"Erdoğan'dan Anayasa Mahkemesi üyelerine tepki"

"Erdoğan'dan Anayasa Mahkemesi üyelerine tepki"
Anayasa Mahkemesi HDP'nin Hazine'den aldığı yardım hesabına blokaj koyup, ardından HDP'nin itirazı üzerine blokaj kararını kaldırdı. Tam bu bu süreçte, AKP Genel Başkanı-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi"nin...

Anayasa Mahkemesi HDP'nin Hazine'den aldığı yardım hesabına blokaj koyup, ardından HDP'nin itirazı üzerine blokaj kararını kaldırdı. Tam bu bu süreçte, AKP Genel Başkanı-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi"nin bazı üyelerini arayıp, bu karara tepki gösterdiği ileri sürüldü. Erdoğan'ın, konuştuğu üyeleri, “Siz nasıl tedbirin kaldırılması yönünde oy verirsiniz?" diye hesap sorduğu iddia edildi.

İddiayı halktv.com.tr muhabiri Seyhan Avşar ortaya attı. Avşar haberinde, bir Anayasa Mahkemesi üyesinin sözlerine yer verdi, fakat hangi üye ile konuştuğunu yazmadı. İddiayla ilgili Cumhurbaşkanlığı ya da Anayasa Mahkemesi'nden henüz ne bir yalanlama, ne de bir açıklama yapılmış değil.

"CUMHURBAŞKANI "KARAR HUKUKİ DEĞİL' DEDİ"

Seyhan Avşar, bir Anayasa Mahkemesi üyesinin kendisine şu açıklamayı yaptığını yazdı:

Kendisine sadece verdiğim kararı hukuki yönüyle değerlendirdim. Hiçbir yasal düzenleme bulunmuyor tedbire ilişkin. Ne Anayasa’da ne de yasada. Kendisine bunu söyledim. Bunun dışında konuşma özel yani netice itibariyle. Cumhurbaşkanı bu kararın hukuki olmadığı yönünde konuştu. Bizim verdiğimiz tedbirin kaldırılması yönündeki kararda biz hukuka bağlıyız. Peki o zaman diyeceksiniz niye daha önce tedbir verdiniz, sonra neden fikir değiştirdiniz? İlk tedbirde Yargıtay Başsavcılığı o kadar ciddi iddialarla geldi ki bize, tabii o iddialar karşısında tedbir vermemek gibi bir alternatifimiz yoktu. Yine de vermeyen arkadaşların argümanları güçlüydü.

"TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM PARA AKTARIMI YOK"

Ama benim açımdan hazine yardımının doğrudan terör örgütüne aktarıldığına dair bir iddia karşısında şahsen tedbirden başka bir yol bulamadım. Fakat sonra gelen belgelerde gördük ki 2017-2018 ve daha sonraki yıllarda olmak üzere terör örgütüne fiili bir aktarım söz konusu değil. Firmalara ödemeler, şunlar bunlar var. Doğrudan terör örgütüne para aktarıldığı yönünde ben de bir kanaat oluşmadığı için fikrimi değiştirdim. Anayasa ya da yasa koyucu herhangi bir siyasi partiye dava açıldığında ya da bu dava için nihai bir karar verilene kadar hazine yardımı yapılmamasına yönelik tedbir konulması yönünde hüküm koyabilirdi. Buna yönelik bir yasal düzenleme yapmıyorlar, sonra siyasi handikaplarını dile getiriyorlar.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına 5 Ocak'ta tedbiren blokaj konuldu. HDP, bu kararın kaldırılması için itirazda bulundu ve AYM Genel Kurulu geçtiğimiz günlerde partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren koyduğu blokaj kararını kaldırdı. Karar, 7'ye karşı 8 üyenin oy çokluğuyla alındı.