Erzincan İliç'te siyanür tehlikesi: Geçen senenin 100 katı büyüklükte

Erzincan İliç'te siyanür tehlikesi: Geçen senenin 100 katı büyüklükte
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen kazadaki siyanür sızıntısının boyutu da merak ediliyor. Madende çalışan bir mühendisin ifadesine göre, geçen yıl meydana gelen boru patlaması sonucu Fırat Nehri'ne...
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen kazadaki siyanür sızıntısının boyutu da merak ediliyor. Madende çalışan bir mühendisin ifadesine göre, geçen yıl meydana gelen boru patlaması sonucu Fırat Nehri'ne sızan siyanürün 100 katı kadarı toprağa karıştı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold firmasının işlettiği Çöpler Altın Madeni’ndeki atık sahasının çökmesi sonucu toprak altında kalan madenciler için bekleyiş devam ediyor.

Resmi açıklamaya göre 9 işçinin göçük altında olduğu, ancak sayının daha fazla olduğu iddia edilen madende göçük alanı çok geniş olduğu için şimdiye kadar sadece askeri arama kurtarma birlikleri yüzeysel arama yapabildi.

Siyanürle arama yapılan altın madeninde meydana gelen kaza, siyanür sızıntısının boyutuna ilişkin soruları da beraberinde getirdi.

"Siyanür sızıntısı geçen seneden 100 kat büyük"

2022 yılının Haziran ayında aynı madende meydana gelen boru patlamasında, Fırat Nehri'ne 80 kilogram siyanürlü atık sızmıştı. Madende çalışan bir mühendis, dün meydana gelen faciaya ilişkin Gazete Duvar'a konuştu.

Mühendis "Boyutları böyle büyük bir olay değil aynı gün değil haftalar öncesinden anlaşılabilirdi. Çünkü yoğun teknolojik çalışma yapıyoruz.

Bugün yaşananlar geçen seneki olayın (Haziran 2022’de Fırat’a 80 kilogram siyanürlü atık sızması) 100 katı büyüklükte. Orada bir boru patlamıştı ama şimdi siyanürden oluşan bir dağ kaydı."