlanmış muhtelif makaleleri var.

2005-2006 yılları arası Erasmus Programı bursiyeri olarak Almanya’nın Trier Üniversitesi’ne gitti, 2009 yılında yine Almanya’da bulunan Bonn Üniversitesi’nin yaz okulu programına tam burslu olarak kabul aldı. Doktora çalışmaları için 2010 yılında Marmara Üniversitesi bursu ile London School of Economics’e gitti.

2013 yılı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Anasaya Uzlaşma Komisyonu’nda uzman olarak görev yapan Selman Öğüt, televizyonda katıldığı programlarla ve Pelikan Grubu içinde yer aldığı iddialarıyla adından sık sık söz ettirdi. Öğüt, son olarak Eylül ayında Haber Global’de Erhan Ertürk’ün sunduğu Müzakere programındaki sözleri ile gündeme gelmişti.

Programda Atatürk’ün hamlelerini eleştiren Öğüt, “Kemalizm virüstür” dedi. Programın sunucusu Ertürk ise, “Atatürk devrimlerini tartışmaya açıyorsunuz bugün. Geri gelsin mi hilafet?” diye sordu. Öğüt, bu soruyu yanıtlamadı.

“Mustafa Kemal Atatürk şu anda olsa, bu devirde yaşasa Tayyip Erdoğan’ı desteklerdi” sözlerini kullanan Öğüt, Ertürk’ün, “Bunu bilemeyiz, speküle ediyoruz şu anda” tepkisiyle karşılaştı.

Öğüt, moderatör Ertürk’ün kendisine karşı “haysiyet suikastlığı” yaptığını iddia etti.

Selman Öğüt, yayını terk ettikten sonra sosyal medya hesabından, “Provokatörden moderatör olmaz” diye yazdı.

Akademisyen olmak için Berat Albayrak'a mail gönderdi iddiası

Öğüt’ün akademisyen olabilmek için Berat Albayrak’a mail gönderdiği iddia edilmişti. Öğüt’ün akademik tezinde ise özgünlük olmadığı ileri sürülmüştü.