Erkan Baş: Bu kadar işçiye, emekçiye düşman bir iktidarı yenemediğimiz için yerin dibine giriyorum!

Erkan Baş: Bu kadar işçiye, emekçiye düşman bir iktidarı yenemediğimiz için yerin dibine giriyorum!
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) haftalık basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Baş, Hatay’dan...

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) haftalık basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Baş, Hatay’dan Milletvekili seçilen Gezi tutuklusu Avukat Can Atalay’ın seçimlerin üzerinden bir ay geçmesine rağmen tahliye edilmemesine tepki gösterdi.

Can Atalay’ın tahliye edilmemesiyle Anayasal suç işlendiğini belirten TİP Genel Başkanı, “Tam bir aydır Hatay halkının oylarıyla bu Meclis’e girmeye hak kazanmış, Hatay’dan 75 binin üzerinde oy almış milletvekilimiz Can Atalay; haksız, hukuksuz, adaletsiz bir biçimde esir tutuluyor” dedi.

Baş'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Soma’da, Ermenek’te, Çorlu Tren Katliamında, Aladağ faciasında, Gezi Parkı’nda ve nice toplumsal davada sevgili Can hiç durmadan çalıştı. Ailelere, yakınlarını kaybedenlere, mağdurlara, ezilenlere omuz verdi. Onları savundu.

Bu sürecin sonunda, genel seçimlerde bu ülkede yaşayan yurttaşlar Can Atalay’a bir görev, bir sorumluluk daha verdi. Şimdi daha önceki görevlerinin, sorumluluklarının bir devamı olarak Can hapisten çıkmalı, esaret bitmeli ve Hatay halkının mücadelesine katılmalıdır.

"Anayasa'nın gereği derhal yapılmalı"

Seçim sonuçları ne olmuş olursa olsun burası Dingo’nun ahırı değil. Bu ülkede hala yürürlükte olan bir Anayasa var. Ve biz bu Anayasa’nın gereğinin derhal yapılmasını talep ediyoruz.

Öyle, ‘o ne istiyor, bu ne düşünüyor, kimin keyfi ne diyor’ bunların hiçbir hükmü hiçbir önemi yok. Açık söylüyorum; biz istiyoruz diye de değil Hatay halkı bir karar verdi, iradesini ortaya koydu ve bunun gereğini yapmalılar.

Daha bir hafta olmadı milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacaklarına Anayasa’nın bağlı kalacaklarına hukukun üstünlüğüne temel insan haklarına namusları ve şerefleri üzerine yemin ettiler.

Maalesef Can, onlar engelledikleri için gelip yeminini edemedi ama 599 milletvekili bu değerler üzerine yemin etti.

Şimdi, o yemin eden bütün milletvekillerine çağrı yapıyorum. O yeminin gereği şimdi hep beraber ‘Can Atalay’a özgürlük’ demektir. O yeminin gereği seçilmiş bir milletvekilinin Hatay halkının iradesinin gasbedilmesine karşı ses yükseltmektir.

Bu, asla sadece bizim talebimiz değildir. Bu sadece TİP’lilerin talebi değildir. Bu TİP’e oy versin vermesin başta Hataylılar olmak üzere bu ülkede yaşayan milyonlarca yurttaşın ortak talebidir, ortak isteğidir."

"Teknik bir sebep dedikleri gencecik bir işçi kardeşimizin bir iş cinayetine kurban gitmesi!"

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, konuşmasının devamında 26 yaşındaki Vedat Güçtekin adlı işçinin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) bağlı Marmaray trenin çarpması sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin “Teknik bir sebep dedikleri 26 yaşında gencecik bir işçi kardeşimizin bir iş cinayetine kurban gitmesiymiş” dedi.

Marmaray’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamalarda iş cinayetinden "teknik sorun" olarak bahsedilmesine tepki gösteren Erkan Baş, şunları söyledi:

“Gerçekten insan utanıyor, yerin dibine girmek istiyor. Bu kadar insanlıktan çıkmış, bu kadar işçiyi insan yerine koymayan, bu kadar işçiye, emekçiye düşman bir iktidarı yenemediğimiz için yerin dibine giriyorum.

26 yaşında… Henüz yeni evlenmiş, gencecik bir işçiyi hiçbir önlem almadan çalıştırdıkları için göz göre göre hayatını kaybetti. Vedat Güçtekin. Bu işçi kardeşimizin adı Vedat Güçtekin! Bu ismi hiç aklımızdan çıkarmayacağız. Parti avukatlarımız tüm örgütümüz hep beraber bütün bu sürecin takipçisi olacağız.

Katlettikleri işçilerin adını her fırsatta hatırlayacağız, her fırsatta anacağız. Onların isimlerini ve yeni iş cinayetlerinin önüne geçmek için mücadeleyi asla bırakmayacağız.”