Erkan Baş’tan Maçoğlu yorumu: Yaptıkları şık değil Defne’de de aynısını yaptılar

Erkan Baş’tan Maçoğlu yorumu: Yaptıkları şık değil Defne’de de aynısını yaptılar
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Fatih Mehmet Maçoğlu'nun Kadıköy adaylığına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bize herhangi bir şey sorulmadı. Telefonla bile nezaketen görüşümüz alınmadı. Daha önce Hatay’ın Defne ilçesi...
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Fatih Mehmet Maçoğlu'nun Kadıköy adaylığına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bize herhangi bir şey sorulmadı. Telefonla bile nezaketen görüşümüz alınmadı. Daha önce Hatay’ın Defne ilçesi belediye başkanlığı için de aynı şeyi yaptılar. Yaptıkları hiç şık değil. Kadıköy’de kendi adayımızı çıkaracağız” dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde kendi belediye başkan adaylarını çıkaracaklarını bildirdi.

Türkiye Komünist Partisi ve Sosyalist Meclisler Federasyonu, Fatih Mehmet Maçoğlu'nun 'Kadıköy Halk Dayanışması Adayı' olarak yerel seçimlerde Kadıköy Belediye Başkan Adayı olarak gösterilmesine karar verildiğini duyurdu. Baş, Maçaoğlu’nun adaylığına ilişkin yaptığı açıklamada, “Telefonla bile nezaketen görüşümüz alınmadı. Daha önce Hatay’ın Defne ilçesi belediye başkanlığı için de aynı şeyi yaptılar” ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin Gazete Duvar yazarı Atilla Özsever'e konuşan Erkan Baş, kendilerine bu konunun sorulmadığını söyledi.

"Telefonla bile nezaketen görüşümüz alınmadı. Maçoğlu’na karşı değiliz ama yaptıkları hiç şık değil" dedi. Baş, Kadıköy'de kendi adaylarını çıkaracaklarını bildirdi.

Erkan Baş, “Bize herhangi bir şey sorulmadı. Telefonla bile nezaketen görüşümüz alınmadı. Daha önce Hatay’ın Defne ilçesi belediye başkanlığı için de aynı şeyi yaptılar. Ön almak istiyorlar, Maçoğlu’na karşı değiliz ama yaptıkları hiç şık değil” dedi.

TİP Genel Başkanı Baş, bu gelişmeler karşısında “Kadıköy’de biz de kendi adayımızı çıkaracağız. Hafta sonu toplanacak olan Parti Meclisi’nde görüşüp adaylarımızı belirleyeceğiz” diye konuştu.

Erkan Baş, yerel seçim stratejisi olarak da “AKP’nin kazanma ihtimali olmayan yerlerde demokratik bir yarış içinde olup kendi adaylarımızı çıkarabiliriz. AKP’nin güçlü olduğu yerlerde ise durumu değerlendirip farklı bir tavrımız olur” dedi.

TİP’in oyu yüzde 9,6

14 Mayıs 2023’te yapılan milletvekili seçimlerinde Kadıköy ilçesindeki ilk üç partinin oy oranları şöyleydi: CHP yüzde 58,47, AKP yüzde 13,25 ve TİP yüzde 9,60.

Yine bu seçimlerde şimdiki DEM Partisi, Yeşil Sol Parti adıyla seçimlere girmiş ve Kadıköy’de yüzde 3,13 oranında oy almıştı. Diğer sosyalist partilerden TKP yüzde 0,21, Sol Parti yüzde 0,07 ve Türkiye Komünist Hareketi (TKH) de yüzde 0,03 oy oranına sahipti.

Görüldüğü gibi TİP’in Kadıköy’de belirli bir ağırlığı var. Kuşkusuz bu oyların önemli bir bölümünün CHP seçmeninden geldiği tahmin edilebilir. Maçoğlu’nun adaylığının ortaya atılmasından sonra Kadıköy’de “küskün” CHP’li seçmenin bu adaya yöneldiği izlenimi söz konusuydu.

Şimdi TİP de ayrı bir aday çıkaracağına göre sol, sosyal demokrat, sosyalist, komünist seçmen oylarının nasıl bir şekil alacağı merak konusu olacak.

CHP’nin oyu düşüyor

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Kadıköy Belediye seçimlerindeki oyu, süreç içinde bir düşme eğilimi gösteriyor. 2014 yerel seçimlerinde CHP’nin Kadıköy’deki oyu yüzde 72,45 idi.

CHP, 2019 Kadıköy Belediye Başkanlığı seçiminde yüzde 65,99 oranında oy aldı, son 2023 milletvekili seçiminde ise oy oranı yüzde 58,47’e düşmüştü. Önümüzdeki 31 Mart 2024 seçiminde CHP’nin oyu yüzde 50’nin altına düşse bile yine birinci parti olarak çıkması ve Kadıköy Belediye Başkanlığı seçimini kazanması büyük bir olasılık olarak gözüküyor.

Eğer Kadıköy’de sosyalistler ortak bir adayda birleşselerdi bile belediye başkanlığını kazanmaları için CHP’li seçmen kitlesinden en az yüzde 23’lük bir oy kayması gerekecekti.

Yani, Dem Parti ile birlikte TİP, TKP, Sol Parti ve TKH’den oluşabilecek bir bloğun oy toplamı yüzde 13,04’ü bulduğu için ortak sosyalist bir adayın Kadıköy Belediye Başkanlığını kazanabilmesi için CHP seçmeninin en az yüzde 23’ünün oyunu almasına ihtiyaç vardı.

Şimdi TİP de ayrı bir aday çıkaracağına göre CHP’nin şansı oyları düşmesine rağmen daha da artmış gözüküyor. Bu koşullarda TİP ve diğer sosyalist partilerin Kadıköy Belediye Meclisi’ndeki üyelikleri belli bir ağırlığa sahip olabilir.