Erkan Baş: AKP ve MHP’den bize gelenler var

Erkan Baş: AKP ve MHP’den bize gelenler var
Seçimlerde yüzde 3’ün üzerinde oy almayı hedefleyen ve Emek ve Özgürlük İttifakı birlikte ama bazı illerde kendi ismiyle seçimlere girmeye hazırlanma kararı ile son günlerin konuşulan TİP’in Genel Başkanı Erkan Baş, AKP...

Seçimlerde yüzde 3’ün üzerinde oy almayı hedefleyen ve Emek ve Özgürlük İttifakı birlikte ama bazı illerde kendi ismiyle seçimlere girmeye hazırlanma kararı ile son günlerin konuşulan TİP’in Genel Başkanı Erkan Baş, AKP ve MHP’ye oy verenlerin de partilerine yöneldiğini söyledi.

Kendi logosuyla seçimlere gireceğini açıklayan Türkiye İşçi Partisi (TİP), yüzde 3 hedefi ve aldıkları karar nedeniyle Emek ve Demokrasi İttifakı’nın TBMM’de temsilini azaltıp azaltmayacağı konularıyla gündemde. TİP Genel Başkanı Erkan Baş; hedeflerini ve seçmenlerde gözlemlediği hareketliliği anlattı.

Cumhuriyet’ten Tuluhan Tekelioğlu’na konuşan Baş, seçmenlerin neden Emek ve Demokrasi İttifakı’nı tercih edebileceği sorusuna şu yanıtı verdi:

“Türkiye gençlerin, kadınların, Kürtlerin genellikle yok sayıldığı, yurttaşlığın yaşatılamadığı bir ülke. AKP’ye karşı büyük bir öfke, kurtuluş arzusu var. AKP’nin kadınları eve hapsetmeye çalışan yaklaşımı var. Türkiye’de kadınlar buna karşı muazzam bir direniş sergilediler. Millet İttifakı’na baktığımızda, kadın iradesi yok orada. Dolayısıyla bir üçüncü yol arayışına itiyor seçmeni. Aynı şey işçiler için de geçerli. 20 yıllık AKP iktidarında işçiler inanılmaz derecede yoksullaştılar. Aynı şeyi Kürtler, Alevi yurttaşlar, LGBT’liler, gençler için söyleyebiliriz. Üçüncü seçenek olarak bizi görüyorlar. Emek Ve Özgürlük İttifakı’nı.”

HEDEF YÜZDE 3’ÜN ÜSTÜNE ÇIKMAK OLMALI”

Esas hedeflerinin Cumhur İttifakı’nı yenilgiye uğratmak olduğunu söyleyen Baş, yüzde 3’lük oy oranını yakalamalarına ilişkin, “1965’in TİP’i 2.9 oy almıştı. Sosyalistler için en yüksek oy oranıydı. Biz onun üstüne çıkmayı kendimize görev olarak gördük. Hedef yüzde 3’ün üstüne çıkmak olmalı. Esas hedef Cumhur İttifakı’nı yenilgiye uğratmak. İkinci hedefimiz Emek ve Özgürlük İttifakı’nın parlamentoda olabildiğince güçlü temsil edilmesi. Üçüncü hedef olarak da TİP’in olabildiğince fazla milletvekili çıkarması. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, insanların parası olmadığı için tedavi edilememesi akıldışıdır, kabul edilemez. Elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlarınızın birileri için para kazanılacak alanlar olarak görülmesini, paralı eğitimi kabul edemeyiz."

“AKP’den MHP’den bize gelenler var” diyen Baş, bunu, “Düzce’de ağaç işçileri HAKİŞ’ten örgütlenmişlerdi. HAKİŞ sağ bir sendika. Biz, işçi patron arasında bir mücadele varsa, bir defa baştan işçinin yanındayız. Geçmişinde AKP’ye oy vermiş, AKP’li ailelerin çocuklarında AKP’den bir kopuş eğilimi var. TİP farklı bir şey gibi gözüküyor o gençlere. AKP’li ailelerin çocuklarından TİP’e yöneliş var. AKP’den MHP’den bize gelenler var. Aynı mahallede iki genç var. Birinin babası AKP’de yönetici olduğu için bütün imkânlar seferber ediliyor, öteki ise bir şeyi kazanabilmek için çok mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu eşitsizliğe, adaletsizliğe isyandan bize yöneliş var” şeklinde açıkladı.

KÖTÜ SENARYOYU DÜŞÜNMÜYORUM”

TİP’in hedeflerine ulaşamaması durumunda ne olacağı sorusunu da yanıtlayan Baş, “Kötü senaryoyu düşünmüyorum, olmayacak. Herkes çok rahat olsun. Ama bu da bir gevşemeye neden olmasın. Son dakikaya kadar, seçim sonuçları resmi olarak açıklanana kadar teyakkuz halinde olmamız lazım. Uzun zamandır AKP-MHP iktidarı azınlık iktidarıdır. Sokakta bir karşılığı yok. Gerilimli bir siyaset uygulayarak gücün kendisinde olduğunu göstererek çözülmeyi engellemeye çalışıyorlar. Tayyip Erdoğan şunu biliyor. Ne yaparsa yapsın biz bir adım geri atmayacağız. Bence büyük kırılma olacak. Bir dip dalgası olduğu kanaatindeyim. Hiç beklemediği kadar da az oy alacağını düşünüyorum AKP’nin. AKP’li bir milletvekili ile aramızda şöyle bir diyalog gelişti. ‘Siz muhalefete indiğiniz anda paramparça olursunuz, dağılırsınız, kalamazsınız, çünkü muhalefete alışık değilsiniz’ dedim, o da ‘Öğrenilir’ dedi. Benim için çok önemli bir laf bu” dedi.

Tekelioğlu’nun “Millet İttifakı seçimi kazanırsa yeni iktidar, geçmiş iktidarın suçlarını yargılayabilecek mi?” sorusuna ise Baş, şu cevabı verdi:

“Evet çünkü biz olacağız. Biz onun için varız. Millet İttifakı önümüzdeki dönemde iktidar olacak gözüküyor. Süreç doğru ilerliyor. Sözcüsü olmaya çalıştığımız toplumsal muhalefet, Emek ve Özgürlük İttifakı, etkin bir güç olursa bu bütün Türkiye için çok iyi olacak.”